31 грудня відзначається День Модеста. Потрібно молитись за тварин і готуватись до Нового року

31 грудня відзначається День Модеста. Потрібно молитись за тварин і готуватись до Нового року
  • В переддень нового року святкують День Модеста. 
  • В цю пору моляться про домашніх тварин та передбачають погоду на наступний рік. 
  • А господині цього дня готують страви до зустрічі Нового року. 

Це був переддень Нового року, чому і були присвячені основні обрядові дійства на Русі. У церкві 31 грудня вшановують пам'ять святителя Модеста, який служив архієпископом на території Єрусалиму у VII столітті. Взагалі ж, народився Модест в Малій Азії в родині праведних християн. У юному віці він вирішує прийняти чернечий постриг, оскільки в якийсь момент відчув, що його приваблює самота.

Коли на Палестину і Сирію напали війська персів, які зруйнували християнські храми і взяли в полон патріарха Захарія, Модесту доручили управління Єрусалимською церквою. 

На Русі Модест шанувався як покровитель худоби, а тому 31 грудня йому молилися про захист від падіння домашніх тварин. Попереду був холод, і важливо, щоб худоба нормально перезимувала.

Відео дня

31 грудня часто ворожили, намагаючись передбачити свою долю, а також, користуючись прикметами, намагалися дізнатися, що буде далі з погодою. Лягали на ток і слухали, що станеться. Якщо чути гул, то людині уготована швидка смерть, а якщо чути молотьбу, то людина буде багатою. Дзвін, почутий 31 грудня, віщував весілля. Готувалися 31 грудня до святкування Нового року - зокрема, господині готували різні страви.

Народні прикмети на 31 грудня

  • Яка погода 31 грудня, таким і липень буде.
  • Якщо людина народилася 31 грудня, то вона буде дуже щасливою і успішною. В якості талісмана йому слід носити топаз або бірюзу.
  • Поле взимку без снігу - прикмета до того, що в коморі припасів не буде.
  • Західний або південно-західний вітер 31 грудня принесе потепління.
  • Сніг не скрипить під ногами - чекай відлиги.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oksana Tsishkovska

    А за тварин потрібно молитися перед тим як їх вб'ють, чи вже коли їх їдять за святковим столом?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up