Злякалися чи свідомість прокинулась? Аліментники масово кинулись гасити заборгованість перед дітьми

Злякалися чи свідомість прокинулась? Аліментники масово кинулись гасити заборгованість перед дітьми
  • Минуло лише два місяці як діють зміни до законодавства про аліменти, а до державної виконавчої служби гроші "несуть і несуть".
  • Нові санкції для неплатників аліментів працюють. 
  • По Хмельницькій області з початку 2018 року стягнули понад 23 мільйона гривень.

 

Закон, який запровадив ряд нових покарань для тих, хто не виплачує гроші на дітей після розлучення, набрав чинності два місяці тому. За цей час, як розповіли у виконавчій службі, вдалося погасити 23 мільйони боргу за аліментами перед тисячами дітей з усієї Хмельницької області. 

Жаліють навіть на дітей-інвалідів

В Хмельницькій області понад 4,5 тисяч боржників, які відмовляються від сплати аліментів на власну дитину. В більшості - це чоловіки. Бувають випадки, коли з дітьми залишається тато, а маму зобов’язують сплачувати, але таких одиниці.

У справах про стягнення аліментів зустрічаються різні життєві історії. Буває, що шкодують грошей навіть на дітей інвалідів. Так, мати двох дітей із Хмельницького подала позов про стягнення аліментів з колишнього чоловіка. Семирічний син потребує систематичного оздоровлення в санаторіях.  Чоловік, в свою чергу, не заперечував проти виплати аліментів. Проте відмовлявся від частини позову про додаткові витрати, мотивуючи це тим, що кошти на лікування кожного місяця дитині не потрібні. Аліменти, на його думку, покриватимуть всі витрати. Суд задовольнив вимоги позивачки повністю. І призначив виплату аліментів, яка склала 1/3 частини доходів чоловіка. Плюс додаткові витрати на дитину-інваліда.

Такі випадки не рідкість. Аліментники часто забувають про свої обов’язки та різноманітними способами ухиляються від матеріальної допомоги на власних дітей.

Відео дня

Аліментний бум на Хмельниччині  

На тих, які не платять гроші на дітей більше, як півроку, зараз складають протоколи. Вони не можуть керувати авто, виїжджати за кордон та користуватися зброєю на полюванні. Також – приймати рішення про виїзд чи не виїзд своєї дитини за кордон. Сенс аліментів - забезпечити дитину, а не покарати когось за розлучення.  

Цікаво, що нововведення справді діють. Боржники понесли гроші, щоб уникнути санкцій. У Хмельницькій області лише за два тижні кількість тих, хто заборгував, зменшилася вдвічі - з 8,5 тисяч до 4-ох.

У виконавчій службі кажуть, тепер дедалі частіше не вони розшукують неплатників аліментів, а навпаки – ті штурмують відділи служби, щоб погасити борг. Найбільшу за два місяці суму у 178 тисяч гривень одним платежем заплатив аліментник із області. 


Примітка: стягнення на керування транспортним засобом не накладається, якщо авто є:
- Основним джерелом доходів боржника;
- Засобом пересування у зв’язку з інвалідністю;
- Невідʾємним елементом проходження військової служби

Нагадаємо, зміни торкнулися:

  • правового статусу аліментів. Тепер вони є власністю дитини, а не її батьків;
  • форми стягнення аліментів. ЇЇ обирає сторона, з якою проживає дитина, а не суд, як було раніше;
  • спрощення судової процедури. Після відкриття провадження по справі, судовий наказ видаватиметься у триденний термін. Без виклику заявника, боржника та без проведення судового засідання.
  • розміру аліментів. Суд не може призначити аліменти менші за 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до нововведень було 30%. А також винести рішення на суму більшу за 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.
  • витрат платника. При винесенні рішення про призначення суми аліментів тепер будуть враховувати наявність грошових коштів, рухомого та нерухомого майна. А також братимуться до уваги витрати платника, якщо обґрунтовано не буде доведено джерело походження коштів.

"Боржників вивели з тіні"

Журналісти vsim.ua дізналися ситуацію з аліментниками по місту та області, а також запитали про дієвість нововведень у начальника ДВС Хмельницької області  Романа Касянюка.

C:\Users\Користувач\Desktop\DSCN7632.JPG

- З 6 лютого 2018 року були внесені зміни до законодавства України, які розширюють можливості державного виконавця по стягненню аліментів. Розкажіть, як це вплинуло на вашу роботу.

- Нововведення – це, насамперед, додаткові інструментарії. Зокрема, нові закони у вигляді тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом, напряму обмеження в праві виїзду за межі України, в праві полювання, носіння та користування вогнепальною зброєю – це вже додаткові важелі впливу. Наприклад, боржник має автомобіль, але він на ньому особисто не зареєстрований, тобто право власності йому не належить, відповідно накласти стягнення на такий автомобіль ми не можемо. Фактично боржник їздить на крутому авто, має десятки тисяч заборгованості по аліментах, офіційно ніде не працює… І що йому зробиш? А нічого. А тепер прийняли нововведення, обмежили в праві користування транспортним засобом, і все, процес пішов. Таким чином боржників вивели з тіні.

"Спосіб присоромлення дуже дієвий"

- «Дошка ганьби» чи удар нижче пояса? Чи працює такий метод психологічного впливу на хмельничан?

- Мін’юст зробив відкритий реєстр неплатників аліментів, до нього потрапляють після 3-х місяців несплати. Там дійсно можна відшукати конкретну особу за прізвищем або датою народження. Список постійно оновлюється в режимі онлайн. Щойно у нас проставляється галочка, людина відразу ж у цьому списку зʾявляється, щойно гасить заборгованість, виконавець одним кліком вилучає її звідти. Спосіб присоромлення дуже дієвий. Інколи поважні люди телефонують і говорять: «От я подивився і знайшов своє прізвище, мені так соромно. А ви знаєте, у мене є всі квитанції за весь період, я все сплачував». В таких випадках пояснюю, що зʾявлятися з квитанціями про сплату до виконавця – це, все ж таки, обов’язок боржника. Просто оплатити – недостатньо. Наступного ж дня він приносить всі чеки, і говорить: «Мені не личить мати статус боржника – заберіть мене звідти». Надав квитанції, ми долучили їх до справи, і, автоматично вилучили зі списку боржників.

"У боржника дозволу не питатимуть"

- Виїзд за кордон – табу для неплатника аліментів. Часто прикордонникам доводиться знімати порушників із потягу?

- Траплялося і таке, повертали боржників уже при спробі перетину державного кордону, знімали з потягів, повертали. Ті каялись, і обіцяли все сплатити надалі.  Хоча зазвичай люди знають, якщо хочуть виїжджати, потрібно погасити заборгованість. Дані по аліментниках є у базі прикордонників, тому вирахувати порушника легко.  Неплатників обмежили, а от для їхніх дітей процедуру виїзду за кордон значно спростили. Злісних неплатників позбавили частини батьківських прав, тобто, якщо раніше без дозволу одного з батьків дитина не могла виїхати за межі України, то тепер у боржника дозволу не питатимуть. Достатньо лише взяти довідку по заборгованості, цього буде достатньо.  Раніше чоловіки користувалися цією привілегією. Дитині час від часу потрібен був такий дозвіл, щоб виїжджати чи на навчання, чи на лікування, чи на відпочинок. І тут починалася тяганина. Чоловік, говорив, ти забери рішення з виконання, я дам дозвіл. І жінка приходила і забирала, вибору не було.

"Готуйтеся за несплату підмітати вулиці" 

- Чи запрацювала вже система покарань у вигляді соціальних робіт в Хмельницькому та області?

- З цим ми лише починаємо працювати. Всього у нас було винесено 196 таких протоколів, вони скеровані до суду. Це вже самі крайні випадки, для «пропащих». Якщо ще по Хмельницькому можна знайти якусь роботу, то по області, зокрема в селах, ситуація гірша. На жаль, є населені пункти, де більшість неплатників просто пиячить. Наразі, по Україні, є вже ці рішення, але ще жоден боржник не проходив ці роботи. Ще не пройшло достатньо часу. Кожен закон має апробуватися в дії, іноді це відбувається не моментально. Боржник має бути готовим, що за несплату може піти підмітати вулиці.

- В Хмельницькому часто застосовують примусове вилучення майна до аліментників?

- Щодня працюють мобільні групи з примусового вилучення. По Хмельницькому активно, кожного дня з ранку до вечора, працює 2-4 групи. Більше місяця ми чекали на боржників у себе, а тепер ідемо до них самі.

"Злякалися, і самі пішли на компроміс"

- Як гадаєте, аліментники злякались санкцій чи, несподівано, свідомість прокинулась?

- Виконавчі провадження час від часу завершуються: дитина досягає повноліття, погашаються борги, є такі випадки, коли боржники платять за весь період відразу, наперед до повноліття дитини. Є випадки, коли вони в рахунок погашення боргу по аліментах передають дитині право власності на нерухомість (за домовленістю сторін) – це все є підставою для завершення проваджень. А буває, що й самі стягувачки відзивають документ. Рішення суду є, але, в апріорі, воно не повинне виконуватися примусово. Що ми побачили: за січень місяць з різних підстав було повернено до 100 таких проваджень, а починаючи з лютого, після нововведень, завершено майже 1000 справ. Це такий хороший показник. Самі жінки почали відзивати провадження. Напевно, чоловіки все ж злякалися, і самі пішли на компроміс.

"Виконавча служба бачить все"

- Як часто аліментники повертають борг одним платежем на велику суму?

- Кожного дня гасять борги. Був випадок по області, де одним платежем заплачено 178 тисяч гривень. Лише за два місяці поточного року було стягнуто понад 23 мільйона боргу по аліментах. І це лише за два місяці.

- Блокування рахунків – вагомий важіль впливу на боржника. Як діє ця система?

- Виконавча служба бачить все. На сьогоднішній день ми маємо прямий доступ до рахунків підприємців та юридичних осіб. В Україні немає бази, яка б інформувала про особисті рахунки фізичної особи, однак у нас є таке поняття, як арешт всіх рахунків. Ми бачимо відомості пенсійного фонду про персоніфіковані дані. Тобто, якщо людина працює офіційно, платить внески, ми бачимо джерело надходження коштів по податковій. Якщо боржник відкриває банківський рахунок ми накладаємо на нього арешт. Тоді біжать відразу, повертають все одним платежем або домовляються про виплати частинами.

Жінки почали трішки зловживати своїм правами

- Як правило, в Україні після розлучення діти залишаються з мамою. Тому нові санкції суттєво вдарили саме по чоловіках.

- Трапляються випадки, коли чоловік регулярно перераховує кошти, а жінка говорить, що аліменти від нього не отримує. Зараз такі випадки почастішали. Після нововведень, відверто кажучи, жінки почали трішки зловживати своїм правами. Особисто у мене на прийомі було кілька чоловіків, які пред’являли квитанцію, зі словами «Я ж платив. От квитанція за кожен місяць. Чому ж у мене борг?». І це, знаєте, викликано якоюсь банальною необізнаністю. Він при оплаті не вказав, що перераховує кошти за сплату аліментів, за таким от рішенням, за таким от провадженням. А жінка в цей час стверджує: «Так, я отримала ці кошти, але це не аліменти. Це він повертає борг, який колись брав у моїх батьків». В даному випадку спір можна вирішити лише в судовому порядку. Таким людям ми просто рекомендуємо звертатися до суду та відстоювати свої права.

Примітка: аліменти на дитину виплачуватимуться від дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття (18 років); а якщо дитина досягла повноліття, але продовжує навчання, аліменти стягуються до досягнення нею 23 років.

“Обмеження у виїзді за кордон - одна з найдієвіших санкцій”

Антон Заболотний,  адвокат контори «Місяць і партнери»

Антон Заболотний,
адвокат адвокатської контори
"Місяць і партнери"

- З 6 лютого 2017 року набули чинності зміни до Сімейного кодексу України і до ряду інших законів, які спрямовані на стимулювання неплатників аліментів до виконання своїх обов’язків. Наприклад, раніше обмежити у виїзді міг лише суд, то тепер, щодо аліментів, державний виконавиць може накласти обмеження без звернення до суду. У зв’язку з введенням безвізового режиму, зараз масово почали виїжджати за кордон, зокрема на неофіційну роботу. Саме тому обмеження у виїзді на певний період, до сплати боргу – одна з найдієвіших санкцій. Крім цього спростилося питання виїзду дитини за кордон. Раніше несумлінні платники аліментів зловживали цим правом. Були випадки шантажу, коли батько говорив, що ось я даю тобі право виїзду за кордон, а ти напиши мені розписку про те, що я сплатив аліменти на два роки вперед. Таке також зустрічалося. Нові приписи діють. Хоча система реалізації законів ще не досконала. Пункт про соціально-адміністративні стягнення у вигляді громадських робіт, потрібно доопрацьовувати. Мені відомо, що наразі законодавчо ці зміни уже внесені, а в бюджеті кошти ще не закладені. Тобто людина працює на користь громади, відповідно має право на оплату праці. В даному випадку не чітко регламентовано куди будуть здійснюватися ці відрахування. Плюси також у спрощеній судовій системі. Не потрібно більше витрачати купу часу на судові тяганини, все робиться в триденний строк після подачі заяви.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алешка Попович

    ПРИ ЧЕМ  ТУТ  ДОЛЖНИКИ  ЕТО  НАШИ  ДЕТИ   А ДЕТИ ЦВЕТЫ ЖИЗНИ
  • Анонім

    Блокування банківських і карткових рахунків діє не хуже виїзду закордон.
  • Pechuliak Andrii

    Може два тижні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up