Репортаж із єдиного спортивного ліцею на Хмельниччині: як живуть і навчаються учні

Репортаж із єдиного спортивного ліцею на Хмельниччині:
як живуть і навчаються учні
  • На місці колишньої санаторної школи-інтернату в Хмельницькому створили спортивний ліцей.
  • Досі такого закладу не було в області.
  • Понад сто учнів там не тільки навчаються, а й живуть.
  • Для вихованців розробили 4-х разове харчування, а в кожній страві ретельно рахують калорії.
  • Дізнавайтеся з матеріалу, як працює спортивний ліцей, на який з міського бюджету витратили понад 4 мільйони.
 
Перший спортивний ліцей в області відкрив свої двері для учнів із 1 вересня. Заклад розташований на Чорновола, 180. Його створили на місці колишньої санаторної школи-інтернату, яка була єдиною в Хмельницькому. Там здобували освіту та оздоровлювалися за направленням лікаря діти із серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом.  

Ще у квітні цього року на сесії міськради депутати прийняли рішення реорганізувати школу. Тоді заступник міського голови Михайло Кривак пояснював - у новому законі “Про повну загальну середню освіту” поняття “санаторна школа” більше немає. Саме тому перспектива для хмельницького закладу була одна - створити там ліцей. 

Нет описания.

За місяць до початку навчання, оголосили про зарахування школярів. Стати учнем спортивного ліцею могли всі, хто закінчив 6 клас. Попередньо проходили спеціальний конкурсний відбір. Він охоплював перевірку фізпідготовки. 

Відео дня

Допоки майбутні вихованці проходили конкурс на вступ до закладу, у департаменті освіти й науки міськради готувалися до відкриття. Щоб забезпечити навчальний процес, з міського бюджету виділили 4,27 мільйона гривень. Про це журналістці vsim.ua розповідала директорка департаменту Надія Балабуст.

Отож, на календарі 23 вересня. Перший спортивний ліцей в області працює майже місяць. Журналістка ВСІМ навідалася до закладу, щоб розповісти й показати, як там все влаштовано і чим він відрізняється від інших навчальних закладів. Познайомити із навчальним процесом погодилася директорка спортліцею Леся Підгорна. Щоб зануритися в процес навчання, зустріч була призначена о 8 ранку. Оскільки саме в цей час вихованці починають тренуватися. 

Ранок починається не з уроків, а із тренувань

До навчального закладу є два входи - перший тут називають “загальним”. Його двері зачинені. Пізніше директорка пояснила: він розташований далеко від гардеробу й дітям незручно. До того ж - через широкі двері до ліцею дме прохолодою. Тож всередину можна потрапити через інший вхід, що розташований збоку. 

Майже на порозі Леся Підгорна зустріла журналістку. Тоді провела до свого кабінету, щоб розповісти, чим ліцей відрізняється від решти навчальних закладів. 

У спортивному ліцеї зараз навчається 201 учень. Як зазначалося вище, всі вони проходили спеціальний відбір. Втім були й ті, кого на навчання не зарахували через недостатню фізпідготовку. Таких виявилося близько 20% зі всіх, хто подавав документи.

Учні навчаються на п’ятьох відділеннях, які й роблять цей заклад унікальним у порівнянні з іншими. Футбол, бокс, вільна боротьба, дзюдо і футзал - саме такі напрямки обирали для себе вихованці. Найбільше знайшлося прихильників футболу - 110 юнаків. До речі, саме хлопців у навчальному закладі найбільше. Леся Підгорна каже: загальна кількість дівчат не перевищує 20. Вони обрали для себе бокс або вільну боротьбу. 

Наявність навчально-тренувальних занять - це і є однією із відмінностей спортивного ліцею від інших освітніх закладів. До неї входить теоретична і практична частина. Щоранку і щовечора учні тренуються кожен за своїм навчальним напрямком. Перші заняття стартують о 8 годині. Їхня тривалість півтори години. Лише після цього школярі відправляються за парти й зі спортсменів перетворюються у звичайних учнів, як і в інших школах. Повторно тренування проводиться ввечері, о 18 годині. 

Нет описания.

— У нас є 9 класів. Це учні із 7 по 11 клас. У кожному із них від 23 до 28 учнів. Це переважно хлопці. Найбільше навчаються на відділенні "футбол", там 110 вихованців. Футзал обрали дванадцятеро. І понад 30 учнів опановують бокс, дзюдо і вільну боротьбу. З усіма працюють досвідчені тренери, серед яких є майстри і кандидати в майстри спорту. Також у нас працює заслужений тренер України Микола Тарадай, -  каже директорка ліцею.

Щоб подивитися, як же виглядає навчальний процес на власні очі, рушили на міні екскурсію закладом. Він має три поверхи. На найнижчому розташовані зали для тренувань, яких тут є три. На інших поверхах - класи, де тривають звичайні уроки. 

Тренування учнів вдалося застати лише в одному залі. Там займалися вільною боротьбою. Тренер демонстрував маневрування, школярі все повторювали. Звісно, не без падінь під час єдиноборства. Юнаки опускалися на м’які мати, знову підіймалися й бралися за прийоми. 

В інших залах сьогодні пусто. Директорка пояснила, що решта вихованців відправилися на тренування в інші місця. Наприклад, вони користуються залом спорткомплексу “Авангард”. 

До слова, ще два зали в спортивному ліцеї є меншими за попередній. У них зберігається різноманітне спортивне обладнання, таке як тренажери, м’ячі та фітболи. Самі тренажери мають вигляд не нових. Директор каже: всі працюють. 

У шкільному коридорі стоїть ще деяке обладнання для занять спортом. Зокрема, тенісний стіл і турніки. “Це для занять у вільний час”, - говорить Леся Підгорна.

На цій ноті в закладі роздався шкільний дзвінок. З одного класу вибігли учні й стали пасувати одне одному м’яча в коридорі. Побачивши журналістку, кулею залетіли назад й більше не висовували носа. Тим часом екскурсія закладом продовжилася. 

Рахують калорії кожної страви

Їдальня. Важливе місце у спортивному ліцеї. Адже ще до відкриття закладу в департаменті освіти казали про особливе харчування для його вихованців. Тут рахують калорії кожної страви, аби раціон спортсмена був правильним. Працівники закладу кажуть, меню щодня розробляє дієтсестра, а всі страви погоджені Держпродспоживслужбою, яка проводила тут перевірку. 

Нет описания.

Годують дітей 4 рази на день, оскільки в навчальному закладі вони перебувають зранку до вечора. А деякі ще й ночують. Та про це трохи згодом.

Наприклад, сьогодні, 23 вересня, меню виглядає так:

                                  Сніданок                                         Обід
  • Каша молочна кукурудзяна - 300
  • Яйце варене - 1 шт.
  • Хліб - 100. Масло - 10. Сир - 20.
  • Чай - 200.

 

  • Суп перловий з томатом - 400
  • Картопляне пюре - 200
  • Риба смажена - 160
  • Помідора - 100
  • Хліб - 100
  • Компот - 200
  • Слива - 300.
Підвечірок Вечеря
  • Запіканка сирна з бананом - 150
  • Сік - 200.

 

  • Плов з м’ясом - 300
  • Салат з буряка з сухариками - 120
  • Хліб - 100
  • Повидло - 20
  • Чай - 200.

102 вихованці живуть в спортивному ліцеї

Крім залів, класів і їдальні, в навчальному закладі є спальні. Вони призначені для вихованців, які тут мешкають. Такими є ті учні, які приїхали на навчання з віддалених куточків області. Директорка пояснює: право на проживання в закладі мають ті, в кого тривалість дороги додому складає понад годину. Наразі в спортивному ліцею ночують 102 школярі. “Проживання і харчування для учнів є безоплатним”, - каже директор.

“Спальні кімнати для хлопців” - за цією вивіскою розташовані місця для ночівлі. У кожній кімнаті мешкає по четверо людей. Дівчата живуть окремо. Їхні кімнати в іншому крилі будівлі.

Нет описания.

У кожній із таких зон є свій санвузол. Встановлені нові вбиральні. Це помітно по свіжому ремонту. В самих кімнатах шафа, туалетний столик, дзеркало та 6 ліжок. Директорка пояснила, що така кількість залишилися від старих часів. Мовляв, насправді як і зазначалося вище, в кімнатах живуть по четверо. 

Допоки журналістці показували вигляд кімнат, в одній із них застали юнака, який лежав під ковдрою. Сказав, що захворів. Ще двоє учнів поспішали на заняття. Розповіли, що займаються футзалом і в цілому навчання їм подобається. 

Загалом розпорядок дня всіх вихованців має такий вигляд:

  • 07:00 - підйом
  • 07:00 - 07:30 - ранкова гігієна
  • 07:30 - 08:00 - сніданок
  • 08:00 - 10:50 - навчально-тренувальні заняття
  • 10:50 - 16:40 - тривалість шести уроків
  • 16:40 -17:00 - підвечірок
  • 17:00 - 17:45 - сьомий урок або факультативи, інші заняття
  • 18:00 - 19:30 - навчально-тренувальні заняття
  • 19:30 - 20:00 - вечеря
  • 20:00 - 21:15 - самопідготовка
  • 21:15 - 21:45 - особистий час
  • 21:45 - 22:00 - приготування до сну
  • 22:00 - відбій

Сама територія спортивного ліцею охоплює 5 гектарів землі. Окрім самої будівлі, є два стадіони. На кожному із них спортивне обладнання - футбольні ворота, турніки і навіть волейбольна сітка, яка, щоправда, в занедбаному стані. За словами директорки, ліцей потребує спортивного майданчика. Розповіла, що вже розробили проєкт його макету. Тож тут сподіваються на його появу.

Нет описания.
Зал для тренувань
Нет описания.
Зал для тренувань
Нет описания.
Інший вхід в заклад

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Тренування з вільної боротьби

Їдальня:

Вбиральня:

Нет описания.

Кімнати хлопців:

Нет описания.

Стадіон:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тоняша

    Шановна редакція "Всім", велике прохання розберіться но, чому ж ті "сєрдєшніки" які із року в рік "мали" ті довідки як "сєрдєшніки" на протязі 9-ти!!!!!! років тепер прийшли як великі спортсмени???і навчаються там як вєлікі спортсмєни? чому ж ніхто не перевіряє і цій Нагорній питань не здає?

    Тоняша reply Тоняша

    Прастітє,
    Підгорній?
  • Андрій Ярмолик

    А що в Хмельницькому недостатньо ТРЦ і багатоповерхівок?
  • ЧитачЧитачів

    5 га землі під якийсь ліцей віддати. Семчишин, у вас все нормально?  Ліквідували санаторну школу-інтернат, треба було б швидко землю та все майно продати і звівся б тут чудовий мікрорайон з багатовисотками та ТРЦ.

keyboard_arrow_up