По квартирах хмельничан ходять шахраї і просять гроші на лікування дітей: деталі

По квартирах хмельничан ходять шахраї і просять гроші на лікування дітей: деталі
  • До журналістки vsim.ua додому прийшла жінка і попросила гроші.

  • Вона розпитала на що саме й потім перевірила дані.

  • Вони виявилися неправдивими. 

У супермаркетах, в громадському транспорті та навіть на вулиці. Часто можна побачити бокси для збору коштів важкохворим дітям або самих волонтерів, які просять перехожих фінансово долучитися до лікування неповнолітніх. Та чи усі вони і справді роблять добру справу чи просто грають на почуттях людей задля власного збагачення? Не завжди. Розповідаємо про випадок у Хмельницькому.

Постукали у двері 

До журналістки vsim.ua додому прийшла жінка, яка назвалася Тетяною. Попросила допомогти грошима її дитині: начебто у її 4—річного сина — пухлина головного мозку й потрібно 48 тисяч євро на операцію в Німеччині. На зустрічні питання хто вона і звідки відповіла: проживає у гуртожитку поруч. Та як потрапила у під'їзд відповісти не змогла. 

— Тут у нас у Хмельницькому зразу не змогли оприділити. Були в Вінниці, звідти на Київ. 

Відео дня

Дуже багато військовим допомагають, через то нас обходять. Лікуємось в Хмельницькій дитячій обласній лікарні. Ще не хватає нам 10 тисяч. Діти так хворі: то грип, то всьо, — сказала Тетяна. 

Розповіла: зверталася в Хмельницьку міську раду, в профільні департаменти, а також до благодійних фондів. Що стосується останніх — жодного назвати не змогла. Озвучила лише прізвище якоїсь волонтерки. Та інформації про неї в інтернеті — немає. Серед документів у Тетяни було:

Такого пацієнта немає

Журналістка поспілкувалася із директоркою Хмельницької обласної дитячої лікарні Лілією Брухновою. Вона розповіла — лікарка, яка вказана у документах і справді у них працює, але не займається лікуванням 4—річних дітей. І пацієнта з таким прізвищем, яке назвала Тетяна, немає. 

 Вона працює в відділені постінтенсивного виходжування новонароджених та дітей до року. Лікувати дитину 4 років вона не може. Також у нас в лікарні є практично все, є науково—дослідні інститути, які допоможуть, тому на що жінка ходить збирає гроші? Те, що в соціальних мережах збирають, або навіть ходять по хатах — це неприпустимо.  

Медикиня додала: це уже не вперше. Випадки шахрайств, використовуючи хворобу дітей, почастішали. Каже — батьки самі часто спекулюють на недузі дітей, що отримати дармові гроші. 

— В нас нещодавно лікувалася дитина, доволі важка, в реанімації. При тому, що вона отримувала все безкоштовно, батьки нічого не використовували, ми побачили у Facebook фотографії про збір. Ми заставили батька видалити їх. По—перше, яке ви маєте право використовувати фото вашої неповнолітньої дитини в такому стані й виставляти його? По—друге, ми їх запитали: «на що ви просите гроші, якщо ми вам все дали безкоштовно?». На що він вибачився, але потім, коли пішли лікуватися в інший заклад, робив те саме, — додала Лілія Брухнова. 

Це не перший випадок 

Зі схожою ситуацією зіштовхнулася хмельничанка Анастасія, яка проживає по вул. Тернопільській. До неї додому прийшла жінка з проханням допомогти фінансово на лікування малолітніх племінників. Дівчина спробувала зв'язатися із матір'ю хворих дітей — та жоден із номерів не дійсний. Разом з тим у додатках для встановлення особистості того, хто дзвонить, вони підписані, які шахраї. 

— Посеред білого дня на домофон хтось подзвонив. У слухавку жіночий голос сказав, що збирає кошти на лікування хворих діток і чи можна зайти. Так незнайомка опинилась в під'їзді і почала ходити по квартирах. Постукала і до мене. Сказала, що хлопчик і дівчинка — двійнятка. Представилась їхньою тіткою. Каже, що проживають неподалік у гуртожитку. Треба гроші на лікування. При собі мала папку з документами і якимись роздруківками. На моє запитання, як я можу зв'язатись з їхньою мамою, вона тільки сказала, що вся інформація є в інтернеті. Гроші я їй не дала. Так вона подякувала і пішла далі, — розповіла Анастасія. 

Що кажуть в поліції 

У Хмельницькому районному управлінні поліції застерегли: якщо маєте підозру, що до вас звернулися шахраї, телефонуйте на лінію 102. Треба повідомити особисті дані особи, яка, на вашу думку, може бути аферистом, а також інформацію, яка допоможе правоохоронцям перевірити чи справді хворіє дана дитина й чи проводиться збір коштів для неї. 

Ми продовжимо слідкувати за розвитком подій й у наступних матеріалах розповімо детальніше.  

Читайте також: 

«Найважчий збір мого життя». Хмельницька волонтерка збирає кошти на лікування 12—річного сина 

«Одноразова допомога»: шахраї викрали у жительки Хмельниччини 49 тисяч гривень

Які банкноти найчастіше підробляють фальшивомонетники — розповіли в НБУ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач29

    Чому зразу шахраї?! Можливо це волонтери саме ті, що збирають на кожному кутку гроші на файні справи?
  • Олена

    Щоб поліція зреагувала на цю ситуацію,потрібно спочатку написати заяву на цих шахраїв.
  • Надія Плавуцька Пилипенко

    🤔
  • Рокі

    А поліція що робить? Чому не виконує прямі обов'язки.

    Татьяна reply Рокі

    А в нас поліція є???

    Медич reply Рокі

    Як завжди, шукає місце, де попити кави

keyboard_arrow_up