За добу добу шахраї “розвели” трьох жителів Хмельниччини. Які придумують схеми?

За добу добу шахраї “розвели” трьох жителів Хмельниччини. Які придумують схеми?
Фото ілюстративне. Українські Новини

Виманювати секретні дані платіжних карток злочинцям допомагають психологія, акторська майстерність та сучасні технології. Але нерідко хмельничани самі віддають цінні речі або гроші незнайомцям у руки, а потім б’ють на сполох. Минулої доби, 27 чернвя, до поліції звернулися троє мешканців Хмельницької області, які стали жертвами шахраїв. Загальні збитки потерпілих склали близько 20 тисяч гривень.

Сам перерахував гроші шахраям  

Так, 26 червня до жителя Кам’янець-Подільського району зателефонував невідомий і представився працівником служби безпеки одного з українських банків. Під приводом розблокування банківської картки змусив потерпілого перерахувати на вказаний банківський рахунок через термінал 6 000 гривень.  

Токарний верстат так і не отримав

Відео дня

Ще один потерпілий з Кам‘янця-Подільського став жертвою шахраїв, намагаючись придбати через Інтернет токарний верстат. Чоловік знайшов оголошення з потрібним товаром на одному з популярних сайтів і ще 11 червня перерахував за товар  6000 гривень, попередньо поспілкувавшись телефоном начебто з продавцем. Але до цього часу ні обіцяного товару, ні зворотного зв‘язку від власника оголошення так і не отримав, тому і звернувся за допомогою до правоохоронців.

Товар віддав, гроші не забрав 

А от у мешканця Хмельницького, на відміну від попереднього потерпілого, склалася протилежна ситуація.  50-річний чоловік через оголошення в мережі інтернет продавав бензиновий генератор «Кавасакі». 26 червня близько 19:00 години до продавця зателефонував невідомий і, виявивши бажання купити товар, попросив передати його знайомому на автомобілі. Генератор чоловік передав, а от коштів в обмін на нього не отримав.

Наразі поліція за усіма трьома зверненнями відкрила кримінальні провадження за ч. 1 статті 190 Кримінального кодексу України – шахрайство. Проводиться розслідування.

Що робити, якщо вам зателефонував телефонний шахрай?

  • Вас просять назвати конфіденційні дані картки? Негайно обривайте розмову. Хто б не питав термін дії картки, три цифри CVV2/CVC2-коду безпеки на зворотному її боці та пароль із банківського смс-повідомлення, нічого не називайте, це секретна інформація! Просити вас назвати ці дані можуть тільки злочинці.
  • Почули тривожне повідомлення на кшталт того, що дані вашої картки потрапили до рук злочинців і СБУ її заблокувала? Знайдіть офіційний телефон банку або СБУ на офіційній Інтернет-сторінці, зателефонуйте та уточніть інформацію.
  • Почули радісну новину («наш благфонд виділив вам матеріальну допомогу») – те саме: знайдіть на офіційній сторінці організації офіційний телефон і зателефонуйте.
  • Не слухайте нікого, хто обіцяє перерахувати вам гроші на картку та каже, що для цього вам потрібно піти до банкомату. Пам’ятаймо: в банкоматі можна переказати гроші тільки зі своєї на чужу картку.
  • Встановіть ліміти на операції по картці в Інтернеті, а також підключіть функцію СМС-інформування про всі операції (в тому числі неуспішні) – щоб бути в курсі, що відбувається з вашою карткою та вчасно її заблокувати.
  • Якщо зрозуміли, що видали секретну інформацію шахраям, негайно блокуйте картку, зателефонувавши до кол-центру або через Інтернет-банкінг і повідомте про інцидент до кіберполіції, найпростіший спосіб – через сайт Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up