Діти війни: яким буде новий навчальний рік у дитсадках і школах Хмельницького

Діти війни: яким буде новий навчальний рік у дитсадках і школах Хмельницького
  • Щоб організувати освітній процес під час війни, серед хмельничан проводили опитування.
  • Більшість заявили, що не готові віддати своїх дітей до навчальних закладів. 
  • Тож яким буде навчання у Хмельницькому?
  • Про це детально розповіли у міськраді. 

Війна наносить свій відбиток на освітній процес у різних регіонах України. У перші місяці повномасштабного наступу росіян вихованців шкіл і дитсадків відправили навчатися додому. Згодом у Хмельницькому почали працювати дитячі садки. Таких було 18. У першу чергу туди приймали дітей представників критичної інфраструктури.

Не за горами 1 вересня. Тож у міськраді відповіли на запитання щодо освітнього процесу в громаді. Аби його організувати, серед хмельницьких батьків проводили опитування. В результаті, найбільше виявилося тих, хто не хоче відпускати дитину до закладу. Інші проголосували за очне або змішане навчання. 

Аби навчання відбувалося у звичайному форматі, дитсадки і школи мають бути обладнані укриттям згідно з вимогами ГУ ДСНС України. 

Відео дня

Усі першокласники зможуть навчатися очно

Заступник міського голови Михайло Кривак розповів, що всі заклади освіти громади протягом літа готували до прийому учнів. А саме - облаштовували укриття, де це можливо зробити. Загалом на ремонтні роботи з міського бюджету витратили понад 15 мільйонів гривень. 

Станом на сьогодні, 30 серпня, зі 121 закладу Хмельницької тергромади до навчання готові 94. Решта 27 приймати вихованців не можуть. 

Із 39 шкіл Хмельницького рекомендованими до навчання в очному форматі є 34 заклади. Всі інші укриття не мають. Відповідно - вихованці таких шкіл будуть навчатися дистанційно. 

Попри облаштовані укриття в більшості закладах, остаточне рішення про форму навчання прийматимуть батьки. Адже школи мають можливості долучати дітей до освітнього процесу в класі за допомогою технологій дистанційного навчання.

Нет описания.

А от для першокласників у міськраді розробили особливі умови. Всі учні перших класів матимуть можливість навчатися в очному форматі. Навіть вихованці тих закладів, де укриття відсутні. В останньому випадку школярам пропонуватимуть сісти за парти сусідніх навчальних закладів. Або ж користуватися укриттями тих шкіл чи дитсадків, що розташовані найближче. Проте й тут останнє слово залишається за батьками. 

Про зміни у школах, роботу дитсадків і групи продовженого дня

Крім того, під час війни у деяких школах навчання може відбуватися за кількома змінами. Або ж за правилом - тиждень дистанційно, тиждень очно. Все через те, що кількість дітей, які одночасно перебувають у школах, має відповідати кількості місць в укритті. Саме такими є рекомендації закладам від департаменту освіти та науки міськради.

Групи продовженого дня у школах - ще одне питання, яке хвилює батьків. За словами Михайла Кривака, вони будуть функціонувати за умови організації “гнучкого графіка навчання”. Тут все залежить від кількості дітей, які одночасно перебуватимуть в закладі. 

Як йшлося вище, під час війни у Хмельницькому продовжували роботу 18 чергових закладів для дошкільнят. Це ті, куди першочергово приймали дітей критичної інфраструктури. Вже із 1 вересня кількість закладів дошкільної освіти, які будуть працювати, збільшиться. Так, із 54 закладів працюючих буде 34. Саме у стількох є належним чином облаштовані укриття. Вихованців інших закладів будуть спрямовувати на навчання до обладнаних садків належним чином. 

Про шестиденне навчання та залізобетонні укриття

Департамент освіти та науки міськради має й інші рекомендації для закладів освіти. Серед них - навчання за 6 денним тижнем. Михайло Кривак каже: при цьому рекомендують максимально використовувати теплі місяці року та світловий день. Тож, скажімо, у вересні-жовтні діти можуть навчатися протягом 6 днів. Де саме будуть запроваджувати таке нововведення - вирішуватиме адміністрація кожного закладу окремо. 

Заступник міського голови розповів і про плани на майбутнє, що стосуються організації освітнього процесу. Йдеться про обладнання укриттів там, де їх немає. За його словами, наразі готується проєкт по будівництву простих залізобетонних конструкцій. Саме вони за попереднім планом слугуватимуть простими укриттям. 

Читайте також: Скільки шкіл та садочків Хмельниччини готові до навчання: дані по громадах

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач76

    В Депртаменті освіти сидять балаболи і некомпетентні люди. Вони до сих пір міркують радянськими шаблонами. Чого тільки варті нескінченні превірки по школам. І ця гойдалка з навчальним роком, то придатні школи, то непридатні, то буде очно, то онлайн. Одразу видно що ця структура себе вичерпала і потрібна зовсім інший підрозділ. Користі від цьої структури 0, а коштів на неї витрачається чимало. Ганьба.
  • Butter Fly

    Це абсурд! Мати можливість альтернативного навчання (тобто дистанційно) і йти на такі ризики… Дурні всі ті хто це рішення підтримав! А тепер надійся на Бога, щоб дитина була жива..
  • Читач95

    Агов управління освіти,дайте книжки для 5-го класу!!!!
    Ато в нас як завжди, все через одне місце.
    НУШ придумали,а як це все організувати не придумали!
    Там певно такі сидять що й думати нема чим(((
  • Читач95

    Дивні люди-посадовці,вони наче живуть в іншій країні де нема війни.
    Випробуємо на дітях-лозунг цьогоріч.
    Забезпечили б спершу школи тими "надійними"бетонними укриттями,а тоді б розпочинали навчання.
    Ато укритів нема,підручника для 5-го класу ЖОДНОГО НЕМАЄ,безпеки і організації навчального процесу нуль,зате хоба і всі йдем до школи-дібілізм!
    А про безпеку дітей і годі думати!
    Сумніваюсь що їхні діти навчатимуться в цих школах!

keyboard_arrow_up