- Мамо, дай гроші на булочку.
- А вас же в їдальні годують.
- Так там не смачно.
Мабуть, час від часу кожна мама зустрічалася з проблемою дитячого харчування. Якщо вдома проконтролювати, що споживає дитина - просто, то в школі зробити це практично неможливо. Тим паче, що час у нас змінюється, а от старі рецепти з моди не виходять. Головне, що перевірені і часу багато не займають. А їдять діти чи ні, то як кажуть “на смак і на колір немає товариша”. Половина продуктів із шкільної їдальні зазвичай іде в смітник або дворовому псу. Діти не доїдають, бо не смачно та й на вигляд не естетично. Результат - зіпсовані фастфудом шлунки.
Переможець відомого кулінарного талант-шоу “МастерШеф” Євген Клопотенко, вирішив це змінити. Набрав собі команду кухарів та розробив збірник “Нове шкільне харчування”. Він включає 110 рецептів, а знайти там можна рецепт поленти, авголемоно, курячих нагетсів, салат “Табуле” та інших страв.
Головний акцент на поєднанні користі, смаку та подачі, тобто зовнішнього вигляду страви. Нова програма припала до душі багатьом шкільним їдальням країни.
Активно її почали впроваджувати і в Хмельницькому. Наразі це лише пілотний проект і до нього долучилися окремі навчальні заклади. Щоб дізнатися, чи дітлахи та їхні батьки задоволенні новим харчуванням у шкільних їдальнях, журналісти vsim.ua провели опитування у соцмережах.
Активно на питання журналістів почали відповідати батьки учнів із НВК №2. Тому ми вирішили завітати до школи та показати, що таке “нове харчування”..
Навчальний заклад до пілотного проекту не потрапив. Зміни тут почалися з приходом нового директора ще в минулому році. А програмою “харчування за Клопотенком” нова керівниця зацікавилася ще взимку поточного року. Навесні вирішили спробувати.
Я на цій посаді рівно рік. Коли прийшла на посаду директора, то знала що в закладі існує проблема з харчуванням. Були неодноразові нарікання батьків. Говорили і що їжа не смачна, і що холодна, і затишку в їдальні не має. Це все залишилося на рівні “радянщини”. І коли зі мною підписували контракт, харчування було одним із першочергових питань, які потрібно було вирішити,- розповідає директор НВК №2 Інна Мігунова.
Директорка розповідає, що починала з малого. Спочатку сама ходила з дітьми в їдальню, і те, що там давали не відповідало бажаному. Їжа була корисною, однак виглядала зовсім не смачно.
Їжа зовсім не приваблювала дітей. Мені доводилося переконувати, з’їсти те м’ясо. Розповідати скільки всього в курочці корисного, які там поживні речовини. Для дітей їжа має бути не лише смачною та корисною, а й смачно виглядати. Ми з кухарями обговорювали це питання і в цей час саме почалася розмова про Клопотенка. Його нове меню з’явилося в інтернеті і я запропонувала нашим кухарям спробувати, - зазначає директор.
Із старими кухарями “фокус не вдався”. Їм було важко перейти на нову систему харчування. За словами Інни Мігунової, вони попросту не розуміли навіщо все це потрібно. Тому з такими спеціалістами директор попрощалася. Наразі в НВК №2 абсолютно новий склад кухарів.
Зараз у нас працює команда людей, які мене підтримують. Нам дуже допомогли з цим у Центрі професійно-технічної освіти сфери послуг міста Хмельницького (училище №9). Директор закладу Евеліна Царьова направила на нашу кухню керівником практики для своїх студентів свого майстра виробництва. Таким чином вийшов такий взаємовигідний процес: і їхні діти навчалися в нас на кухні, а майстер ще й навчала наших нових кухарів. Ми не ввійшли в пілотний проект, але самотужки вже багато рецептів “по Клопотенку” запровадили. Наприклад, сьогодні у нас фруктовий плов, нагетси, паелья. Все, що ми можемо на сьогодні запровадити, ми це робимо, - зазначає Інна Мігунова.
Керівниця закладу говорить, що на їхній кухні немає різниці чи це “меню Клопотенка” чи когось іншого. За її словами, головне, щоб було смачно, корисно і по-домашньому.
Я пам’ятаю, коли вперше наш шеф-кухар приготувала плов, у нас не було відходів. Діти несли чисті тарілки, а я не могла повірити очам. Бо, коли спочатку я прийшла до школи, то була така картина: дитина посиділа над тарілкою і занесла її назад. Дитина їсть очима, тому для нас дуже важлива презентація. Коли до мене почали приходити батьки і говорити “Дякую”. Для мене це був момент радості,- говорить керівниця закладу.
На вартість харчування нова система не вплинула. За словами директорки, із старого навчилися готувати по-новому. Бургери, які викликали протиріччя у батьків в меню теж є. Однак готують їх не частіше, як раз на місяць. Та й дітям більше до вподоби “відтюнінгований” плов.
Ціни залишилися ті самі. Ми входимо в той діапазон, який був. Це просто інший підхід до приготування, подачі та самого меню. Ми не змінили звичайний набір продуктів, просто до нього додали смаку. Дітям дають більше фруктів: банани, яблука, мандарини. Додали до страв курагу, чорнослив, горіхи. Щоб діти мали більше поживних речовин. Коли вперше дали бургери, думали, що вони підуть на “ура”. А дітям більше сподобався плов. Діти в захваті від нагетсів та фруктового плову, - додає директор.
До речі, сама їдальня у навчальному закладі також змінилася.Тут перефарбували стіни та обрали собі символ. Ним став пацюк із славнозвісного мультика “Рататуй”. Тепер він вітає дітлахів на вході та заохочує школярів до чистоти і здорового способу життя.
Над стінами їдальні також ретельно попрацювали. Їх оформили студенти коледжу № 25. На підвіконні стоять горщики із корисною зеленню. Кухня відкрита, і втой же час діти більше не бачать брудних тарілок. Тепер, як наголошує директорка, до їдальні і зайти приємно і їжа в таких умовах смакує краще.
На кухні в НВК №2 хазяйнує Лілія Яремчук. Її робочий день розпочинається о 05:30. Нагодувати жінка має 560 учнів. А за новою системою - це трішки довше. Адже доводиться чималу увагу звертати на естетичний вигляд страви. В помічниках має ще 4 кухарів. Всі вони пройшли курси перепідготовки та налаштовані творити харчові витвори мистецтва.
Системою Клопотенка кухар задоволена. Однак, зазначає, що слідують їй лише частково. Адже деякі інгредієнти для шкільної їдальні надто дорогі.
Наприклад, у нього використовують до страв багато дороговартісних приправ. Якщо вони не були першопочатково закладені в кошторисі, у школи не має можливості їх придбати. Ми робимо акцент на використанні свіжих овочів та фруктів. В нас зараз відходів немає практично. Діти навіть за добавкою ходять, - додає кухар.
Працює у закладі й дієтична сестра Лілія Здоровець. Вона стежить за тим, щоб діти харчувалися правильно. Каже, що школярі легко переходять на нову систему харчування. Допомагають і своєрідні ноу-хау. Так з подачі Лілії на вікнах їдальні стоять горщики з базиліком, петрушкою та різноманітною зеленню.
Це викликає в дітей апетит. Плюс дуже добре, що вони знають що їдять. Адже більшість зараз живуть у квартирах і вони в очі не бачили тих корисних елементів. Не всі дітки вміють у нас їсти корисні продукти. Це залежить ще від того, як вони харчуються вдома. Ми маємо їх мотивувати та переконати, що це смачно, - зазначає дієтична сестра Лілія Здоровець.
8-річна Даша розповідає, що їй дуже подобається “Рататуй”. Каже, що він їх наставник, а в їдальні готують так смачно, ніби за його рецептами.
Раніше теж було нічого, а зараз просто смакоту дають. Я все з’їдаю, бо дуже смачно. Фруктів багато дають, моя улюблена страва - це рис із сухофруктами. І звичайний плов теж смачний дуже. Ще люблю запіканку. Мені взагалі подобається наша їдальня, тут стало затишно і печиво різне на стінах, - говорить учениця НВК №2 Даша.
Чи задоволені ви харчуванням своїх дітей в садочках/школах?
А як вам нова система харчування “за Клопотенком”? Діліться враженнями у коментарях.
Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.