Привласнили гроші понад 10 тисяч людей: поліція ліквідувала масштабну шахрайську схему

Привласнили гроші понад 10 тисяч людей: поліція ліквідувала масштабну шахрайську схему
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Слідчі дії відбувалися в 20 регіонах України.
  • Участь у спецоперації взяли понад 500 співробітників Нацполіції.
  • Правоохоронці викрили 56 зловмисників.
  • Шахраї «кинули» людей на майже 15 мільйонів.

Масштабну шахрайську схему ліквідували правоохоронці. Шахраї розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки громадян. Отримавши доступ до рахунків, аферисти привласнювали чужі гроші.

Про це інформують у Нацполіції.

Зловмисники об’єднувалися на закритих тематичних каналах і форумах. Загалом правоохоронці встановили 11 їхніх спільнот. Адміністратори груп розміщували оголошення з пропозицією «підробітку». Охочі мали створювати й розсилати фішингові посилання, що дуже схожі на посилання офіційних ресурсів, для отримання даних банківських карток громадян. 

Відео дня

Фішинг шахраї маскували різними способами: від пропозицій оформлення грошових виплат до продажу різних товарів, здебільшого - побутової техніки.

«Також фігуранти здійснювали пошук потенційних потерпілих на торгових онлайн-майданчиках, - зазначають у поліції. - Зловмисники писали продавцям товарів, видаючи себе за покупців. Листування переводили у сторонні месенджери, туди надсилали фішингові посилання».

На шахрайських сайтах аферисти пропонували ввести дані банківської картки, нібито для зарахування грошей за проданий товар. Після цього «виводили» гроші людей на підконтрольні їм рахунки. 

За попередніми даними, від протиправної діяльності шахраїв постраждали понад 10 тисяч громадян.

Наразі відомо, що зловмисники привласнили 15 мільйонів гривень. Однак ця сума збитків не остаточна. Точну встановлять під час розслідування. 

Працівники поліції ідентифікували 56 причетних до шахрайства осіб. Під час обшуків за місцями їх проживання у 20-ти областях України вилучили

  • мобільні телефони,
  • комп’ютерну техніку,
  • банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. 

Слідчі розслідують кримінальні провадження за статтею про шахрайство. Готують матеріали для оголошення підозри зловмисникам.

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up