Як вибрати ідеальний шеф-ніж: матеріали, розміри та типи лез (новини компаній)

Вибір якісного шеф-ножа може бути складним завданням. Тим не менш, багато профі скажуть вам, що саме шеф-ніж є найважливішим ножем на будь-якій кухні, і правильний вибір може значно полегшити вашу роботу (або хобі). У цій статті ми розглянемо різні фактори, які слід враховувати під час вибору ідеального кухарського ножа, включаючи матеріали, розміри та форми лез.
З яких матеріалів виробляють кухарські ножі
Одним з найважливіших факторів, з тих що слід враховувати при виборі кухарського ножа, є матеріал, з якого виготовлений клинок. Найбільш поширеними матеріалами, що використовуються для виготовлення лез кухарських ножів, є нержавіюча та високовуглецева сталь.
Нержавіюча сталь стійка до іржі, не вимагає особливого догляду. Головним мінусом таких сталей завжди вважалася їхня відносна м'якість. Ніж з нержавіючої сталі затупилювався швидше, чим ніж ніж із вуглецевої (так званої “чорної”, ржавіючої) сталі. На щастя, останнім часом з'явилося чимало нових сортів нержавіючих сталей, у яких цю проблему значною мірою вирішено.
Високовуглецева сталь більш тверда і міцна. Ножі з неї набагато довше залишаються гострими. Однак вони потребують більшої уваги та догляду, тому що вуглецеві сталі дуже вразливі від корозії. За ножем з вуглецевої слід доглядати належним чином.
Які бувають розміри клинків кухарських ножів
Кухарські ножі бувають різних розмірів (зазвичай від 15 до 30 сантиметрів). Довжина ножа багато в чому залежить від ваших особистих переваг і завдань, для вирішення яких ви плануєте використовувати ніж.
Відносно коротке лезо довжиною 15 або 18 сантиметрів ідеально підходить для справ, що потребують більшої точності, таких як подрібнення зелені, нарізання невеликих овочів або морепродуктів. Більш довгий клинок довжиною 20-30 см краще підходить для завдань, що вимагають більшої сили, таких як нарізання великих овочів або обробка птиці та риби, розрізання кісток.
Форми клинків кухарських ножів
Профіль клинка (його форма) – ще один важливий фактор, який слід враховувати під час вибору шеф-ножа. Найбільш поширені форми шеф-ножів: прямі та вужчі (ще звані французькими) і ширші, з легким вигином ріжучої кромки (які прийнято називати німецькими).
Прямий вузький клинок ідеально підходить для справ, що вимагають більшої точності, таких як: порційне нарізання, приготування закусок, так званий дайсинг (нарізання овочів кубиками).
Широкий клинок з невеликим вигином леза краще підходить для нарізання особливою технікою – в розгойдування, коли ніж розгойдується на ріжучій кромці як гойдалка або маятник. Таким чином, можна швидко нарізати велику кількість інгредієнтів або подрібнити зелень.
Інші міркування
На додаток до матеріалів, розмірів та форм леза при виборі кухарського ножа слід враховувати й інші фактори, такі, як будова руків'я і баланс. Руків'я повинне бути зручним та надійно лежати в руці, адже ніж не повинен вислизнути навіть із мокрих чи втомлених рук.
Баланс ножа – питання тонке. Він впливає на загальний контроль та відчуття ножа. Добре збалансований ніж повинен зручно лежати в руці та забезпечувати легкий маневр клинком.
Всі ці важливі нюанси кажуть нам про те, що перед тим як купити ніж, його варто потримати хоч трохи власних руках.
Висновки
Вибір ідеального кухарського ножа важливий для будь-якого кулінара-аматора або кухаря-професіонала. Слід врахувати всю доступну безліч варіантів матеріалів, форм і розмірів клинків.
Хоча перелік чинників, що впливають вибір і здається великим, розібратися у ньому не так вже й складно.
Та й вибір на ринку справді великий.
Ви обов'язково зможете знайти шеф-ніж, що відповідає вашим потребам та стилю приготування їжі. Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу ножам легшим та меншим, або, навпаки, великим та потужним, навіть не сумнівайтеся, ваш ніж обов'язково знайдеться. Він вже чекає на вас в одному з магазинів!