“Цілий день кричиш - ніхто не слухає”: рятувальники Хмельницького міського пляжу розповідають про свою роботу

“Цілий день кричиш - ніхто не слухає”: рятувальники Хмельницького міського пляжу розповідають про свою роботу
Фото Суспільне Хмельницький

 

  • На Хмельницькому міському пляжі цьогоріч вже врятували трьох людей.

  • Дізнавайтесь про правила поведінки на воді та як надавати першу допомогу при утопленні.

Перед початком сезону купання дно акваторії міського пляжу очистили: дістали каміння, дроти та скло. Також встановили рятувальний пост.

Як розповів водолаз-рятувальник Віктор Михайлов, глибина Південного Бугу поряд з пляжем сягає п'яти метрів. Ширина водного плеса від берега до буйків - від 25 до 50 метрів, протяжність пляжу - 300 метрів. Глибина біля буйків 1 метр 75 сантиметрів.

«Біля берега дно більш-менш нормальне. А потім, за буйками - яма. Це колись земснаряд нарив, і воно тут залишилося», - каже Віктор Михайлов.

Відео дня

На Хмельницькому міському пляжі цьогоріч вже тонули троє людей. Їх витягли з води та повернули до життя рятувальники.

«Я у воду не заходжу, тому що не вмію плавати. Приходжу на пляж засмагати», - каже хмельничанка Олена.

Матрос-рятувальник Вадим Рудик минулими вихідними врятував нетверезого чоловіка.

«Люди часто порушують правила поведінки на воді. Три дні тому витягнули одну людину. Його ледь відкачали, чоловік був напідпитку. Коли дуже багато людей, всі запливають за буйки, всі порушують правила. Цілий день кричиш - ніхто не слухає. Ще є й такі, які кажуть: «Я спортсмен, я можу плисти». А потім ми його рятуємо», - каже Вадим.

На посту рятувальники перебувають з 9:00 до 21:00. Пост укомплектований аптечкою, рацією, біноклем, гучномовцем, мотузкою і човном з рятувальним колом.

“Людину можна реанімувати, якщо вона перебуває не довше п'яти хвилин під водою. Перш за все, треба стати на коліно і натиснути коліном на шлунок, щоб зі шлунку вийшла вода. Потім покласти людину на спину, відкрити рот, подивитися, чи немає мулу, бруду в роті, на ніздрях. Далі зробити штучне дихання: два-три рази вдих. Друга людина починає різко натискати на грудну клітину в області серця, до тих пір, поки людина не почне дихати самостійно,” - радить фельдшер-рятувальник Віталій Атаманчук.

В  рятувальній службі пляжу працює 11 людей, двоє з них  мобілізовані до Збройних сил України.

Міський пляж відповідає усім нормам. Про це Суспільному розповів начальник Хмельницької аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Дмитро Папаш.

З 1 червня в області на воді загинуло шестеро людей, повідомила фахівець Держаної служби з надзвичайних ситуацій області Марина Козак. Врятували двох підлітків.

Детальніше дізнавайтесь з відео:

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тетяна Бабій

    Свідомості не добавилося(((( Ми в "доміку", яка там війна, чи небезпека.
  • Leopard Leoparda

    Я  вмію плавати, але боюсь і до буйка... бо сонце, спекА, голова, все таке, і не раз при плаванні ногу скручувало, м.язи. Тому не ризикую. Хто не знаю, судорги можуть схватити саме коли пливеш, а однією ногою плисти до берега якось не виходить. Тому маринуюсь на піску, потім на глибину десь по пояс іду плавати , охолонути і назад. Сама боюсь, як не відчуваю дна
  • ЧитачЧитачів

    Просто не треба рятувати тих, хто запливає за буйки. І коли буде тонути, рятувальникам лише у гучномовець з вишки кричати - дивіться, люди, що буває коли порушуєш правила.

keyboard_arrow_up