Повідомляють про жорстоке побиття хмельничанина поліцейськими. Що відомо

Повідомляють про жорстоке побиття хмельничанина поліцейськими. Що відомо
Ілюстративне фото
  • Мешканець області отримав важкі травми голови під час концерту.

  • Прокуратурі він повідомив, що його побили поліцейські.

  • У ДБР вже відкрили кримінальне провадження.

Мешканця Хмельниччини затримали та жорстоко побили поліцейські. Чоловік отримав важкі травми та перебуває у лікарні. Таке повідомлення з’явилося у соцмережах 30 липня. Розповідаємо, що нам вдалося дізнатися.

Про що йдеться у Facebook-публікації

Пост написав хмельницький активіст Артур Сторожук у спільноті «20-14 Вільний Проскурів». Там ідеться, що 17 липня в селищі Чемерівці відбувався концерт. 26-річний чоловік Олексій Самбор вийшов з нього до туалету. Дорогою його зупинили поліцейські та попросили пред’явити документи. Чоловік хотів спершу сходити в туалет, а вже потім спілкуватися з поліцейськими. Однак правоохоронці хотіли, щоб було навпаки.

Як йдеться у публікації, хлопця побили, пристебнули до сходів, а потім віддали сестрі. На питання, чому він побитий, відповіли, що «Ми його заспокоювали». Артур Сторожук назвав імена двох поліцейських, які брали участь в описаних діях. Це начальник Чемеровецького відділення поліції Вадим Печенога та дільничний Віктор Дубинський.

Відео дня

Вранці 18 липня Олексія Самбора привезли у Городоцьку районну лікарню. Там діагностували перелом основи черепа та розрив барабанної перетинки. Після цього хлопця направили до Хмельницької обласної лікарні.

Перебуваючи в обласній лікарні, чоловік написав заяву до прокуратури, а там звернення перенаправили до місцевого управління Державного бюро розслідувань. За інформацією Артура Сторожука, поліцейські почали тиснути на лікарів обласної лікарні, і ті на четвертий день виписали хлопця, вважаючи його стан задовільним. Крім цього, порадили доліковуватися у районній лікарні.

На вулиці Олексій Самбор втратив свідомість, і «швидка» доставила його, знову ж таки, до обласної лікарні. Там госпіталізувати його відмовилися. Після цього чоловік самостійно вирушив у Городок. Там його вже у критичному стані поклали до реанімації, де він перебуває й зараз.

Що кажуть у ДБР

Ми звернулися до хмельницького управління Державного бюро розслідувань, аби дізнатися деталі про цю подію. Прессекретар відомства Катерина Герасімук розповіла, що наразі відкрите кримінальне провадження.

За даними ДБР, події відбувалися 17 липня близько 20:00, але не в Чемерівцях, а селі П’ятничани колишнього Чемеровецького району. Поліцейські здійснили адміністративне затримання чоловіка за порушення статті 178 КУпАП (розпивання алкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді).

За версією потерпілого, в процесі затримання поліцейські нанесли йому тілесні ушкодження. Як повідомила Катерина Герасімук, тяжкість цих ушкоджень наразі встановлюється, а чоловік перебуває у лікарні. Тим часом слідчі проводять першочергові слідчі дії, тривають пошук та допити свідків.

Кримінальне провадження відкрите за частиною 2 статті 365 («Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, якщо вони супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними й такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування»).

Також Катерина Герасімук повідомила, що наразі експерти встановлюють, які саме тілесні ушкодження завдані потерпілому. Правоохоронці ще нікому про підозру не повідомляли та затримань не проводили.

Що кажуть в обласній прокуратурі

Прокуратура Хмельницької області 23 липня отримала звернення Олексія Самбора та перенаправила його теруправлінню ДБР. Пізніше, 29 липня, були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу. Про це журналістам vsim.ua розповіла головний спеціаліст з питань інформаційної політики прокуратури Хмельницької області Ірина Бойчак. Відомство наразі здійснює процесуальне керівництво за цією справою.

Що кажуть у Городоцькій районній лікарні

Ми поспілкувалися з директором Городоцької районної лікарні Олександром Кушніром. Він підтвердив, що до його закладу звертався чоловік, про якого йдеться у цьому матеріалі. Спершу це було 18 липня. Від госпіталізації він відмовився письмово. Потім звернувся днем пізніше і, знову ж таки, його не госпіталізували. Згодом чоловік, як сказав Олександр Кушнір, «з’явився» в обласній лікарні, де лікувався в нейрохірургічному відділенні.

Потім він знову звернувся до Городоцької лікарні. Це було 28 липня. Станом на сьогодні, 2 серпня, чоловік перебуває в реанімаційному відділенні медзакладу, його стан важкий та стабільний. Йому надають медичну допомогу та обстежують. На думку лікарів, стан пацієнта можна пов’язати з травмою.

На слова журналіста щодо того, що хлопця, ймовірно, побили поліцейські, директор лікарні відповів так:

— Він не вказував, що його побили (поліцейські — прим. авт.), так, він казав, що його побили, але те, що його побила поліція, він не вказував, — зазначив Олександр Кушнір.

Під час підготовки цього матеріалу ми також зверталися до Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області. Речниця відомства Інна Глега розповіла, що їй про цю подію нічого не відомо та попросила написати запит, що ми й зробили. Крім того, ми намагалися отримати коментар у Хмельницькій обласній лікарні, однак нам це не вдалося. Ми опублікуємо нові дані, що їх отримаємо. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Татьяна Тищенко

    Вбивці мають понести довічне покарання !  І то негайно судити злочинців .!
  • Майя Ковальчук

    У всіх поліцаів (інакше оцю пародію направощахисників не назвеш) повинні бути в наявності і ввімкнені нагрудні камери. Камера вимкнена - це буде доказ вини копа. Крапка. Іначе з цим сбродом боротись не вийде.
  • Tolik Kuzmsch

    А чому сім років тому назад не повідомляли? І порядок був

keyboard_arrow_up