Чим годують у хмельницьких садочках на 16 гривень у день

Чим годують у хмельницьких садочках на 16 гривень у день
У хмельницьких садочках з нового року почали годувати дорожче на 4 гривні. Обіцяли дітям більше фруктів, овочів і молочки. Але у «несезонні» дні деякі продукти не замовляють. Дають лише яблука та лимони. Чим та як годують у дитячих садочках Хмельницького, перевіряли журналісти «ВСІМ».

Вартість харчування у 47 дошкільних навчальних закладах міста однакова – 16 гривень на день. Батьки платять 9,60 гривень, щоб їхня малеча їла читири рази. З бюджету міста на одну дитину йде -  6,40. Освітяни переконують, що меню цьогоріч покращилось. Мовляв, на тарілках з’явилось більше м’яса, є фрукти. 

Ситніше на 4 мільйони

Хмельницькі садочки відвідує 11880 дітей. На їхнє харчування у 2016 році з бюджету міста виділили 15 мільйонів 706 тисяч. 60% суми йде з гаманців батьків, 40% відшкодовує держава. Аби підняти вартість на 4 гривні, з місцевого бюджету додатково виділили ще 4 млн. гривень. Начальник управління освіти Роман Миколаїв каже -  діти харчуються краще. Але…

Відео дня

- Говорити про те, що стало супер-харчування,  неможливо. Адже збільшились і ціни на продукти. Але тепер можемо купувати фрукти, якісніші сухофрукти, більше м’яса, риби. Ми радимо, але школи і садочки завжди регулюють меню відповідно свого внутрішнього раціону. Поки відгуки від батьків хороші. Діти почали їсти. Бо раніше котлета більше складалась з хліба, ніж з м’яса, - зауважив Роман Миколаїв.

32 садочки відносяться до централізованої бухгалтерії. Фінансово самостійних є 10. Це садочки: №20, 26, 28, 29, 33, 45, 53, 56 і дошкільні навчальні заклади при НВО № 1 і НВК №31. 
Садочки-самостійники мають свій кошторис. Вони можуть обирати постачальників самі.  

Хто постачає продукти

У відповіді на інформаційний запит, який отримали журналісти, зазначено, що у 2016 році  тендер виграли 7 постачальників. Але серед вказаних фірм не було підприємства, яке привозить у садочки молочні продукти. Ще три роки тому найбільшим постачальником молочної продукції була "Хмельницька маслосирбаза". В 2013 році підприємство виграло чотири тендери на постачання сиру, молока, масла, сметани і кефіру, на суму майже 4 млн. гривень. Зараз від місцевого виробника  відмовились. В управлінні світи на словах пояснюють, що молоко везуть з Деражні. 

За результатами тендерних торгів, цього року укладено 19 угод. 30 уклали без тендера. Один постачальник може привозити до садочка різні продукти. 
- Ми укладаємо угоди, одразу беремо продукти і угода закривається. Наприклад, так у нас з лимоном до чаю. Можемо взяти у постачальника продукт і більше не замовляти. Через це договорів більше, ніж постачальників, - пояснює інженер по організації харчування дітей управління освіти Хмельницької міськради Тетяна Кушлак. 


Частина ДНЗ належить до централізованої системи бухгалтерії, інша – самостійна, тому може обирати виробників без посередників. Є постачальники «одноразові». Яблука чи сухофрукти, як правило, беруть в одного приватного підприємця і більше з ним не співпрацюють. Укласти договір і закупити такі продукти на цілий рік, немає сенсу, впевнена Тетяна Кушлак. 

Аби побачити на власні очі, чим годують дітей і що подобається самим вихованцям, журналісти «ВСІМ» завітали в 2 ДНЗ. Були на Озерній та у Раковому.   

Ні гривнею більше  

Садочок №29 «Ранкова зірка» знаходиться на вулиці Кармелюка. Заклад відвідує 409 дітей. Щодня на кухні порається 4 людини. Меню складають на 2 тижні. Враховують ті продукти, які є. В день нашого візиту вихованців садочку годували кулішем, гороховим пюре із рибною котлетою та компотом. На полуденок була булочка з родзинками та пшоняна молочна каша на вечерю.

- Мені найбільше подобається їсти суп і борщ. А вдома я люблю пити чай з тортом, - зізнається трирічна Наталка.

Завідувач садочком «Ранкова зірка» Людмила Королишина каже, що в меню стало більше овочів і випічки. З фруктами поки що «туговато».

- Стало більше кисломолочних продуктів, - каже Людмила Королишина. - Даємо тепер не просто запіканку, а з молочною чи шоколадною підливкою. Є помідори і огірки консервовані. З фруктів –  печені яблука.  

Кухаря Катерину Мазур малеча любить

Раціон розробляють на два тижні. Якщо немає певного продукту, то до меню вносять правки. Завжди мають «вкластись» у 16 гривень. Молочку, хлібобулочні вироби та м’ясо привозять щодня. Один раз на тиждень  - крупи, цукор, олію, на два тижні – яйця, чай, сухофрукти. Овочі готують ще восени.

З фруктів – яблука

Наступний - ДНЗ №50 «Лелеченька», що  у мікрорайоні Ракове. Знаходиться на Пілотській. Його відвідує 335 діток. На прохання батьків ми вирішили перевірити, як харчується малеча тут.

Завідувач садочку Ніла Попик впевнена в усіх продуктах, каже – дітям подобається. Журналіста  ведуть на кухню і до харчоблоків.

- Запіканки робимо, а також сирні суфле, голубці. Картопляне пюре у нас майже через день готується. Котлети не смажимо на сковорідках, готуємо тільки у жирових шафах, - каже кухар Наталія Михайлівна.

Під час нашого візиту на сніданок давали ячмінну кашу, булку з маслом і чай. Якщо вкладаються у 16 гривень, то буває і голландський сир. Але на цей раз не було.

Так виглядає обід у садочку. Овочевий суп, картопляне пюре та биток на тарілках

Обідали діти овочевим супом, картопляним пюре з битком та узваром. На полуденок давали пиріжок з повидлом і березово-шипшиновий сік. На вечерю – молочна манна каша і булка з чаєм.

Обіцяних фруктів, більшої кількості овочів і тут не знайшли. З фруктів є яблука, альтернатива – ізюм, який додають до плову.

- Ми не є самостійниками. Є централізована бухгалтерія, - розповідає завідувач ДНЗ «Лелеченька» Ніла Попик.  – . В понеділок маємо в меню ковбасні вироби, по вівторках – рибу, середа і четвер – м’ясо, у п’ятницю – курятина.

Меню вивішують в коридорі закладу, аби батьки знали, чим годують їхніх дітей

Раціон для дітей складають в управлінні освіти. Кожен садочок може робити це самостійно відповідно до норм, а також вносити зміни. Батьки можуть теж звернутись до закладу, аби подивитись, чим харчується його дитина.

У міськраді є питання

Міська влада намагається моніторити ситуацію із садочками. Перевіряють все. Зокрема, і харчування дошкільнят. Нерідко виявляють порушення. У міській раді кажуть – «грішать» з добовими нормами порцій, а також є нюанси з цінами.

На сніданок чи обід малечі дають компот чи узвар. Сушені яблука чи груші купують по 28 гривень, коли можна  взяти за 25-26. Про це  «ВСІМ» розповіла заступник міського голови Галина Мельник.

- Були випадки, коли не співпадала маса нетто, є  проблеми і з нерівномірним розподіленням харчування. У садочках є діти, яким потрібне дієтичне меню. Виходить, гроші є, але завідуючі не знають, що купляти. Бо ж, згідно з санітарно-гігієнічними нормами харчування, багато чого не можна, - каже Галина Мельник.

Тим, хто думає, що 16 гривень  недостатньо, може звернутися до влади. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Tata Kandiba

    ..і чотири- разового не повинно бути...
  • Аня Кодочигова

    Нещодавно побачила дуже гарну статтю про те, які молочні продукти потрібні дітям різного віку, кому цікаво ось тут:http://milkalliance.com.ua/blog/ua/stattya/vid-misiatsiv-i-starshe-iaki-molochni-produkty-varto-davaty-malenkym-ditiam

  • Анонім

    Ви б ще в 52й садочок зайшли, що в Раково. Там таке поняття, як фрукти, відсутнє взагалі. Жодних яблук. Про ізюм теж ніколи не чули.  Цікаво, як виходить, що в 50садочку ще й голубці роблять. Якщо продукти завозять централізовано.... то чого меню в 52 садочку складається лише з варених круп? Бо кашами це навіть назвати важко. Максимум- з додаванням молока... А на сніданок-взагалі крупа на воді зварена. Нормальні лише обіди.
  • Анонім

    Я хочу  знати хто таке меню склав????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up