“Освіта у вишах для галочки”. Де можна навчатися в Хмельницькому окрім універів

“Освіта у вишах для галочки”. Де можна навчатися в Хмельницькому окрім універів
Фото ілюстративне
  • Обрати для себе професію - таке завдання стоїть перед усіма випускниками.
  • Одні чітко знають ким хочуть бути, іншим думку навіюють батьки, а решта - губиться у сучасності.
  • Куди подіти себе після школи та чи можна обійтися без вступу до універу?
Травень - чи не найвідповідальніший місяць для багатьох випускників. Ті мусять скласти іспити, обрати спеціальність та вступити до університету. При цьому молодь часто губиться й не знає чого хоче від життя. Адже в сучасному світі крім “вишів” існує чимало спеціалізованих курсів, по закінченню яких можна стати професіоналом. Часто такі приваблюють цінами, тривалістю та престижністю.

Яке життя після школи обирають випускники й чому деякі з них вступають “для галочки”? Запитали думку психолога та поцікавилися сучасними альтернативами навчанню в універі. 

Щоб дізнатися, наскільки вища освіта сьогодні цінується, ми звернулися до обласного центру зайнятості. Начальник відділу організації працевлаштування Інна Шевель розповіла, що більша частина вакансій не потребує наявності вищої освіти. 

 

Відео дня

Одні вступають заради професії, інші - для галочки

Нині чимало випускників чухають потилиці та обирають спеціальність, яку хочуть вивчати в університеті. Для довгоочікуваного вступу необхідно скласти ЗНО. Зареєструватися на нього мають всі одинадцятикласники. А складати іспити чи ні - вибір кожного. Від чого і залежатиме подальший вступ до навчального закладу. 

Наприклад, випускниця Анна цього року залишає стіни рідного ліцею. Конкретний вищий навчальний заклад дівчина для себе ще не обрала. Однак каже - пов’язати життя планує із юриспруденцією. Саме тому обиратиме ті “виші”, де є така спеціальність. Серед своїх однолітків дівчина не знає тих, хто не вступатиме цьогоріч до “вишу”. Вона розповідає: майже всі вирішили, ким хочуть бути. Проте є й ті, хто з напрямком ще не визначився. 

А от випускник Іван вже точно вирішив, де буде вчитися та ким працюватиме в майбутньому. Юнак мріє бути правоохоронцем тож і заклад для навчання він обрав відповідний. Разом із тим, Ваня каже про велику кількість друзів, які стануть студентами, бо “так треба”. Одинадцятикласник розповідає, що такі вступають на яку-небудь спеціальність і мають одну мету - отримати диплом. 

 

Закінчує школу й одинадцятикласниця Анна. Дівчина цього року вступати до “вишів” не планує. Вона розповідає, що хоче посісти лави студентів наступного року. Проте не в Україні, а за кордоном. Найближчим часом випускниця хоче пройти курси перукаря, аби спробувати себе в цій справі. 

Де навчатися в Хмельницькому без ЗНО

Отож, життя після школи може бути різним. Одні продовжують гризти граніт науки на студентських лавах, інші шукають себе поза “вишами”. Для молодих людей із повною загальною середньою освітою у Хмельницькому є чимало варіантів подальшого розвитку подій після школи. Зокрема - сценарії, що не потребують складання іспитів чи ЗНО. Йдеться про навчальні заклади, в яких надається професійно-технічна освіта. А саме - училища, ліцеї чи коледжі. У Хмельницькому це наступні освітні заклади:

  • Вище професійне училище №11, Тернопільська, 15/2
  • Вище професійне училище №25, проспект Миру 61/3
  • Вище професійне училище №4, Інститутська, 10
  • Фінансово-економічний коледж Хмельницького економічного університету, Сковороди, 17
  • Базовий медичний коледж, Проскурівська, 37
  • Коледж технологій і дизайну, Молодіжна, 12/1
  • Політехнічний коледж, Зарічанська, 10
  • Професійний ліцей, Озерна, 8
  • Професійний ліцей електроніки, Тернопільська, 40/1
  • Спеціалізований економіко-технологічний коледж Університету економіки і підприємництва, Героїв Майдану, 13
  • Торгово-економічний коледж Київського національного торгово-економічного університету, Кам’янецька, 114
  • Центр професійно-технічної освіти сфери послуг, Панаса Мирного, 5
  • Міжрегіональна академія управління персоналом, проспект Миру, 101 а
  • Музичне училище імені Владислава Заремби, Проскурівська, 79
  • Центр професійно-технічної освіти торгівлі і харчових технологій, Курчатова, 69/1.

Скажімо, у вище професійне училище №25 на проспекті Миру приймають після 11 класу за наступними спеціальностями:

  • Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення
  • Інформаційна, бібліотечна та архівна справа
  • Агент з постачання. Підприємництво, торгівля та біржова діяльність.

Тривалість навчання - від 1 до 2,5 років. Освітньо-кваліфікаційний рівень - молодший спеціаліст. Зарахування вступників відбувається за результатами співбесіди. 

Без іспитів і ЗНО пропонують навчатися і в професійному ліцеї на Озерній. На базі 11 класів там можна вступити на наступні спеціальності:

  • Слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування
  • Електрогазозварник
  • Кухар-офіціант
  • Швачка

Навчання триває від 1 до 1,5 року. В результаті - юнаки та дівчата отримують диплом кваліфікованого робітника. Всі випускники ліцею можуть вступити до вищих навчальних закладів. 

Хмельницький базовий медичний коледж - ще один заклад, куди можуть вступити одинадцятикласники. Щоправда, лише на одну спеціальність - “Акушерська справа”. На навчання зараховують за внутрішніми іспитами. Тривалість - 2,5 років.

Стати тату-майстром чи “айтішником”

Здобути певні навички й стати професіоналом у якійсь галузі можна і за допомогою курсів. По закінченню деяких видають диплом державного зразка або документ кількома мовами. Тривалість є різною, в залежності від діяльності та кількості уроків. 

Великий спектр напрямів для навчання є в “б’юті” сфері. З “нуля” пропонують пройти курси манікюру, перукаря, барберів, візажу, нарощування вій чи шугарингу в школі краси “Міранда”. Вартість навчання коливається від 2 500 до 10 тисяч гривень. Найдорожче при цьому навчитися саме перукарському мистецтву. По закінченню курсів обіцяють видати диплом двома мовами, що дозволить працевлаштуватися не лише в Хмельницькому, а й за кордоном. 

Стати тату майстром - ще одна ідея, чим зайнятися після школи. Навчання проводять в майстерні ТатtooHata. Тут обіцяють курси від відомого в місті майстра Володимира Орлова. Вони складаються з теорії та практики. Кожного майбутнього професіонала навчають індивідуально. Як пояснили в майстерні, тривалість курсів залежить від самого учня. Ціна - 15 тисяч гривень. 

Хмельницькі випускники можуть стати програмістами й отримати міжнародний диплом. Все це про навчання у комп’ютерній академії “IT Step”. Юнакам та дівчатам пропонують бути учасниками комплексної програми, яка розвиває професійні IT навички через практику. Програму, форму навчання та вартість можете дізнатися на сайті академії.

Що каже психолог

Психолог Тетяна Олексюк говорить: вибір подальшої долі після школи, з психологічної точки зору, завдання не з легких для випускників. За її словами, більшість юнаків і дівчат обирають певну спеціальність чи освітній заклад не свідомо. Так, вступають за компанію з друзями, за порадами батьків чи туди, куди пройдуть за набраними балами. Тетяна Олексюк у такому випадку радить не поспішати. А, наприклад, зробити паузу після школи й добре обдумати те, ким хочеться стати. 

Говорить психолог і про активну участь батьків у життєвій долі їхніх чад. Йдеться про вказівки - де навчатися та який фах обрати. За словами пані Тетяни, дорослі не усвідомлюючи перекладають свій досвід на дитину. При цьому керуються тим, що вони краще знають, як потрібно жити. У такий спосіб, каже фахівець, батьки забирають в дітей відповідальність за своє життя й можливість самостійно зробити крок у майбутнє. Стосовно цього Тетяна Олексюк має поради і для дорослих, і для їхніх дітей-абітурієнтів. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач48

    порожня стаття "ні про що". шкодую за втраченим на неї часом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up