СБУ - 32 роки: найрезонансніші воєнні справи на Хмельниччині

СБУ - 32 роки: найрезонансніші воєнні справи на Хмельниччині
  • Службу безпеки України заснували 25 березня 1992 року. 

  • З початку повномасштабної війни зосередились на викритті колаборантів та зрадників.

  • На Хмельниччині виявили десятки як любителів «руского міра», так і спецагентів рф. 

  • Розповідаємо про найгучніші справи.

З початку повномасштабного вторгення працівникам СБУ додалося роботи: побільшало колаборантів і держзрадників. Безпеківці викрили 67 агентів кремля, 10 з них - мешканці або ж уродженці Хмельниччини. Що стосується колаборантів, то з 200 помічників окупантів, 42 - подоляни. Пригадаймо найрезонансніші справи в регіоні з 24 лютого 2022. 

Ракетний удар по «Укрзалізниці» 

У вересня 2023 року СБУ затримала на Хмельниччині російського агента, мешканця Славути, який планував ракетний удар по одному зі стратегічно важливих об'єктів «Укрзалізниці» в регіоні. Для цього зловмисник встановив у потрібному йому місці маячок, через який мав скерувати ворожі цілі. 

Пробігав 50 км щодня задля інформації 

У листопаді 2023 року на Хмельниччині виявили 55-річного легкоатлета, який щодня пробігав від 10 до 50 км в пошуках місць дислокації військової техніки та підрозділів ЗСУ. Під час пробіжок він на телефон знімав військові об'єкти, а також підготував для загарбників топографічну карту з місцями блокпостів на теренах регіону. Його затримали під час фіксації одного з об'єктів  «Укрзалізниці» на Хмельниччині. 

Відео дня

«Розконсервований агент фсб»

У вересні 2022 року СБУ викрила на Хмельниччині чоловіка, який розвідував місця дислокації підрозділів ЗСУ, збирав також інформацію про об'єкти критичної інфраструктури регіону, а також повідомляв кураторам дані про хід мобілізації в Хмельницькій області. Для цього проводив приховане спостереження, а також налагоджував комунікацію з місцевими жителями. За це отримував зарплатню. Шпигуну повідомили про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. 

Прихильник «руского міра» і Шарія 

У січні 2023 року безпеківці виявили в Хмельницькому чоловіка, який у соцмережах активно підтримував російську агресію та виправдовував її. Колаборант позиціонував себе, як представник прокремлівського руху «народовластие». Замість військово-цивільних адміністрацій регіону він пропонував сформувати підконтрольні москві псевдодержавні установи. Також створив десятки пропагандистських каналів та сторінок у соціальних мережах. Як першоджерело використовував інформацію Youtube каналу зрадника Анатолія Шарія. 

Російська ботоферма на Хмельниччині 

 Кіберфахівці СБУ в березні 2023 року викрили прокремлівську ботоферму, яка налічувала 2 тисячі ботів, які розганяли фейки про війну в Україні та ситуацію на фронті. Також вони розповсюджували неправдиву інформацію про хід мобілізації та закликали громадян ухилятися від призову. Паралельно намагалися дискредитувати військово-політичне керівництво країни та підрозділи Сил оборони. А організатором цього виявився мешканець Кам'янця-Подільського. Під час обшуків у зловмисників виявили: 

Читайте також: 

Гамалій пішов працювати в СБУ

«Погане здоров’я» за 16 тисяч доларів: нова схема для «ухилянтів» на Хмельниччині

Хмельничанин хоче стати суддею Конституційного суду України: хто він та як пройшла співбесіда

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up