12 маловідомих фактів про Поділля від хмельницького мандрівника

12 маловідомих фактів про Поділля від хмельницького мандрівника
  • Хмельницький мандрівник Юрій Даценко розповів про "Поділля, якого ви не знали".
  • Перший авіапереліт, найкраща пивоварня, зустріч з прибульцями та чотири державні столиці...
  • Всі ці факти є достовірними та задокументованими в архівах.

Юрій Даценко подорожує Хмельниччиною вже кілька років. Разом із дружиною Катериною вони побували у маловідомих місцях рідного краю та знайшли там чимало цікавинок. Про унікальні та дивовижні факти, що мали місце на Поділлі, Юрій розповів хмельничанам. Підбірку найцікавіших із них підготували журналісти vsim.ua.

1. Поділля - найбільший імпортер яєць

В лютневому номері торговельно-промислової газети за 1911 рік зазначалося: «На Поділлі небувалого розмаху набув розвиток птахівництва. За період з 1904 по 1910 роки Подільська губернія стала найбільшим в Російській імперії виробником-експортером яєць». Так, в 1910 році з Поділля було вивезено 724 тисячі пудів цього продукту. Це близько 150 мільйонів штук яєць. А основним закордонним ринком збуту наших яєць була Англія, Франція та Німеччина.

2. Проскурів забезпечив мішками півкраїни

Відео дня

Місто Проскурів випередило Миргород – найбільший центр виробництва мішків. Проскурівськими мішками забезпечувалися не лише Поділля і Бессарабія, а й Одеська, Волинська, Київська та Херсонська губернії. А це на той час більше, ніж половина України. Ці мішки шили кустарним способом у Проскурові.

3. Пиво з Проскурова - найкраще у Російській імперії

На відомій виставці пивоваріння, що відбулась з 11 по 14 липня 1909 року в Санкт-Петербурзі серед найкращих були визнані подільські пивовари, які представляли проскурівський пивзавод. В інвентарі плоскирівського староства містяться дані від 1797 року про одне з перших пивоварних підприємств міста. Цей завод був створений німецьким бароном Кляве. На той час він вважався одним з найкращих у Російській імперії.

4. "Пересопницьке Євангеліє" перекладали в Ізяславі

Село Двірець на Ізяславщині. Саме тут, в колись існуючому монастирі у 1556 році за ініціативи княгині Анастасії Заславської почали вперше перекладати з болгарської на тогочасну українську мову Пересопницьке Євангеліє. Тепер на ньому присягають президенти. Переклад завершили в 1561 році в селі Пересопниця. Тому й назвали так.

5. Замковий міст у Кам'янці заклали стародавні римляни

В Кам’янці-Подільському знаходяться два цікавих мости. Один із них найвищий в Україні – «Лань, що біжить». Відстань між його опорами становить 174 метри. Висота споруди – 70 метрів. Найстарший в Україні міст теж звідти. Це замковий міст. Фахівці стверджують, що він був закладений ще в ІІ-ІІІ столітті нашої ери. Римлянами! Цей міст мало хто бачить, та всі проходять по ньому до замку.

6. У першому матчі незалежної України зіграло "Поділля"

Найперший офіційний футбольний матч в історії незалежної України зіграли за участі хмельницької команди «Поділля». Хоча подоляни тоді програли.

7. На Хмельниччині були 4 столиці УНР

У 1919-1920 роках Кам’янець-Подільський, Чорний Острів, Старокостянтинів і Проскурів були столицями УНР (Української Народної Республіки). У Проскурові перебувала столиця двічі, правда обидва рази досить недовго. Адміністрація УНР розміщувалась у старому на той час приміщенні залізничного вокзалу.

8. Перші українські гроші - тверда валюта

У 1920-х роках у Кам’янці друкувалися українські гроші. 1 березня 1918 року наказом УНР грошовою одиницею стає гривня. Вона дорівнювала двом російським карбованцям. Певний час українські гроші були досить твердою валютою. Восени 1919 року за карбованця давали вже 4 російські рублі, а долар купували за 10-12 карбованців.

9. З Проскурова стартувала перша міжнародна авіалінія

Перша в історії української авіації регулярна міжнародна авіалінія була організована з Проскурова. Вона полягала за напрямком Проскурів-Будапешт. Під час революційних подій в Угорщині уряд Радянської України мав передати туди важливі документи. Кордон тоді проходив по Збручі. Тож найближчим відправним пунктом, з якого можна було здійснити авіарейс став Проскурів.

10. На Поділлі розвели 1000 сортів яблук

Наприкінці ХІХ століття граф Юзеф Потоцький, який тримав помістя в Антонінах та землі на Волині, вів високорентабельне сільгоспвиробництво. Аграрні фахівці графа добре вміли прищеплювати плодові дерева. Вони вивели багато нових сортів яблук. В ті роки подоляни знали близько 1000 сортів. Та й навіть вирощували яблуко «Книш» вагою по 600 грамів кожне.

11. Перший трактор придбала жінка на Красилівщині

Перший трактор з’явився у 1913 році в землевласниці Аделіїї Киневич. Вона мала маєток на Красилівщині. Ця жінка побувала на сільгоспвиставці у Петербурзі. Там побачила англійський трактор і придбала його собі. Родовиті поміщики приїжджали до неї, оглядали техніку в роботі і згодом купували техніку собі.

12. Прибульці викрали подолянина в 1912 році

Найбільш вражаючим стало повідомлення у газеті «Подолье» про подію, яка трапилась в селі Вихилівка Проскурівського повіту 24 грудня 1912 року. Сільський староста побачив якусь машину на полях. Підійшовши ближче, він виявив, що то літальний апарат. А біля нього – двоє авіаторів в дивному одязі. Вони попросили у чоловіка допомогти полагодити аероплан. Але щойно той опинився на борту, як апарат злетів. Коли чоловік прийшов до тями, то виявилось, що він знаходиться в Барі (тепер Вінницька область). Тоді справу списали на англійських шпигунів. Але мова йде про першу спробу викрадення людини прибульцями.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віктор

    Із архівних документів слідує,що староста с.Вихилівка просив авіаторів в дивному одязі висадити його із літального апарату, так як його чекають в дома.
  • IGOR

    Коли чоловік прийшов до тями, то виявилось, що він знаходиться в Барі))) Вышел отличный каламбур)))
  • Дмитрий Казанцев

    то не есть замковый мост
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up