На укриття - 136 мільйонів: що планують зробити у школах Хмельницького

На укриття - 136 мільйонів: що планують зробити у школах Хмельницького
  • Ще місяць і попереду - новий навчальний рік. У Хмельницькому активно ремонтують укриття у школах. 
  • Чотири садочка і дві школи досі не мають відповідних сховищ. 
  • На що виділили кошти і як готують навчальні заклади до 1 вересня?

Літо - справжня “гаряча” пора ремонтів. Наразі школи і садочки активно готуються до нового навчального року. Облаштовують і ремонтують укриття. За словами мера Олександра Симчишина, на бомбосховища і укриття у Хмельницького за весь рік виділили 136 мільйонів гривень. Розповідаємо детальніше про ці ремонти. 

Що роблять в шкільних укриттях?

Загалом у Хмельницькому дві школи  і чотири садочки ще не мають укриттів. У трьох з цих дошкільних закладах їх планують будувати. Наразі вже готується проектно-кошторисна документація. Про це журналістці vsim.ua розповіла виконуюча обов’язки директора департаменту освіти і науки Ольга Кшановська. 

У селах Хмельницької громади залишився один садочок без укриття. Там планують зробити одне сховище на два заклади. 

Відео дня

- До 1 вересня не встигнемо його побудувати. Але кошти вже закладені на цей календарний рік. Відповідно ми будемо намагатись повністю зробити будівельні роботи. Хоча розуміємо, що можуть бути якісь форс-мажорні обставини, можливо якийсь вид робіт перенесеться на 2024 рік, - пояснила журналістам vsim.ua Ольга Кшановська. 

Наразі в шкільних укриттях поки тривають поточні ремонти. Такі ж, що необхідні у класах. Підфарбувати, замінити освітлення, переглянути склад аптечок і встановити ще місця для сидіння. 

Серед більш масштабніших робіт -  облаштування додаткових туалетних кімнат. Адже наявних не вистачає для тієї кількості учнів, яка є.

Також в одному закладі будуть покращувати систему вентиляції. Адже кількість дітей збільшується, а перебувати в укритті інколи доводиться по кілька годин.

Готовність буде перевіряти комісія

Навчальні заклади мають бути повністю готові до 1 вересня. Та деякі стараються привести все до належного стану якнайшвидше. Адже у серпні працюватиме спеціальна комісія, яка буде перевіряти готовність шкіл і садочків до навчального року. 

До її складу будуть входити в тому числі й представники ДСНС і Держпродспоживслужби. За словами Ольги Кшановської, це контролюючі органи, які будуть здійснювати об’їзд закладів і визначати їхню готовність. 

- Керівник закладу знає орієнтовний графік роботи комісії і на нього теж орієнтується. Але може бути таке, що навіть після об’їзду ремонти будуть продовжуватись. А вже до 1 вересня всі роботи мають бути виконані, - пояснює нам Ольга Кшановська. 

Окрім облаштування укриттів, вже готують і деякі групи. В окремих садочках до цього процесу залучають і батьків. В департаменті освіти не бачать в цьому жодних порушень. Адже з початком повномасштабного вторгнення багато батьків добровільно долучались до ремонту і підготовки навчальних закладів, а також допомагали облаштовувати укриття. 

Нагадаємо, раніше в міській раді повідомляли про підготовку до нового навчального року. До 1 вересня обіцяють провести ремонти шкіл, садочків, придбати обладнання для класних кімнат і кабінетів. Також запланували ремонт 15 укриттів в школах і садочках, аби збільшити кількість учнів, які будуть навчатися очно. 

Цього місяця на укриття передбачили ще 19,1 мільйона гривень. Загалом за рік ця сума була в межах 136 мільйонів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач81

    Що зроблять? Покрасять, плакатики повісять. Імітація роботи як звичайно. І ніхто не дивиться що укриття не укриття, а звичайні підвали. Де майже так же небезпечно як і в школах.
  • Тетяна Лук'янова

    Як це "у селах одне сховище на два заклади"? На школу і садочок, чи що? У Хмельницькому ж, здається, хіба що одне більш-менш нормальне шкільне укриття, решта замалі. Скажімо, на 350-400 місць, а учнів понад 1000.
  • Dashulya Vladimirovna

    Було б цікаво побачити списки шкіл, де є в наявності укриття, які відповідають всім вимогам.

    Тетяна Лук'янова reply Dashulya Vladimirovna

    Ірина Казалінова , хіба що у  новій.

    Ірина Казалінова reply Dashulya Vladimirovna

    Dashulya Vladimirovna немає напевно таких нажаль (
  • ЧитачЧитачів

    А Новачок - голова спеціальної комісії.

keyboard_arrow_up