Подільський живопис голкою (фото)

Подільський живопис голкою (фото)
Видатна хмельницька майстриня Ніна Гончарук відома тим, що винайшла власну унікальну техніку вишивання, яку по праву можна назвати „живописом голкою”. На свій спосіб вишивання Ніна Іванівна навіть отримала патент

В техніці майстрині поєднуються різні види швів та ниток, а полотно зашивається в декілька шарів. Роботи художниці експонувались на більш ніж ста виставках в різних містах України, понад 20 виставок були персональними. Роботи Ніни Гончарук є в багатьох приватних колекціях не тільки в Україні, але й далеко за кордоном.
- У скільки років Ви почали вишивати?
Від самого народження, - жартує майстриня. – Ще в дитинстві мама навчила мене вишивати хрестиком, гладдю. Потім я освоїла практично всі техніки вишивки, які були описані в книжках. Я багато екпериментувала з різноманітними техніками вишивки, а років 11 тому мені вдалося винайти власну, хоч все життя я й пропрацювала фінансистом. Мабуть, творчі здібності в мені закладені на генетичному рівні: моя мама була чудовою рукодільницею, а батько вмів гарно малювати. Прагнення до творчості передалось і моїм донькам, молодша з них є дизайнером одягу, а старша – дизайнером інтер’єрів.
- Скільки робіт Ви виконали у власній техніці?
Близько ста, але великої їх частини в мене вже немає: одні поповнили приватні колекції, інші я дарую тим людям, які мені близькі за духом. Загалом, я більше дарую картини, аніж продаю.
- Розкажіть, будь ласка, як Ви створюєте ваші картини?
Вишиваю я на такому ж полотні, на якому малюють художники. Причому створюю свої роботи я без будь-яких ескізів, але детально продумую кожний сантиметр майбутньої картини.
Спочатку вишиваю фон, потім – основні елементи, для цього я використовую акрілові нитки та муліне, а „заключні штрихи” роблю шовковими нитками. Це дуже трудомістка робота. Кожна картина вишивається від одного до восьми місяців. Та й нитки коштують досить дорого, а їх на кожну картину використовується чимало. Тож була б дуже рада, якби знайшовся меценат, який би міг допомогти мені.
- Як Ви отримали патент на власну техніку?
В грудні 2008 року я отримала нагороду за унікальну техніку від громадської організації „Всеукраїнський фонд миру”. Після цього цим способом зацікавились представники Департаменту інтелектуальної власності. Довгий час вони шукали, чи не вишиває вже хтось в Україні такою технікою, і не знайшли. Тож запропонували мені оформити патент.
- Чи навчаєте Ви інших вишиванню цією технікою?
Для вишивання таким способом необхідно мати велику спостережливість, терплячість і в душі бути художником. Мені б дуже хотілося мати учнів, і я вже пробувала навчати інших цій техніці, але в них створювати картини таким способом не виходило.
- Які у Вас мрії, пов’язані з творчістю?
В мене є ідея створити цілий цикл вишивок зі старовинними архітектурними пам’ятками Хмельниччини. Я вже вишила Меджибізьку та Кам’янець-Подільську фортецю і планую продовжувати цей цикл і надалі. Загалом же мені подобається створювати картини в різних жанрах. Серед моїх робіт є пейзажі, і натюрморти, і портрети. Хотілося б все більше і більше творити. Аби тільки здоров’я було. Натхнення вишивати у мене є завжди, буває, що не вистачає часу – це вже інша справа, але натхнення є завжди!

Ніна Гончарук демонструє патент на власну техніку вишивання

Відео дня
>

Кам’янець-Подільська фортеця

На своїх картинах художниця часто зображує сільські пейзажі

Ніна Гончарук, “Вечірній дзвін”

Довідка «ВСІМ»
Ніна Гончарук народилася в селі Видошня Ярмолинецького району 11 січня 1949 року
Закінчила Київське деревообробне училище та Вінницький торгово-економічний інститут
За свої роботи художниця отримала понад 30 різноманітних відзнак
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:42 Предстоятель ПЦУ Епіфаній відвідав Хмельниччину (ФОТО) 19:53 На Хмельниччині попрощались із чотирма захисниками України. Хто вони 19:14 На Хмельниччині правоохоронці врятували від загибелі трьох кошенят (ФОТО) 18:34 Понад 110 тисяч виманили "мобільні оператори" у двох жителів Кам'янеччини Від читача 18:27 АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ. Чим небезпечна? Що потрібно знати? 17:51 Робота у Хмельницькому: є 367 вакансій (СПИСОК) 17:17 Смертельна аварія поблизу Хмельницького: водій «BMW» влетів в дерево і загинув 16:58 Погрози відключити світло та виселити: деталі конфлікту у садівничому товаристві «Дружба» 16:16 Прокуратура позбавила підприємця землі вартістю понад 1 мільярд гривень 15:37 10 найпопулярніших сімейних лікарів Хмельницького: рейтинг за деклараціями 15:04 За збиття поліцейської та двох військових водій з Хмельниччини уник покарання 14:21 На Хмельниччині зростає захворюваність на вітряну віспу 13:48 У Хмельницькому проведуть велодень. Збиратимуть гроші на дрони-камікадзе 13:11 У Шепетівці легковик збив пенсіонерку на велосипеді 12:20 У Хмельницькводоканалі є 14 вакансій (СПИСОК) 11:16 У психлікарні в Скаржинцях запланували ремонти на 20,5 мільйона 10:15 Де найбільше ухилянтів та скільки на Хмельниччині 09:22 Оновили графіки відключень світла на Хмельниччині на 20 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up