Хмельничан кличуть на майстер-клас з іконопису: де і коли

Хмельничан кличуть на майстер-клас з іконопису: де і коли
  • У Центральній публічній бібліотеці відбудеться майстер-клас  «Ікона на склі «Пречиста з вишеньками».

У вівторок, 26 квітня о 15.00 у приміщенні Центральної публічної бібліотеки (Подільська, 78) відбудеться майстер-клас «Ікона на склі «Пречиста з вишеньками».

Всі охочі зможуть отримати натхнення від унікальної ікони, яка зберігається у Свято-Преображенській церкві в селищі Чорний Острів неподалік Хмельницького. Діва Марія та її дитя вбрані в  українські вишиванки. А маленький Ісус тримає в руці три вишеньки.

Уперше про ікону згадано у зв'язку з битвою козаків і поляків під Пилявою – в 1648 році. П’ять років ікона перебувала у козацького сотника Созонта, який подарував її церкві в Чорному Острові. Однак тоді на іконі ще не було вишеньок, вони проявилися у 1680 р.

Відео дня

Написана в українському стилі «Пречиста з вишеньками» не подобалася ні польській, ні російській, ні радянській владі. У 1933 році вишиванки на ній були замальовані.

Не зважаючи на свій тернистий шлях, ікона була повернута до Чорного Острова, а у 2003 році під час реставрації був відтворений і її первісний вигляд.

Вишеньки в ручці Ісуса виявились міцнішими за морок століть московського панування та нищення подібних цій українських ікон, вони врятувались і проступили на зафарбованій стіні храму, а ікона й досі є символом материнства. Якщо вірити давнім переказам, ця ікона дарує дітей тим, хто їх довго не мав.

Настоятель Свято-Преображенської церкви Отець Віталій Масловський служить у цьому храмі з 1982 року і знає, що Бог один незалежно від кількості різних конфесій. Він доклав всіх зусиль, щоб зберегти та врятувати  ікону. До нього приходять звідусіль, приходять, зокрема, й щасливі батьки хрестити діток, яких вимолили біля ікони з вишеньками.

Майстер-клас має на меті засвідчити незламність духу українського народу. Не зважаючи на війни, на зміну влади, на знищення української символіки ікона «Пречиста з вишеньками» змогла зберегтися до наших днів і передати віру в перемогу та в  Україну.

Читайте також: У Хмельницькому навчали розпису патріотичної писанки

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up