Витяжка - просто необхідний функціональний елемент кухні: під час готування їжі утворюється пара й у повітря потрапляють частки жиру, а кімната наповнюється сильними запахами. Щоб уникнути осідання жирових крапель на поверхні меблів, стін і стелі та запобігти розповсюдженню кіптяви по всій квартирі, використовуйте витяжку.
Спеціально для ґаздинь з Хмельницьку, ми звернулися до експертів кухонної техніки AEG, щоб ті пояснили принципи роботи витяжки. А заразом і розказали, як правильно обслуговувати таку техніку, щоб вона якісно виконувала свою роботу.
Розберемося спочатку, які бувають витяжки для кухні AEG. Пропонується кілька класифікацій – залежно від способу монтажу та за типом фільтрації повітря. Згідно з першою пристрої поділяються на такі види:
незалежні – ті, що встановлюються окремо від меблів;
вбудовані, які монтуються у підвісні шафки, де ховаються частково або повністю.
Повністю вбудована витяжка закривається фасадом кухні, всі кнопки чи ручки керування розташовуються під шафкою. Виглядає це дуже гарно та стильно, але з погляду практичності є питання: робоча зона (глибина плити зазвичай більша за глибину шаф) недостатньо перекривається, тому за сильного гару пристрій пропускає частину забрудненого повітря.
Отже, такий варіант рекомендують тоді, коли дизайн кухні важливіший за функціональність.
Витяжки відрізняють за способом фільтрації:
циркуляційні – тільки пропускають повітря через внутрішні фільтри й повертають його назад у кімнату. Коштують недорого, не вимагають під’єднання до вентиляції, але погано справляються з усуненням запахів;
проточні – спрямовують все повітря з робочої зони до вентиляції. Така техніка забезпечує майже 100% захист від запахів і жирових відкладень.
У кожному з наведених типів передбачені фільтри, через які проходить повітря.
Вони бувають таких видів:
жирові – металеві сітки, на яких осідають частинки жиру, який з парою підіймається вгору;
вугільні – контейнери з активованим вугіллям, що нейтралізують запахи.
Вугільні фільтри встановлюють тільки в циркуляційних витяжках і у проточних моделях, що мають функцію циркуляції.
Головний їх недолік – обмежений термін експлуатації та необхідність заміни: встановлювати новий вугільний фільтр треба щопівроку, зате повітря буде дійсно чистим.
Вся інформація щодо догляду за витяжками наведена на офіційному сайті AEG. Зокрема, жирові фільтри, якщо користуєтеся технікою постійно, необхідно мити 1-2 рази на місяць.
Цей процес нескладний:
виймаємо фільтри з витяжки;
замочуємо їх на 20 хвилин у гарячій воді з ложкою соди та мийним засобом для посуду;
коли відкладення розм'якшуються, видаляємо їх губкою або щіткою;
промиваємо фільтр під проточною водою.
Встановлюють фільтри тільки після їх повного висихання.
Деякі можна навіть мити в посудомийній машині, але обов'язково уточніть цю інформацію під час купівлі пристрою, так ви значно спростите собі життя.