"Липові" смс і підозрілі дзвінки: хмельничан дурять за новою схемою

"Липові" смс і підозрілі дзвінки: хмельничан дурять за новою схемою
  • В Україні активізувалися інтернет-шахраї.   
  • Вони ошукують людей, які на спеціалізованих сайтах продають дорогі товари. 
  • Найбільше пасток для покупців на сайті оголошень OLX. В одній з нових схем шахраї працюють в парі.
  • Як обдурюють хмельничан в інтернеті і як вберегтись, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

З початку року шахраї «розвели» майже 300 хмельничан. І це лише ті, хто повідомив в поліцію. «Відмазують» рідних від криміналу, продають неіснуючі товари і заманюють виграшами. Це ще не всі схеми, які їм вдається провернути. За статистикою, поліція розкриває лише кожен шостий злочин. 

Останнім часом активізувалися інтернет-шахраї. Найбільше пасток для покупців на сайті оголошень OLX. Ця схема зав'язана на смс-банкінгу.  

Працюють в парі
В одній з нових схем шахраї працюють в парі. До прикладу, обирають на сайті  ноутбук, який начебто планують купити. Один телефонує до продавця і розпитує все про товар. Але каже, що прийти подивитись не може, тому пришле друга. Напарник спілкується з людиною, яка розмістила оголошення і вирішує – купуємо. Телефонує "напарнику" і дає команду висилати гроші за ноутбук.

Відео дня

Продавець отримує від псевдопокупця повідомлення на мобільний телефон про "перерахунок коштів" на його банківську картку. Тож спокійно віддає товар. Але насправді лишається і без майна, і без грошей. Бо смс виявляється підробною. В банку пожимають плечима – жодних операцій по сплаті за останній час не проводилось.  У міському відділі поліції кажуть, що ще минулого року таких випадків шахрайства у Хмельницькому ще не було. Постраждалі почали писати заяви лише цього року.

Передають товари таксистом 
На таку шахрайську схему купився 42-річний житель Кам'янця. У січні чоловік виставив електросинтезатор «Ямаха» вартістю 52000 гривень на продаж на сайті  OLX. Після розмови з покупцем та “липового” смс про зарахування грошей на картку, повірив покупцеві та передав «Ямаху» новому власнику через водія таксі. Невідомо, чи працював водій із зловмисником у парі чи таксист просто прийняв замовлення.  Але таких випадків щораз більше.

За тією ж схемою цього року без ноутбука «MacBook Pro» залишився 30-річний хмельничанин. Послідовність та сама: виставив оголошення, отримав "банківську" смс, передав товар таксистом.

Як підробляють смс
Шахраї працюють від імені найбільших банків. Це одна з найпопулярніших махінацій. Зловмисники надсилають фіктивні повідомлення від «Ощадбанку» чи «Приватбанку». 


Юрій Калинюк, оперуповноважений управління карного розшуку ГУНП у Хмельницькій області  

- Людям приходять смс з номера, схожого до банківського. Від «Приватбанку» надходить повідомлення з номеру 092. Зараз продаються сім-карти мобільного оператора «3Mob», де перша комбінація цифр 091. Але люди на це увагу не звертають, думають, що це з банку. Так і виходить, що вірять у справжнє зарахування коштів. 

Такі повідомлення з фіктивних номерів надсилають шахраї:

Як вберегтися 

Шахрайство в інтернеті і з банківськими картками - явище не нове. Щодня вигадують все нові й нові схеми. У банкіри кажуть, що номер телефону банків “підробити” шахраї не зможуть, можуть лише використовувати номери, схожі за комбінацією цифр. Тому треба бути уважним, а найвірніше завести цей номер у список контактів, як “телефонує ПриватБанк чи "Ощадбанк" і вже не помилятися.

Банкіри радить ніколи й нікому не називати жодних персональних даних, якими є ПІН-код банківської картки, CVV-код та пароль. Ці дані повинен знати лише власник картки. 

"Шахраї імітують службові номери банку"

Олег Куций, головний спеціаліст Департаменту безпеки ГО із захисту банківських технологій ПриватБанку

- Часто шахраї дзвонять з телефонів, які імітують службові номери ПриватБанку, наприклад, які починаються з кодів 056, 091, 092 (найпоширеніший шахрайський номер - +380567369129 або +380919003700). Під час розмови шахраї можуть вживати професійну лексику, яку використовують оператори колл-центрів, що вводить в оману клієнтів. Найчастіше повідомляють про блокування карт з форс-мажорних обставин, а також необхідність перевірки персональних даних. Єдиний номер, з якого до клієнта можуть подзвонити працівники банку -+380567369123. На даний час ПриватБанк не здійснює дзвінків для проведення фінансового обслуговування своїх клієнтів. У будь-якому випадку, ніколи не погоджуйтеся на будь-яку пропозицію надання інформації про себе, карткові рахунки, не погоджуйтеся на проведення жодних фінансових операцій. Якщо вас ошукали, телефонуйте на 3700, тоді зв’язуйтесь з оператором. Повідомте про шахрайські дії і вимагайте в оператора заблокувати свої картки або картки шахрая, на які переказані кошти. Далі слід подати заявку на повернення коштів. Вимагайте провести службове розслідування і негайно звертається в поліцію. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Неля Мисловська

    Було в мене вже два рази таке...Дзвінок на мій моб.тел.з "номер скрыт".Беру тробку і чую тіпа плаче мужчина" мама я збив людину,я в поліції".Я відразу пойняла що це єрунда(чула по телеку за такий розвод).Хочу сказати одне:в мене дитина хоть і ще маленька,але шок я получила.Тому звертаюсь з проханням .Що робити коли надходять такі дзвінки?Пишіть.
  • Неля Мисловська

    Олег,я цілком з Вами згідна.А при цьому банки "в долє".
  • Олексій

    голову на плечах треба мати. Чого не можна назначати зустріч з покупцем і щоб передача грошей була в руки? В такий час бути таким дурним...
  • Олег

    Колишні працівники банку, особливо озлоблені самі такі схеми прокручують і приватбанк про це прекрасно знає
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up