Як вибрати ніж для полювання та його основні різновиди (новини компаній)

Як вибрати ніж для полювання та його основні різновиди (новини компаній)

Неможливо уявити мисливця, який би не захоплювався ножами. Це незамінний помічник у різних ситуаціях, починаючи підготовкою місця для пострілу, закінчуючи розбиранням туші. Саме тому ніж для полювання має бути винятково високої якості та універсальним, щоб ефективно справлятися з різними завданнями.

Деякі віддають перевагу химерним моделям з елегантним дизайном з різьбленням та іншими декоративними елементами – це не справжній мисливський ніж. Він має бути практичним, а не гарним. Розглянемо основні критерії, на які потрібно звертати увагу при виборі ножа для полювання.

Критерії вибору ножа

Сталь

На думку професійних мисливців, найкращий метал для ножа – це хромована нержавіюча сталь. Дамаська або булатна сталь використовується виключно для декоративних ножів, тому не може витримати справді складних умов експлуатації. Якщо вам складно орієнтуватися у матеріалах для ножа, вибирайте ніж із нержавіючої сталі з покриттям хрому. Обов'язково потрібно враховувати як тип сталі, а й країну виробника:

Досить часто мисливські ножі виготовляють із застосуванням медичної сталі. Перевага такого матеріалу в тому, що такий метал не піддається корозії та тривалий час може тримати заточування.

Преміальні моделі виготовляють із порошкової сталі – це ідеальне рішення для професійних мисливців. Потрібно враховувати, що цей матеріал складний у плані догляду. 

Вибирайте тільки продукцію відомих брендів, вони при виробництві використовують сталь високої якості, наприклад нож Cold Steel виготовлений з міцної сталі зі спеціальним покриттям для довговічності та простого догляду.

Профіль клинка

Мисливські ножі зазвичай виготовляються з рівним та прямим профілем клинка. Якщо ви бачите різні шпильки, пилки або іншу мішуру – це показник того, що перед вами не справжній ніж для мисливця, а жалюгідна підробка. Важливо розуміти, що за допомогою такого класу ножів потрібно не тільки різати гілки та мотузки, але й завдавати ударів, тому будь-які надмірності будуть лише ускладнювати процес. Розглянемо найпоширеніші форми мисливських ножів:

Найбільш міцна модифікація – це другий варіант, який здатний витримувати навіть найскладніші умови експлуатації.

Заточка клинка

Залежно від заточки, можна виділити такі модифікації:

І це далеко не всі види мисливських ножів. Серед такої різноманітності ви гарантовано знайдете відповідне рішення індивідуально для особистих цілей.

Довжина

При виборі довжини потрібно враховувати цілі, для яких ви робите покупку. Досить часто на полюванні необхідні відразу 3 різні ножі: скіннер для зняття шкіри, добірний ніж і для оброблення дичини. Розглянемо особливості кожного з них:

Руків'я

Не менш важливим, ніж лезо, є ручка ножа для полювання. Вона має бути зручною індивідуально для вас, підходити за розміром хвата, щоб навіть при інтенсивному використанні ви не відчували втоми. Оптимальний матеріал для руків'я – термопластичний каучук, композит зі скловолокна чи деревини.

Кісткові, металеві та лаковані ручки – це вибір для ножів, які повинні знаходитися в серванті, а не на полюванні. Вони незручні для використання. Як показує практика, найзручніші – це прості ручки.

Висновок

Як бачите, вибір ножа для полювання – це відповідальний процес, який приховує безліч нюансів. Рекомендується максимально простий ніж, без різних химерностей і завжди з урахуванням цілей, для яких ви купуєте. Якщо ви новачок, купуйте універсальний класичний мисливський ніж із довжиною до 15 сантиметрів. І віддавайте перевагу тільки відомим брендам, тому що підробки можуть підвести у найвідповідальніший момент.

keyboard_arrow_up