Хмельницька школярка перемогла в конкурсі «Я – європеєць»

Хмельницька школярка перемогла в конкурсі «Я – європеєць»
  • Карина Безденежних стала єдиною лауреаткою конкурсу з Хмельниччини.
  • Роботу 8-класниці обрали серед 5,5 тисяч інших.

Всеукраїнський конкурс «Я – європеєць» розпочався у вересні минулого року. Завершився він у березні 2017-ого. У підсумку організатори серед 5,5 тисяч робіт обрали 26 найкращих. Серед них Карина  Безденежних, яка навчається у 8 класі Сутковеіцької ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Романа Лабаня. Її робота називається «Я вірю».

Я вірю!!!

   Європеєць… Людина, яка проживає у Європі. Усе так просто і зрозуміло, принаймні мені, восьмикласниці із мальовничого Поділля. Не сумніваюсь, що цей край є окрасою Європи. Та це – не аргумент, щоб довести, що я – європейка. Потрібно сягнути глибше, підключити усі закутки підсвідомого і свідомого…

Відео дня

О-о-о! Який простір для міркування: Європа, Європейський союз, європейський вимір життя, євроінтеграція!..  І січень 2017 року. Україна.

Здається, несумісні на сьогодні речі! Три роки боротьби за шлях до Європи… А якою ціною! У спогадах покинута домівка в Краснодоні, друзі дитинства у ДНР, рідна Луганщина… Хто з читачів відчує біль мого серця?

Але я – за Україну в Європі! Тому я на Поділлі уже три роки. Переконана: Європа без України – не повноцінна; Україна гідна бути у складі Євросоюзу. Принаймні я цього дуже хочу. Беру аркуш чистого паперу: писатиму плюси і мінуси євроінтеграції України. Одразу самоціль – нікуди не підглядати. Лише я, моє світобачення та думки. Звичайно, почну з плюсів. Перша колонка поступово оживає:

+ закон однаковий для всіх українців (здається,  для України це утопія);

+ гідна зарплата (моя мама не поїде на заробітки. Я так ціную час, коли вона поруч!);

+ життя без корупції (наслухалася про цю біду від рідних та близьких!);

+ вільні кордони (подорожуватиму! Як заздрю ведучим програми «Орел и решка»!);

+ захист від зовнішнього ворога (нарешті закінчиться ця безглузда війна! Не АТО, а війна! Я бачила її очі! У Краснодон  я не повернуся!);

+ культура зовнішня і внутрішня…

Ручка опускається на плюси – я мимоволі поринаю в напівсон.

Біля розлогих верб, які окреслюють баранівські ставки, дівчата і хлопці співають пісні. Поряд – жодної пляшки та папірця… Бабусі в заквітчаних хустках та барвистих вишиванках сидять на лавочках та розповідають дівоцькі небилиці. І… жодних прокльонів. Дідусі жартують. І…без лайки.

На полях – сучасна техніка. Баранівський чорнослив, який заполонив околиці своїми пахощами, – європейський делікатес. Він у смачнючому шоколаді та з натуральним баранівським горішком усередині. Ним ласує вся Європа!

Раптом – дивний звук. Я виринаю з того напівсну. Але іншою. Наче звук той дивний торкнувся свідомості. Європа – у мені, у тобі, у кожному з нас. Її ніхто не принесе нам на тарілочці. Європу потрібно будувати із себе, із власної поведінки та культури.

І вірити! Головне – вірити. Недарма ж був Майдан, революція Гідності, недарма загинув наш Рома там, під Дебальцево. Я в це вірю! Тому я тут – на Поділлі.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up