“Є викладачі, які перейшли на бік ворога”: як живе херсонський університет у Хмельницькому

“Є викладачі, які перейшли на бік ворога”: як живе херсонський університет у Хмельницькому
  • Херсонський національний технічний університет переїхав у Хмельницький в травні. 
  • Деякі викладачі залишилися на захопленій росіянами території й перейшли на бік ворога.
  • Де та як розташувався навчальний заклад у Хмельницькому і що розповідають херсонці?
  • Читайте матеріал і дивіться відеорепортаж. 

В українських закладах освіти розпочався новий навчальний рік. Навіть у тих, чиї території наразі окуповані росіянами. Серед них - Херсонський національний технічний університет. Він продовжує свою роботу. Студенти навчаться онлайн. А от викладачі виконують свої обов’язки у звичному форматі. Щоправда, для цього їм довелося евакуюватися. Тепер університет розташовується в Хмельницькому. 

Журналістка vsim.ua навідалася до навчального закладу, поспілкувалася з працівниками та студентами. А також дізналася, як херсонському навчальному закладу живеться в Хмельницькому. 

Ректор ХНТУ залишився на окупованій території

Історія Херсонського національного технічного університету тягнеться із 1959 року. За роки існування було підготовлено понад 40 тисяч фахівців. Станом на вересень цього року, в університеті здобувають освіту близько двох тисяч студентів.

Відео дня

 У навчальному закладі є такі факультети: 

У лютому, під час повномасштабного наступу росіян, університет перейшов на вимушені канікули. У березні навчання було відновлене у форматі “онлайн”. А вже у травні близько 40 осіб викладацького складу перебралися з рідного регіону. Деякі з викладачів залишилися на окупованій території або перейшли на бік ворога. Не став евакуйовуватися у Хмельницький і ректор ХНТУ - Юрій Бардачов. Тоді він повідомив про призупинення своїх повноважень. 

Яке воно, життя в окупації

Наразі виконуючою обов’язки ректора є Олена Чепелюк, яка раніше обіймала посаду завідувача однієї з кафедр. Разом зі своєю сім’єю жінка залишила рідний Херсон ще у квітні. Розповідає - пробула під окупацією росіян 41 день. Каже: “Було дуже страшно”. 

В.о.ректора ХНТУ каже - коли виїжджали, було страшно. Минали 9 блокпостів. На кожному з них могло статися все що завгодно. Оскільки росіяни вибірково перевіряли пасажирів. Ретельно оглядали чоловіків, а деяких навіть забирали у невідомому напрямку. Найгірше обходилися з тими, хто мав українську позицію та був активним у соцмережах. 

Приміщення університету в Херсоні зайняли окупанти

ХНТУ був розміщений у Херсоні в трьох корпусах. Також при університеті було два гуртожитки. Перший проректор Марія Артеменко говорить - наразі приміщення зайняті окупаційною владою. Тож доступ до навчального закладу втрачений. 

Крім того, працівникам університету відомо, що наразі росіяни розкрадають майно, що належить ХНТУ. Тож викладачі впевнені, що повернуться до пустих стін закладу.

Херсонський університет розташувався у бібліотеці ХНУ на Кам’янецькій

Місце для розміщення та відновлення роботи закладу надав Хмельницький національний університет. У розпорядженні херсонців тепер два поверхи приміщення бібліотеки ХНУ, що на Кам’янецькій. Загалом університетом наразі зайнято 8 аудиторій. У них працюють не лише викладачі, а й деякі студенти. Як, наприклад, Софія. 

Дівчина навчається на 4 курсі. Освітній процес вона поєднує із роботою у навчальному закладі. Розповідає, що мешкає в гуртожитку ХНУ. 

На момент візиту журналістки, Софія разом зі своїми колегами працювала на 5 поверсі бібліотеки ХНУ. В аудиторії розмістилося п’ятеро людей. Усі з уважними поглядами працюють за комп’ютерами. Один із них - Іван. Він є студентом ХНТУ і президентом студентського парламенту. Хлопець розповідає, що наразі займається першокурсниками. Надає їм усю необхідну інформацію стосовно навчання. 

Викладачі та працівники відділів університету зайняли нові робочі місця на 2 і 5 поверхах бібліотеки ХНУ. При вході до кожного кабінету розміщена табличка - “Херсонський національний технічний університет”. Бухгалтерія, відділ кадрів, інформаційних технологій чи навчально-наукової роботи і міжнародної діяльності. Працівники усіх напрямків пристосувалися до чужих для них столів, поличок, коридорів і людей. Однак згуртуватися й евакуюватися - було єдиним виходом для колективу ХНТУ. Сьогодні деякі з них кажуть: “Ми жартуємо, що переїзд у Хмельницький - це наше відрядження”. 

Тепер вони дякують працівникам ХНУ за надані приміщення, обладнання, прихисток та підтримку. А також за гуманітарну допомогу для працівників і студентів ХНТУ, які прибули з Херсона із мінімальною кількістю речей. 

Більше про роботу Херсонського національного технічного університету в стінах ХНУ - дивіться у відео. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleh Luzhnyak

    Як можемо зарадити нашим гостям? Які потреби виникають в колег з півдня? Чи вирішили брак кадрів? Будь ласка - звертайтесь й діліться...

    Раді будемо - ласкаво запрошуємо!
  • Андрей Гришнюк

    І що?

    З нашими судами,то якось так собі звучить!

    Перейшли на бік ворога,а їм за те нічого не буде!

    А повернеться університет назад в Херсон ,щей деякі знову будуть там і далі проводити свій ганебний час і працю!

    Тому що в нас суди швидше покарають і запакують тих хто допомагає нашим бійцям,ніж тих,хто зрадив!....
  • Читач79

    В Хмельницькому національному також більшість викладачів на стороні ворога: некомпетентні, корупціонери,  отримали посади по блату, не хочуть вчити студентів. Гляньте лише на проректорів, талановитита дочка Скиби серед них.

    PutnickFree reply Читач79

    Про Катю важко не погодитися і решта не кращі, та і її батько ще від справ не відійшов і навіть не збирається ;)

    Читач79 reply PutnickFree

    Може знайдеться військовий, який прийде з автоматом, і розжене то кубло комуністів, комсомольців і їх молодих посіпак. Пам'ятаю, як керівництво ХНУ ходило по місту з прапорами партії регіонів, а через рік Скиба всім премії роздавав і брехав, що він це не він.

keyboard_arrow_up