Не інтернет поганий, а робоча частота роутера невдала: як зробити домашній інтернет більш швидким (Новини компаній)

Нерідко буває так, що людина підключає собі дротовий високошвидкісний інтернет, але при цьому фактична швидкість роботи набагато нижча за заявлену. Наприклад, підключається тариф 100 Мбіт/с, а за фактом, швидкість рідко перевищує 20 Мбіт/с. Більшість людей одразу ж починають звинувачувати у цьому провайдера. Однак далеко не факт, що у цьому є вина компанії, яка надає послуги. Часто проблема полягає в домашньому маршрутизаторі.

Як переконатися, що проблема не в провайдері, а маршрутизаторі?

Перш ніж вирішувати питання з роутером, обов'язково переконайтеся в надійності свого провайдера і за необхідності змініть його. На сторінці провайдера DataGroup можна замовити підключення якісного Інтернету.

Але найчастіше проблема низької швидкості полягає не в провайдері, а налаштуваннях роутера. Наприклад, якщо ви підключили якісний інтернет, але не можете нормально дивитися відео у високій якості, оскільки воно підвисає, то не потрібно поспішати звинувачувати провайдера або якість з'єднання.

Є один дуже простий і ефективний спосіб переконатися, що проблема не в провайдері, а в роутері та його налаштуваннях. Для цього потрібно підключити будь-який пристрій безпосередньо до інтернет-кабелю та заміряти швидкість. Перевірити швидкість з'єднання можна за допомогою одного з багатьох сервісів. Бажано зробити 2–3 заміри для чистоти експерименту.

Після цього потрібно підключити кабель до роутера і підключитися до мережі з цього пристрою через Wi-Fi. Далі потрібно знову перевірити швидкість з'єднання. Якщо по Wi-Fi швидкість значно нижча, ніж при прямому з'єднанні, це свідчить про проблеми власне з роутером. На щастя, це здебільшого можна легко виправити.

Чому через Wi-Fi у інтернету швидкість набагато нижча?

Швидкість від кабелю завжди вища, адже відбувається з'єднання безпосередньо з обладнанням провайдера. А роутер служить додатковою ланкою, яка керує потоком та роздає інтернет. Відповідно і швидкість інтернету буде нижчою. Наскільки сильно роутер занижує швидкість, часто залежить від його ціни та потужності.

Важливо: Максимальна швидкість, вказана в інструкції або на коробці, не завжди відповідає дійсності. Виробник вказує лише можливу швидкість за ідеальних умов. І в звичайних домашніх умовах маршрутизатор навряд чи видаватиме таку швидкість з'єднання.

Як налаштувати маршрутизатор, щоб збільшити швидкість інтернету: 7 корисних порад

  1. Оновіть драйвера на комп'ютері. Якщо помітили, що на різних гаджетах швидкість відрізняється, то скоріше за все проблема в бездротовому адаптері. Зазвичай, проблему вдається вирішити встановленням нових драйверів.
  2. Встановіть метод шифрування WPA2-PSK замість застарілого методу WPA.
  3. Знайдіть вільний канал Wi-Fi і замініть його. Від початку на пристрої встановлено автоматичний вибір каналу, а потрібно спробувати різні канали та подивитися, на якому з них буде вищою швидкість.
  4. Купуйте роутер із Wi-Fi 5 GHz. Роутери, що підтримують трансляцію на цій частоті, видають більшу швидкість.
  5. Поставте роутер ближче до пристроїв. Чим ближче пристрої знаходяться до маршрутизатора, тим вищою буде швидкість. Також на швидкість впливають перешкоди, насамперед це стосується стін.
  6. Оновіть програмне забезпечення. Нерідко у нових версіях програмного забезпечення роутера зустрічаються корисні доопрацювання та виправлення помилок.

keyboard_arrow_up