Від широкоекранних до пересувних: якими були кінотеатри в Хмельницькому десятки років тому

Від широкоекранних до пересувних: якими були кінотеатри в Хмельницькому десятки років тому
Фото надав Сергій Єсюнін
  • Кінотеатри почали з’являтись у місті з 1940 року.
  • Подивитися стрічку можна було не лише в приміщенні. 
  • Популярністю серед тодішніх “кіноманів” користувались літні та пересувні кіноустановки.
  • Як і де дивилися фільми у Хмельницькому десятки років тому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Нині у містян є широкий вибір різних за жанрами фільмів. Сьогодні, щоб піти в кіно, варто лише обрати бажаний фільм та зручний час сеансу. Перед переглядом можна взяти попкорн, напої та насолоджуватися якісною картинкою в 3D окулярах, вмостившись на зручне сидіння. Однак так було не завжди. Процедура перегляду фільму колись виглядала дещо інакше.

“Чкальник”, “Восток”, “Сілістра”

У 1940 році в місті відбулося урочисте відкриття нового кінотеатру. У цей же день пройшов і перший кіносеанс - показали комедію “Музична історія”. Так розпочалося життя кінотеатру імені Чкалова. Він і досі красується на своєму місці, щоправда вже під іншим іменем. Всередині кінотеатру було два зали: широкоекранний на 500 місць і малий зал на 250 місць. Там було просторе фойє, музична естрада і книжковий кіоск. Таким був старий і добрий “Чкальник”, замість якого сьогодні в Хмельницький прийшли сучасні кінозали. 

Фото надав Сергій Єсюнін

Ще один однозальний кінотеатр знаходився на вулиці Щорса. Він називався “Победа”. Збудували його у 1953 році. Краєзнавець Сергій Єсюнін каже, що кінотеатр був розрахований на 450 місць. 

Відео дня

Місце, де можна подивитись кіно, було й в мікрорайоні Гречани. Там у 1962 році закінчили спорудження широкоекранного кінотеатру “Восток”. Місць у ньому вистачало для 320 “кіноманів”.

Фото надав Сергій Єсюнін

У будинку обласної філармонії знаходився ще один кінотеатр. Звався він “Мир”. Там одночасно могло розміститися 700 чоловік. 

Краєзнавець Сергій Єсюнін розповідає, що у місті був дитячий кінотеатр “Малятко”. Він знаходився на місці сучасної “Планети”. Там показували фільми і мультфільми для дітей.

Фото надав Сергій Єсюнін

А от другим за популярністю і розміром після "Чкальника" у 70-их роках був кінотеатр “Сілістра”.Там стояла якісна апаратура і були великі зали. До речі, сама назва “Сілістра”, походить від болгарського міста, на честь якого й був названий кінотеатр. Зараз у його приміщенні розташувався оздоровчо-розважальний комплекс “СВ”. 

Кінопоказ через пересувні будки

Краєзнавець Сергій Єсюнін каже, що для того, щоб показом фільму охопити більше людей, в 50-их роках вигадали пересувні кінотеатри. Це був автомобіль із металевою будкою. Всередині нього стояв кіноапарат. Автівка виїжджала на певну місцевість, де оголошували про кінопоказ. А в Проскурові пересувна кінобудка їздила по віддалених мікрорайонах. Такі перегляди фільмів більше нагадували сучасні кінопокази просто неба, що проводять у Молодіжному парку. Адже люди так само, як і сьогодні, брали з собою те, на чому сидіти, і занурювались у сюжет. 

Вже після таких кінопоказів у місті вирішили облаштувати спеціальні майданчики, що називали естрадами. Там проводили не лише кінопокази, а й влаштовували різноманітні концерти. Як каже Сергій Єсюнін, такі естради були у парку імені Івана Франка та в парку культури і відпочинку імені Михайла Чекмана. 

  • Саме ж кіно транслювали через плівочний апарат. Фільм показували за допомогою котушок,  на які намотували кіноплівку. Для однієї стрічки використовували 4 або 6 бобін. Вага однієї була близько чотирьох кілограм, - розповідає краєзнавець Сергій Єсюнін.

Вуличний кінотеатр в парку Франка

Особливою популярністю серед містян користувався вуличний кінотеатр. Як розповів Сергій Єсюнін, він існував у 70-их роках. Їх у місті було кілька, проте відомості збереглись про той, що знаходився в парку Івана Франка. Це був широкоекранний кіномайданчик. Для глядачів стояли дерев’яні лавки. Цей кінотеатр був розрахований на 800 місць. На той час це був найбільший кінотеатр у місті. Перегляд кіно у форматі просто неба був платним. Втім Сергій Єсюнін каже, що місця тоді розходились на “ура”.

Друзі, а який кінотеатр у місті найкраще пам’ятаєте ви?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Dytss

    Я чув,  що є Восток" в Гречанах, але не знав що це і були думки, -Чому Восток, як Гречани на Західний мікрорайон міста.. тепер зрозуміло...
  • Борисас Моисеявичюс

    Надо упомянуть, что в болгарском городе Силистра до сих пор существует магазин "Хмельницки" на память о былой дружбе))
  • Руслан

    Про пересувні будки. По дворах в роки нашого дитинства їздило авто з довгою будкою сіро-блакитного кольору. Всередені були стільці, з боку кабіни стояв кіноапарат, в протилежному торці - екран. Сеанс коштував 10 коп.
  • Наталія Стародуб

    Всі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up