Без оцінок і домашніх завдань: якою буде початкова школа з 1 вересня

Без оцінок і домашніх завдань: якою буде початкова школа з 1 вересня
Фото з архіву vsim.ua
  • Вже з нового навчального року першокласників чекає навчання за новою програмою.
  • Діти сидітимуть за одномісними партами, а вчителі не ставитимуть їм оцінок. 
  • Натомість у кожному класі буде комп'ютер та мультимедійне обладнання. 
  • Що ще зміниться з 1 вересня, розповіли в міському департаменті освіти. 

 

Ще рік тому Верховна Рада затвердила новий закон “Про освіту”. Всі його положення будуть реалізовуватися протягом 5 років. Проте вже з цієї осені починає діяти «Нова українська школа» — освітня програма для першокласників. Маленьким школярам не ставитимуть оцінок, а вчителі будуть для дітей так званими “напарниками”.

Про зміни, які торкнуться початкової школи, журналісти vsim.ua поспілкувались з в.о директора департаменту освіти на науки Хмельницької міськради Людмилою Корнієцькою.

Відео дня

Що таке “Нова українська школа”?

- В минулому році прийняли новий закон “Про освіту”. Реалізувати його передбачається протягом 5 років, але вже з 1 вересня відбудуться перші зміни. В законі були прописані умови для започаткування Нової української школи. Вона передбачає, що предмети не будуть настільки відірвані один від одного. Головне, щоб діти могли реалізувати свої знання більш практично у своєму щоденному житті. Після навчання вони не просто знатимуть хімію, фізику чи біологію, а знатимуть як їх використовувати.

Якщо порівнювати “НУШ” з старою школою, то що зміниться у навчанні першокласників?

- В першу чергу, в “Новій українській школі” діти навчатимуться за зовсім іншими підручниками. Ми вже отримали 5000 примірників і будемо розподіляти їх по закладах. Діти не будуть оцінюватися, писатимуть лише простими олівцями. Помилки вчитель не буде виправляти червоною ручкою, це може бути будь-яка ручка іншого кольору. В кожному класі будуть інтерактивні дошки та ноутбуки. Діти матимуть змогу навчатися у більш сучасному класі.

Що таке нове освітнє середовище?

- Нове освітнє середовище передбачає забезпечення класів необхідними меблями. У класах будуть облаштовані нові робочі місця для дітей. В першу чергу, це нові одномісні парти, які за бажанням переміщати по класу для різних потреб. В кожному класі буде створено декілька різних зон. Має бути представлена мовно-літературна, математична, природнича, технологічна, інформативна, соціальна, історична та мистецька галузі. І всі ці куточки мають переплітатися, аби діти під час уроку змогли переміщуватися з однієї зони в іншу. Облаштувати їх в умовах того, що класи переповнені, дуже важко.

А чи готові вчителі працювати по-новому?

- Всі наші вчителі пройшли навчання стосовно “Нової української школи”. Більшість з них абсолютно готові. Лише можна сказати, що вчителям старшого віку доведеться ще повчитися працювати з оргтехнікою. Але це все прийде на практиці. Основне, це аби педагоги любили свою роботу, дітей і вміли ділитися з ними своїми знаннями. Вчитель зможе обирати ту методику навчання для дітей, яка їм більше підходить. Це у “НУШ” називається викладацька свобода. Кожна дитина - це особистість. І перед вчителем постане завдання пізнати кожного учня і визначити, що краще саме для них, як вони ліпше засвоюють інформацію.

Скільки коштів піде на облаштування перших класів і що за них придбають?

- Нам виділили кошти з державної субвенції та з міського бюджету на придбання парт, інтерактивних комплексів, ноутбуків та дидактичних матеріалів. Загалом на парти ми передбачили 5,2 мільйони. Вони будуть одномісні, фабричні, антисколіозні. Вони будуть регулюватися по висоті, щоб діти не псували собі здоров’я. На комп’ютерну техніку виділили 4 мільйони. Більшу частину суми дали з міського бюджету і лише майже 300 тисяч з державної субвенції. Крім того, на роздаткові матеріали передбачено по 660 гривень на одну дитину. Та насправді це крапля в морі, бо аби забезпечити весь той перелік, який поданий у наказі МОН, то на один клас з 28 дітей потрібно орієнтовно 400-450 тисяч гривень.

Що повинен мати з собою першокласник, який піде у “НУШ”?

- Стандартний набір першокласника залишається таким же як і був. Кожному школяру треба буде мати зошити, олівці, фарби, пластилін, кольоровий папір, альбоми. Це те, що найнеобхідніше. Звичайно, потрібна спортивна форма для занять фізкультурою. Можливо, взяти розмальовку, аби дитина мала чим зайнятися на перерві. А найголовніше, це гарний настрій та бажання вчитися, з яким першокласник прийде до школи.

У яких школах проходить утеплення та капітальні ремонти за кошти міста?

- Ми робили цього року капітальні ремонти харчоблоків у СЗОШ № 18 та СЗОШ № 24. Також утеплюємо два навчальні заклади. Це у нас СЗОШ № 14 та СЗОШ № 15. Кошти ми отримали від проекту NEFCO по термомодернізації. Вони дали нам грантові кошти у розмірі 200 тисяч євро, а решта - це кредитні кошти під вигідний для міста відсоток.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Мастер Автополив

    Не забивайте голову детям нужными знаниями, особенно гуманитаркой. Нужно учить рабочему ремеслу и языку соседей. Чтобы можно было сразу двигать на заработки. Пайка, сварка, штукатурка, малярные работы лучше, чем знания географии и прочей лабуды. Билет до Варшавы или праги можно купить без знаний географии)) Слава Украине!
  • Костянтин

    Може програма і супер час покаже,парти одномістні теж добре ортопидичні спинки це ви загнули дешева (фанера і метал) собівартість копійки, цікаво яка ціна  однієї на закупівлі, хто замовник, хто виробник, хто перевіряв відповідність стандартам і нормам, чи є сертифікат якості ? Скільки грошей витрачено через кого закупівля відбувалась. Де це ви бачили класи по 28 дітей мінімум 35 класи переповнені парти невміщуються проходів вільних немає стоять боком до дошки мінімум по чотири до купи а мають стояти відокремлені по одній обличчям до дошки. Цікаво які норми скільки мінімум метрів квадратних повинно  бути на одну дитину в класі хто перевіряє? Якщо не дай Боже пожежа термінове евакуація яким чином ? І скажіть будь ласка яким чином першачкам відсидіти до шостої години в таких переповнених класах на цих стільцях з ""
  • Анатолий Home

    Для тих, хто це затіяв - вам мало результатів ЗНО в цьому році і ви хочете зробити дурнями наших маленьких учнів? Необхідно відмінити цю дурість і посадити за грати ініціатора цього закону і тих, хто його підтримав - вони хотять поступово знищити націю!

    Danyil Diachenko reply Анатолий Home

    Вас сильно по голові вдарило,шановний?Чи як ще можна пояснити ваш коментар про погані результати зно,що учні отримали навчаючись по старій програмі, у коментарях до матеріалу про початкову (!) школу реформованої освіти покликаної цю ситуацію якраз змінити.

    Nfvfha Kbndbytyrj reply Анатолий Home

    Поддерживаю 100% это сволочи что сотворили с первоклашками.Твари.Ведь  родители все оборудовали классы за свои деньги пусть приедит в Южноукраинск эта Гриневич вместе Гройсманом  ГОСПОДИ НУ КАК ЖЕ УБРАТЬ ЭТУ ВЛАСТЬ И ЗАРЫТЬ ИХ РЕФОРМЫ ЭТО ЖЕ УНИЧТОЖЕНИЕ ВСЕЙ НАЦИИ, ЛЮДИ ДАВАЙТЕ ПОДНИМАТЬСЯ ЕСЛИ НЕ МЫ НАРОД ЭТО НЕ СДЕЛАЕМ ТО ПОГИБНЕМ,

    IGOR reply Анатолий Home

    Им пофиг, их дети учатся за границей...
  • Lyudmila Sotskaya

    Оболванення.
    Нам розумгих та вчених не впрто мати,дурнями легше запоавляти.

    Lyudmila Sotskaya reply Lyudmila Sotskaya

    Майя Цінчик То догори дригом,а вчителька була вiдмiнною,котра знала свою справу,та навчила аналiтично думати.
    А з зомбоячиком не дружити,а мати знання та власну думку......

    Майя Цінчик reply Lyudmila Sotskaya

    То як це????чому???щось Вам  мабуть насолила перша вчителька....😃😃😃шутка...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up