Аби учні не билися: у Хмельницькому можуть з’явитися шкільні служби порозуміння

Аби учні не билися: у Хмельницькому можуть з’явитися шкільні служби порозуміння
  • Вирішувати серйозні конфлікти між підлітками без участі вчителів та мирним шляхом можливо.
  • У цьому місцевих освітян переконує педагог зі Жмеринки.
  • Поділитись власним досвідом жінку запросили поліцейські. 

У Хмельницькому хочуть запровадити шкільні служби порозуміння. Учасники подібних служб допомагатимуть розв’язувати конфлікти між учнями за допомогою діалогу. Все для того, аби діти навчились прислухатись одне до одного, вирішувати суперечки мирним шляхом та бути менш жорстокими. А відбуватиметься це все без участі педагогів. Ініціювали впровадження шкільних служб порозуміння працівники поліції.

Для того, аби хмельницьким освітянам продемонструвати такий проект в дії, поліцейські запросили людину, яка ним курує вже 9 років у школі-гімназії міста Жмеринка. Жінка розповіла, що проект «Шкільна медіація однолітків» – це конфіденційний та добровільний спосіб вирішення конфлікту. Він проходить за участю третьої сторони – медіатора. Але медіаторами є не педагоги, а учні. Саме їх вчать вирішувати конфлікти в навчальному закладі серед однолітків.

Відео дня

- Діти в школах не часто довіряють дорослим, - пояснює соціальний педагог та координатор шкільної служби порозуміння «Коло друзів» Оксана Дацко. - Тож розв’язувати конфлікти мають допомагати ті, кому хочеться довіряти. Є три способи розв’язання конфліктів – сила, право та інтерес. Ми навчаємо в школі дітей вирішувати конфлікти способом інтересів. Показуємо альтернативу того, що не вирішиш силою чи законом.

Жінка стверджує, що діти розв’язують конфлікт способом діалогу, порозуміння, виявлення переживань серед його учасників. Учні ж, які самостійно вміють вирішувати конфлікти, каже педагог, це велика допомога для навчального закладу.

Представники поліції кажуть, приклад подібного проекту запозичили в Європі. Там уже багато років поліція співпрацює з громадою. Це дозволяє зменшити кількість конфліктів та злочинів.  

- На Хмельниччині запроваджено трирівнену модель подолання підліткової злочинності, - розповів заступник начальника хмельницької обласної поліції Ігор Кирник. - Одним із етапів впровадження такої профілактики є створення в освіті шкільних служб порозуміння. Це швейцарський проект, який грунтується на взаємодії поліції з громадами. На сьогодні він успішно діє в певних областях країни. Тому ми вирішили запропонувати його впровадити в нашому місті. Аби діти могли вирішувати суперечки без участі дорослих чи поліцейських.

Поки принципи роботи шкільної служби порозуміння представили директорам, соціальним педагогам та шкільним психологам. Освітянам дали час обдумати ефективність проекту у шкільних колективах. Якщо адміністрації надумають створювати у школах служби порозуміння, то педагоги та учні зі Жмеринки проведуть хмельницьким освітянам майстер-класи та розкажуть усі тонкощі впровадження проекту. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Швец

    Потрібна і актуальна ініціатива!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up