Neo QLED, QLED або OLED що краще для вас (новини компаній)

На початку січня 2023 року на виставці CES Samsung представила лінійки OLED-телевізорів двома новими серіями S95C і S90C діагоналями 55, 65, 77 дюймів на базі процесора Neural Quantum. Останній - бюджетна версія першого, з середини березня відкритий для замовлення в Україні.

Точне налаштування яскравості та оптимізована контрастність стали можливими завдяки штучному інтелекту, який аналізує кожну сцену, виділяє темні та світлі області. Крім OLED-телевізорів https://comfy.ua/flat-tvs/, в асортименті Samsung також є Neo QLED, QLED-панелі. Як зробити між ними правильний вибір - дізнаєтеся зі статті.

Особливості QLED

Технологія QLED (Quantum Light Emitting Diode) означає світлодіоди з квантовими точками. Це рідкокристалічний дисплей із підсвічуванням. Під квантовими точками розуміють найдрібніші частинки, які мають властивість поглинати випромінювання певної довжини хвилі і видавати його на коротшу відстань. Джерелом при такій технології служать сині світлодіоди, які перетворюються на червоний і зелений, щоб вийшла повноцінна колірна гамма.

Спочатку в QLED-панелях не враховувалися кут огляду і контрастність. Тому OLED-телевізори мали безперечну перевагу. Однак пізніше квантові напівпровідники почали використовуватися в кольорових фільтрах РК-дисплеїв, що зробило їх світловипромінювальними областями, поліпшило кут огляду, контрастність, яскравість, розширило палітру відтінків. Панелі не схильні до вигорання, яке відбувається, коли колір на екрані відображається протягом тривалого часу.

Особливості Neo QLED

Технологія New Quantum Light Emitting Diode з'явилася 2021 року. Це ті самі квантові точки, але в удосконаленому і дорожчому варіанті. Вони складають один із кількох шарів такого дисплея і в цьому розумінні не змінилися. Але було вдосконалено підсвічування. Це шар, що пропускає випромінювання крізь іншу частину панелі. У ньому використовуються міні-світлодіоди, зменшені в 40 разів порівняно з розташованими в QLED. Це дало змогу збільшити їхню кількість, а отже, створити більше зон затемнення, зробити яскравішою меншу частину екрана. Ореол навколо барвистих об'єктів скоротився. Що виділяє телевізори Neo QLED:

  1. Розширена контрастність сцен - у QLED використовували 12-бітове управління освітленням, Neo QLED пропонує 14-бітове.
  2. Адаптивність - алгоритм покращує контури для підвищення точності та контролю яскравості.
  3. Комфортний режим для очей - вбудований датчик освітленості регулює тон екрана залежно від часу доби.

Як і попередня технологія, Neo QLED не схильний до вигорання. Скільки б часу не відображався колір на екрані, він не зблідне.

Технологія OLED

Ці панелі виробляються виключно LG, але використовуються в телевізорах Samsung та інших брендів. Від двох попередніх вони відрізняються самопідсвічуванням пікселів без додаткового посилення. Кожна точка пов'язана з окремим світлодіодом, тоді як у Neo QLED на кілька штук один напівпровідник. Екрани відображають ідеальний чорний колір, дивитися на них можна під будь-яким кутом без спотворення картинки. Але у таких панелей 2 проблеми - вигоряння в довгостроковій перспективі і висока ціна.

Вибирати між трьома технологіями слід, виходячи з переваг. Перші 2 підійдуть для яскраво освітлених приміщень, причому QLED заощадить вам бюджет. OLED-телевізори демонструють кращу картинку в темряві та під ширшим кутом. Ви можете порівняти їхні характеристики самостійно на сайті Comfy.ua.

keyboard_arrow_up