Фільми про Шевченка, що змінять ваше уявлення про його життя

Фільми про Шевченка, що змінять ваше уявлення про його життя
Фото з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся, якими були останні хвилини Шевченка та як його життя відобразили в кіно.  

162 роки тому, 10 березня 1861-го, у Санкт-Петербурзі помер Тарас Шевченко. В останні дні життя митець був під таємним наглядом поліції.

Від чого помер Шевченко

В останні роки Кобзар хворів на ревматизм, мав набуту внаслідок цього ваду серця, поліартрит і цироз печінки. Перебіг цих недуг із часом ускладнила водянка. Вона перекинулася в легені й спричинила загибель поета, пишуть «Вікна».

Приблизно о п’ятій він спускався сходами у майстерню, але спіткнувся і впав. О пів на шосту 10 березня Шевченка не стало. Йому тільки виповнилося 47 років. Тоді лікар констатував раптову смерть через набряк легень, викликаний органічним розладом печінки та серця.

Відео дня

Кобзаря поховали спочатку на Смоленському кладовищі, а потім, через два місяці, його останки перепоховали на Чернечій горі під Каневом.

ТОП-3 нових фільми про Шевченка

Про Тараса Григоворовича існує чимало легенд, які відгомін знаходять у кінематографі. Підбірку нових українських стрічок зробило «24 кіно». Ці фільми змінять ваше уявлення про Кобазря.  

  • «Безславні кріпаки» 

Жанр – пригодницький екшн, комедія.
Дата виходу – 31 грудня 2020 року.

У цій стрічці Кобзар постає перед глядачами в образі самурая, який потрапляє у курйозні ситуації на шляху до порятунку дівчини.

За сюжетом, у 1844-му молодий Шевченко нудьгував у кріпацтві. Тоді Кобзар зустрів японського самурая і почав навчатись у нього бойовим мистецтвам. Завдання не з простих, але завзятий Тарас мав на меті дати відсіч ворогові та поборотись за визволення своєї коханої, а тому доклав усіх зусиль, щоб втілити цю ідею в життя.

  • «Тарас. Повернення»

Жанр – істерн.
Дата виходу – 24 вересня 2020 року.


Фільм розповідає про 1857 рік, коли Шевченко відбував ув'язнення у Новопетрівській фортеці в Казахстані. І хоч до кінця його терміну залишалось всього кілька днів, агенти царської поліції роблять все для того, щоб Кобзар не покинув фортецю.

«Я писав сценарій про визволення політв’язня з російського полону. А фільм знімав про Людину, його душу: прощення, про кохання, про пошук правди. Знімав про Тараса Григоровича, як про родича, друга. 2 години йде фільм, під час якого і навертаються сльози, і перехоплює дух, і радієш, і співпереживаєш, як за рідну людину, яка намагається уникнути смерті», – зазначив у соцмережах режисер Олександр Дениченко.

  • «Толока»

Жанр – історичний фільм.
Дата виходу – 12 березня 2020 року.

Це екранізація однієї з балад Тараса Шевченка, в якій розповідалось про те, як троє козаків сватались до Катерини. Тоді дівчина вирішила покластись на долю та пообіцяла не дати гарбуза тому, хто визволить її брата з полону. Тільки один парубок зумів виконати це непросте завдання Катерини. Однак з'ясувалось, що козак рятував не родича, а коханого дівчини.

Катерині довелось чекати на обранця не одне десятиліття. За сюжетом, її історія пролітає крізь різні роки та відтворює чимало фактів з минулого України. Кожне випробування ледь не вщент руйнує будинок головної героїні. І якби не толока, він вже давно б перетворився на руїну, однак спільними зусиллями українців його знов і знов відбудовують.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Оля Знак

    "Безславні кріпаки" сподобались. Цікава, вигадана історія.
  • Таня Заїкіна

    Із перелічених кінострічок мені здається,що немає достойного фільму про Тараса Григоровича Шевченко. Якісь самурай, якась чудернацька Катерина.... А хочеться переглянути про Кобзаря таку стрічку, щоб була побудована саме за реаліями його життя, щось схоже до " Княжна й поет"( здається, я правильно вказала фільм , створений у 90- р.).

    Таня Заїкіна reply Таня Заїкіна

    Дякую!

    Vitalii Slynko reply Таня Заїкіна

    Таня Заїкіна є класичний фільм Ігоря Савченка з Сергієм Бондарчуком в головній роді. Цей фільм знято на замовлення Йосипа Сталіна. Сергій Бондарчуку молодий випускник театрального вузу, ветеран Великої вітчизняної війни отримав за цю роль звання народного артиста СРСР, що було неймовірним для молодого хлопця

keyboard_arrow_up