Кіно на вихідні: українські фільми, які вийшли у 2022 році (СПИСОК)

Кіно на вихідні: українські фільми, які вийшли у 2022 році (СПИСОК)
  • Пропонуємо 13 кінострічок українського виробництва.

  • На ваш вибір є все — від комедій до воєнних драм та фільмів, основаних на реальних подіях 2014-2022 років.

2022 рік для кіноіндустрії був вкрай складним. Проте, навіть попри війну, чимало гідних українських фільмів вийшло на екрани кінотеатрів – від воєнних драм до комедій та мелодрам.

На порталі Кіно 24 зібрали 13 кінострічок українського виробництва, які вийшли в перший рік повномасштабної війни. Переглянути їх можна в онлайн-кінотеатрі Tatflix, або українських стрімінгах.

Українські фільми, які вийшли у 2022 році

Стоп-Земля

Вийшов в кіно: 20 січня

Відео дня

16-річна Маша вчиться у звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів вийти з зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно. 

Фільм отримав нагороду «Кришталевий ведмідь» за Найкращий художній фільм від Юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus, Берлінський міжнародний кінофестиваль. Фільм доступний до перегляду лише на території України.

Любов і блогери

Вийшов в кіно: 20 січня

"Любов і Блогери" – це перша українська комедія про блогерів, яка зібрала на одному майданчику провідних акторів і зірок інстаграму. Події розгортаються в містечку Кагаплик напередодні виборів.

Мер, аби врятувати свою репутацію, затягує туди п'ятьох блогерів. Вони мають пережити божевільні пригоди, справжнє кохання та стати учасниками реальної змови.

Найкращі вихідні

Вийшов в кіно: 2 лютого

За сюжетом, хлопець з Німеччини приїжджає в Україну і влаштовується волонтером на Atlas Weekend. Поки парубок намагається закохати у себе дівчину, губить закордонного хедлайнера фестивалю. Водночас хлопці з Кривого Рогу організовуюсь парубоцький вечір, але без сварок, бійок не обійтися. Сперечаються як діти, б’ються як дорослі!

Крім цього, нам покажуть щемливу історію, як юна дівчина з Одеси шукає свого батька-рокера, якого, уявіть, не бачила 10 років. За цей час вона лише ідеалізувала собі образ батька та уявляла різні історії. Кар’єристка зі Львова взагалі не збирається гуляти тим Києвом — тільки готуватись до майбутньої співбесіди. 

Герої чотирьох новел час від часу перетинаються на вулицях Києва. Кожен із них рушає на вихідні до столиці за своїм планом. Чудові плани! Що може піти не так? Усе! І це будуть найкращі вихідні!

Носоріг

Вийшов в кіно: 17 лютого

"Носоріг" заснований на реальних подіях і правдиво показує жорстокі 90-ті. У центрі сюжету історія хлопця, який потрапляє до кримінального світу. Однак автор стрічки стверджує, що вона не про бандитів, а про "історію України".

Скажені сусіди. Нові історії

Вийшов в кіно: 7 липня

"Скажені сусіди" є продовженням "Скаженого весілля". Життя героїв кіновсесвіту «Скаженого весілля» не стоїть на місці. Молодята побралися, але це не привід жити нудним звичайним життям. Тож несамовиті пригоди продовжуються. Василь та Галина Середюки – щасливе подружжя. Весілля справили, нелюбого сусіда наче позбулися. Час насолоджуватися життям. Але хіба може все бути так просто?

Адже сусіди були, є і будуть завжди. На лихо Василя, йому доводиться протистояти тепер навіть двом Тарасам: вже знайомому глядачам Тарасу Крижанівському та колишньому однокласнику Тарасу Блащиковському, який за іронією долі опинився новим чоловіком Оксани. Хто ж вийде переможцем із цих запеклих пристрасних стосунків? І чи можливі тут взагалі переможці?

Снайпер. Білий ворон

Вийшов в кіно: 24 серпня

Стрічка заснована на історії реальної людини, яка залишила позаду пацифістські установки та виступила на захист своєї землі. До участі в зйомках творці залучили справжніх військових. Так, у кадрі з’являються бійці Національної гвардії України, а також бійці зони АТО, що мали реальний бойовий досвід.

За сюжетом, у 2013 році пацифіст Микола Вороненко проводить разом із вагітною дружиною незвичайний екологічний експеримент. Вони живуть у виритій чоловіком норі, що розташована на нещодавно придбаній ділянці в Горлівці Донецької області. Герої намагаються довести, що можна жити без благ цивілізації в гармонії з природою. Однак у їхній світ приходить війна.

Я працюю на цвинтарі

Вийшов в кіно: 15 вересня

Чорна комедія за мотивами книги Павла Белянського "Я працюю на цвинтарі" два роки чекала, щоб побачити світ.

За сюжетом головний герой стрічки Саша займається встановленням пам’ятників на цвинтарі. Окрім замовників та могил, його оточує цинізм, іронія та кримінальні зіткнення. А ще — власна психологічна травма. Однак, щоб у житті не відбувалося, у ньому завжди знайдеться місце для надії.

Максим Оса: Золото Песиголовця

Вийшов в кіно: 13 жовтня

Козацький трилер про небезпечні пригоди січовика. Максим Оса, який постане перед глядачем, це вміло переосмислений "книжковий" образ українського козака. Він стирає клеймо "шароварщини", це брутальний козак, про чиї подвиги ходять легенди.

Восени 1636 року п’ятеро козаків не повернулися на Січ із платнею від польського короля. На зустріч у призначеному місці до Максима Оси з’являється лише наймолодший із загону козак, напівживий та без грошей. Він показав у лісі місце з замордованими побратимами. Ці землі належать пану Йожефу, який підозрює Максима у вбивствах та крадіжці золота. Аби вибратися звідси живим Максиму Осі доведеться з’ясувати що ж тут сталося.

Клондайк

Вийшов в кіно: 3 листопада

Сюжет стрічки показує життя сімейної пари під час війни. Різні за характером, світоглядом, позицією головні персонажі, намагаються зрозуміти, що відбувається і жити попри все. Все це відбувається на тлі трагедії, яка сталася 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.

Ірка та Толік чекають на народження своєї першої дитини. Поява озброєних чужинців на околицях села на всіх справила однаково сильне враження. А ось рішення як тепер діяти усі приймають різне. Ірка ні в якому разі не хоче покидати рідний дім. Поки Толік не приховує свого захопленого ставлення до ополченців, брат жінки Ярік думає яким чином він міг би чинити опір.

Маріуполіс 2

Вийшов в кіно: 17 листопада

На початку повномасштабного вторгнення литовський режисер Мантас Кведаравічус повернувся в Маріуполь, де 6 років тому знімав картину Маріуполіс. У 2022 році його життя опинилося під загрозою, як і саме виробництво фільму. Наприкінці березня його вбили росіяни у віці 45 років.

Кохана режисера, українка Ганна Білоброва, змогла вивезти з Маріуполя не лише тіло свого чоловіка, а й матеріали, які він там зняв. Разом із Дунею Сичовою, монтажеркою першої частини "Маріуполіса", вона делікатно склала докупи відзняті кадри й зробила з цього фільм.

Область героїв

Вийшов в кіно: 24 листопада

Це перша масштабна кінореконструкція реальних героїчних історій простих українців. Команда присвятила цей проєкт всім волонтерам України, які ціною власного життя врятували та продовжують рятувати тисячі життів.

Глядач побачить відверту кіносповідь про події, які відбувалися у самому пеклі ворожої окупації: в Бучі, Ворзелі, Гостомелі, Ірпені та інших містах і селах. Кожна героїчна сповідь - це не про одну людину та її історію, а про тисячі українських волонтерів, які уособлюють незламну українську націю.

Коза Ностра. Мама їде

Вийшов в кіно: 1 грудня

"Коза Ностра. Мама їде" — яскравий приклад того, як українки просувають український бренд у світі. Головна героїня фільму Влада Коза продає свій дім у Карпатах та летить до сонячної Сицилії, щоб жити з донькою та допомагати в догляді за онуком. Та виявляється, приїзду мами ніхто не чекав…

Після сварки з донькою Влада випадково опиняється на віллі колись могутнього італійського мафіозі дона Фредо, нині вдівця, який переживає глибокі кризи – особистісну, сімейну та фінансову. Влада влаштовується прибиральницею, але стає порятунком цього дому: мамою для дітей дона Фредо та реформаторкою дотепер старої, неефективної та, головне, негуманної мафії.

Обмін

Вийшов в кіно: 6 грудня

Воєнна драма "Обмін" дає відповіді на такі питання: "Як віддати батьківський борг по той бік лінії фронту?", "Чому вбиватиме лікар і коли вірити ворогу?", "Чим війна на сході України не схожа на жодну іншу війну у світі?". Фільм розповідає історії двох сімей, де дорослі чоловіки взяли до рук зброю, відтак схрестили свої долі.

Яку із цих стрічок ви вже бачили? А яку хотіли б подивитися?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Альона Білан

    Хочу всі подивитися.
  • Андрей Гришнюк

    Білий ворон класний фільм!

    Рекомендую.

keyboard_arrow_up