Особливості та вартість навчання в приватних школах Хмельницького

Особливості та вартість навчання в приватних школах Хмельницького
  • Вивчають мнемотехніку, розробляють проєкти та розвивають soft-skills.

  • Так виглядають шкільні будні учнів приватних шкіл.

  • Які ще відмінності між ними й звичайними закладами та скільки коштує навчання? Читайте в матеріалі.

Кожна дитина в Україні має право на безкоштовну освіту. Вона може отримати її в будь-якій комунальній школі. При цьому деякі батьки обирають для своїх дітей приватні школи, погоджуючись сплачувати чималі суми за їхні послуги. Хтось обирає їх через незадоволення державною системою освіти, когось цікавлять інноваційні методи викладання, дехто ж переконаний, що так дитина отримає більш якісні знання.

Журналістка ВСІМ дізналася, чим відрізняється навчання в приватних школах Хмельницького та скільки воно коштує.

У нашому місті діє 39 шкіл, в яких діти можуть навчатися безкоштовно. Вони підпорядковані Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради.

Відео дня

Також є чотири приватних заклади - ліцей “Гармонія”, навчально-виховний комплекс “Мої обрії”, освітній простір New Sсhool та приватна школа Think Global. Навіть між собою вони суттєво відрізняються - починаючи від графіку навчання й закінчуючи методами проведення уроків.

Школа, в якій багато канікул

У приватному ліцеї “Гармонія” діти здобувають знання за офіційною програмою Міністерства освіти і науки. Незважаючи на статус приватного закладу, школа підпорядкована Департаменту освіти та науки.

Однак зміст та організація освітнього процесу значно відрізняється від звичайних шкіл. Про це журналістці ВСІМ розповіла директор Людмила Висоцька.

За її словами, в “Гармонії” учні  можуть перебувати повний день - з 08:30 до 17:30. Після уроків вчителі допомагають їм виконувати домашнє завдання. На відміну від звичайних шкіл, в ліцеї більше канікул - діти відпочивають влітку, взимку, а також двічі восени й двічі навесні.

Система оцінювання теж відрізняється. Тут вона не 12-ти бальна, а 1000-бальна. Учні накопичують їх впродовж року.

В школі діти вивчають всі дисципліни, передбачені держстандартом - є й українська мова, й історія, математика та фізика. Також вивчають дві іноземні мови - англійську та німецьку. Крім цього займаються мнемотехнікою, хореографією та вчаться розробляти проєкти.

Вартість навчання - близько 7 тисяч гривень в місяць. За словами директорки. в цю суму входять освітні послуги та харчування. Якщо дитина потребує додаткового супроводу тьютора чи асистента вчителя, ці послуги обговорюють з батьками та оплачують окремо.

Школа для поліглотів

Ще одна приватна школа, що знаходиться в підпорядкуванні Департаменту освіти - “Мої обрії”. Тут діти можуть навчатися з 1 по 11 клас. Кількість учнів - близько 200. У закладі вони можуть перебувати з 08:00 до 19:00.

Особливість школи в тому, що навчання відбувається на християнських засадах.

Дітям викладають християнську етику, пояснюють уривки з Біблії та значення релігійних свят. Для цього кожного дня проводять ранкове спілкування, яке триває впродовж 30 хвилин. Адміністрація повідомила, що вчителі, які відповідають за ранкові зустрічі, пройшли спеціальну підготовку - біблійні курси.

Значну увагу в закладі приділяють іноземним мовам. Діти можуть вивчати англійську, німецьку, французьку та польську. У початковій школі мають уроки англійської мови 5 разів на тиждень, з 5 по 11 клас - 7 разів на тиждень.

Вартість навчання - близько 4 тисяч гривень на місяць. За потреби батьки можуть замовити додаткові послуги. До їх переліку входять харчування, група продовженого дня та гуртки.

Школа, яка дає можливість навчатися дистанційно

В освітньому просторі New School, який входить до всеукраїнської мережі приватних шкіл “Оптіма”, діти можуть навчатися як за звичайною системою, так і дистанційно.

В одинадцяти класах здобувають близько 100 учнів, з них 40 навчаються з дому.

За словами директорки Тетяни Сівак, освітня програма в школі така ж, як і в державних закладах. Відмінність полягає в методах викладання. До прикладу, в школі можуть проводити тематичні тижні - впродовж п’яти днів вивчати з дітьми тільки математику чи літературу. При цьому на інші предмети не відволікаються. У випадку очного навчання уроки проводять парами. Наприклад, два уроки математики підряд, щоб більше заглибитися у вивчення предмету.

За її словами, програму діти опановують самостійно. Вчитель лише скеровує учня, щоб він міг правильно засвоїти матеріал.

І дистанційне, і очне навчання відбувається з особистого кабінету. В ньому є розклад занять і матеріал до кожного уроку. За процесом навчання стежать класні керівники, які закріплені за кожним учнем. Якщо дитина чогось не розуміє чи має труднощі з вивченням теми, може отримати консультацію. Батьки отримують звіт про результати навчання своєї дитини кожних два тижні.

Вартість навчання за різними формами відрізняється. Дистанційне коштує від 1,5 до 3 тисяч гривень на місяць. Очне - близько 10 тисяч гривень. Якщо діти навчаються в тьютор-центрі, то школа забезпечує їх харчуванням та вся канцелярією.

Школа з інноваційним підходом

Ще один приватний загальноосвітній заклад Хмельницького - школа Think Global. Вона є частиною однойменної мережі шкіл, що діють в 40 містах України. Позиціонують її як заклад з інноваційною формою навчання. Програму, створену на основі вимог державного стандарту, доповнили поглибленим вивченням математики, розвитком soft-skills та індивідуальним підходом до кожної дитини. У класи набирають не більше 15 дітей і називають їх не учнями, а студентами.

Школа Think Global у Хмельницькому розташована в спальному мікрорайоні на приватній території закритого типу.

Вартість навчання - від 75 тисяч гривень на рік.

У якій школі навчаються ваші діти? Чи задоволені ви якістю освітніх послуг? Поділіться думкою в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up