5 українських фільмів про депортацію кримських татар, які варто переглянути

5 українських фільмів про депортацію кримських татар, які  варто переглянути
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Художні й документальні стрічки розповідають про одну з найбільших трагедій кримських татар.

Щороку 18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

За наказом Йосипа Сталіна 18-21 травня 1944-го відбулася депортація кримських татар із Криму на територію Радянського Союзу.

За офіційними даними радянської влади депортували понад 183 тисячі людей, за татарськими джерелами – понад 228 тисяч, половина з яких загинули в дорозі.

Відео дня

Про складні випробування й тяжку долю кримськотатарського народу знято чимало фільмів. Підбірку з п’яти найновіших українських стрічок пропонує Vogue.ua.

 

«Хайтарма», 2013-ий

Історична драма режисера й виконавця головної ролі Ахтема Сеітаблаєва стала першим повнометражним художнім фільмом про депортацію кримських татар. Картина розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944-го, початок сталінської депортації. На цю жахливу подію глядач дивиться очима прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана.

 

«Чужа молитва», 2017-ий

Стрічка оповідає історію кримської татарки Саїди Аріфової, яка, ризикуючи життям, під час Другої світової війни врятувала від смерті 88 єврейських дітей-сиріт. Вдруге вона їх урятувала, коли вже радянська влада прийшла за кримськими татарами.

Знімати фільм почали 11 червня 2016-го. Через анексію Криму росією більша частина знімання відбувалася неподалік від Тбілісі, у схожих на кримські місцях.

 

«1944. Крим. Депортація», 2019-ий

Фільм – документальний. Режисерка Фатіми Осман показує три історії людей, які пережили депортацію до Середньої Азії.

Один з головних героїв фільму – Садих Аджи-Селімов. На момент примусового виселення кримських татар було 12 років. Спільно з іншими героями він ділиться спогадами.

 

«Додому», 2019-ий

Стрічка Нарімана Алієва розповідає про події 2014-го, а червоною ниткою крізь усю картину проходить думка про повернення кримських татар на Батьківщину.

Режисер фільму отримав Гран-прі ОМКФ-2019 та кінопремії «Золота Дзиґа – 2020» за найкращу режисерську й акторську роботу. Головну роль у драмі виконав Ахтем Сеітаблаєв.

 

«Самоповернення в Крим», 2021-ий

Документальний фільм - п’ята серія серіалу «Наші 30», створеного до 30-ї річниці Незалежності. Стрічка - про історію повернення цілого народу. Це історія перемоги всупереч системі й завдяки згуртованості.

Серед героїв фільму – ветерани кримськотатарського руху, а також вимушені переселенці. Зрежисувала картину Анна Цигима.

 

ДОВІДКА.
Загалом із рідної землі у віддалені райони Радянського Союзу було депортовано 191 тисячу кримських татар (за іншими даними – 423 тисячі).
Під час примусового виселення та упродовж декількох років після нього загинули приблизно 46,2 % кримських татар. У результаті було вилучено понад 80 тисяч будинків, понад 34 тисяч присадибних ділянок, 360 тисяч гектарів землі та інше майно кримських татар.
Виселення було обґрунтоване звинуваченнями у державній зраді, «масовому винищенні радянських людей» та колабораціонізмі з нацистськими окупантами під час Другої світової війни.

 Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up