Як та за скільки утримують тварин в зоокутку, що в парку Чекмана

Як та за скільки утримують тварин в зоокутку, що в парку Чекмана
  • У парку Чекмана є платний зоокуток.
  • За 20 гривень хмельничани можуть подивитись на різних тварин, від ведмедів до качок.
  • Скільки коштує їх утримувати та які умови забезпечують звірям для життя, дізнавались журналісти vsim.ua.

З приходом літа у парках та скверах міста стало людно. Адже там завжди є де розважитись і на що подивитись. Одним із таких місць є зоокуток, що в парку ім. М. Чекмана. Хмельничани приходять сюди з дітьми, часто-густо беруть із собою трохи їжі, аби їх чада мали забавку: погодувати тварин.

Вхід тут платний: дорослі - 20 гривень, діти від 3-ох років - 15 гривень, діти до 3-ох років - безкоштовно. Звіринець працює щоденно, з 10:00 до 20:00.

Відео дня

Де беруть кошти на утримання зоокутка

Щоб отримати відповідь на запитання: хто і як фінансує звіринець у парку Чекмана, журналісти vsim.ua здійснили інформаційний запит до місцевої влади. У відповідь отримали наступне:

“Згідно інформації, наданої комунальним підприємством “Парки і сквери міста Хмельницького”, бюджетні кошти на поточне функціонування та утримання зоокутка в парку культури і відпочинку імені М.Чекмана у 2018 та 2019 роках не виділялись та не передбачались. На капітальні видатки з міського бюджету було виділено 85 тисяч гривень на реконструкцію і розширення приміщень, огорож і вольєрів для утримання тварин в зоокутку в парку культури і відпочинку імені М. Чекмана, з яких було використано 75 тисяч гривень.”

Як повідомив директор КП Парки і сквери Олександр Боднарчук, зоокуток забезпечує себе самостійно за рахунок коштів, як відвідувачі платять за вхід.

  • Зоокуток забезпечує себе сам.  30 тисяч гривень - це середня сума, що йде на забезпечення відповідних умов для тварин. Наприклад, влітку людей більше, а от зима - збитковий період для утримання зоокутка. Тож зазвичай кошти, які ми отримуємо влітку, відкладаються на зимовий період. Гроші ми витрачаємо на ремонт вольєрів і на виготовлення нових, на їжу і на ремонтні роботи на території зоокутка. Також із загальної суми виплачується заробітна плата працівникам. У нас їх є четверо: два касири і два доглядальники за тваринами. Вольєри, в яких живуть звірі, відповідають відповідним стандартам. Наприклад, два ведмеді живуть на площі 85 квадратних метрів - пояснює директор КП Парки і сквери Олександр Боднарчук.

Як доглядають за тваринами

На території зоокутка працює два доглядальника. У їх обов’язки входить готувати тваринам, годувати їх та прибирати у вольєрах. На момент нашого перебування у тварин було чисто. Нам вдалось потрапити і на кухню, де в цей час звірям готував їсти доглядальник Сергій. Плита, на якій варилась риба, “кишіла” брудом, який, судячи з вигляду, не вимивали тут досить довго. А каша, яка була передбачена для ведмедів, стояла просто на землі під літнім сонцем. На запитання, чи не зіпсується вона, Сергій відповів: “якщо зіпсується, віддамо свиням”. Як виявилось згодом, цією ж кашею годують і борсука.

  • У нас тут є кухня. Тут для тварин готується їжа. Саме зараз я розморожую курячі крила для ведмедів. Також приготував для них кашу. Ми їх годуємо двічі на день. Їжі даємо одне відро, ємністю один з половиною літрів. Крім того люди приносять варення і мед. Цим теж їх годуємо, адже кожна тварина хоче чогось солодкого. Щодо інших тварин, то, наприклад, лисиця їсть тільки м’ясо: курячі крила або бедра. Борсук їсть таку ж кашу як ведмеді: з ячмінної, кукурудзяної та пшеничної крупи. Також багато їдять свині. Їх є четверо дорослих і одне маленьке порося. Я даю їм три повних відра каші, ємністю один з половиною літрів - розповідає доглядальник Сергій.

За словами Сергія, прибирають у тварин щодня, особливо якщо багато відвідувачів. Найважче вдається у ведмедів, бо ж спершу тварин закривають у клітці, в якій вони їдять, а тоді починають вимивати бруд шлангом.

Як розповідають працівники зоокутку, відвідувачів найбільше у вихідні. Журналісти vsim.ua прийшли до звіринця у будній день. Бажаючих побачити тварин тут виявилось не багато, серед них мами з дітьми й бабусі з онуками. Малеча бігає територією й розглядає звірів. Деяких з них вони годують овочами та печивом.

А тим часом, ми поцікавились що думають про це місце дорослі.

Вікторія

“Ведмедям тут погано”

  • Ми часто сюди ходимо. Умови для тварин тут наче непогані. Я рахую, що ведмедям тут погано. Хотілося б, щоб вони жили у якомусь заповіднику. А загалом, звісно, добре, що такий зоокуток є в нашому місті. Я думаю, що це місце виправдовує ціну, яку ми заплатили за вхід, адже тваринам потрібно їжу купувати і облаштовувати їм умови проживання. Із собою ми взяли сухе печиво. Вже годували морських свинок, зайчиків та кіз.

Надія

“Хороше місце для відпочинку з дітьми”

  • Я прийшла сюди із внучкою. Нам тут дуже подобається. Це хороше місце для відпочинку з дітьми. Ми підходили до всіх тварин, та найбільше їй сподобались кози. Ми взяли із собою моркву й капусту, внучка годує зайців і кіз.

Друзі, а ви бували в зоокутку в парку ім. М. Чекмана?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vyacheslav Khr

    Сморід від свинарника стоїть на весь зоокуток, подивитися нема особливо на кого...ціну знову підняли але на кіз я можу і безкоштовно дивитися, звірі у занедбаному стані....не знаю чи захочу в найближіий час знову туди піти з дитиною, враження негативні!!!
  • Stanislav Pavlinskyi

    Цікаво, а співробітники зоокуточку так само доглядають і годують своїх домашніх тварин? Зрозуміло, що "казенне", але якась совість і людяність повинна бути. Немає жодного бажання приходити і дивитись на нещасних тварин, які опинившись в неволі не відчувають піклування і турботи.
  • Юлия Антонюк

    Були нещодавно з дитиною, враження негативні. Вхід подорожчав майже вдвічі (хоча це не головне для мене), а загальний вигляд зоопарку з кожним роком стає ще жахливішим, тварин стає дедалі менше, брудно. Просто шкода тварин, адже це живі істоти.
  • Ольга Давиденко

    А Бондарчук _ чем Вы хвалитсь!?85 кв метров на 2 медведя?какие новые клетки?Проходила с людьми с Европы мимо этого зоо!Они были в шоке от увиденного =медведи в стрессовой ситуации=потому что раскачиваются ,теснот,грязи полно и т д!!А Вы как директор этого издевательства над животными Не ЗНАЕТЕ норм удержания животных в квадратных метров???А ведь был опрос Хмельничан,что да закрытия этого зоо!И судя по отзывах и комментариях к 90%жителей высказались против зоо!А у Вас есть очистные сооружения для зоо?Куда всё сливается?Рядышком кафе где предлагают еду!!Прежде чем вести детей и внуков посмотрите в глаза этим животным,!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up