В гостях у студентів. Як живеться в гуртожитку ХНУ

В гостях у студентів. Як живеться в гуртожитку ХНУ
  • Мешканці гуртожитку люблять свою тимчасову домівку та вміють поєднувати навчання з розвагами.
  • Вважають, що студентські роки найкращі у житті, особливо якщо минають вони у гуртожитку.
  • Спеціально до Дня студента розказуємо про те, в яких умовах живуть приїжджі, які здобувають освіту в ХНУ.

Студентам гуртожиток запам'ятовується як "казарма", де завжди дме з вікон, немає гарячої води, душ не зачиняється, а в туалеті не працює злив. Але навіть в такі  поселитися буває вкрай непросто. Не дивлячись на це, студентське життя особливо запам'ятовується саме тим, хто живе у гуртожитках. Це не завжди найкраще, але зазвичай єдине доступне місце проживання для молоді, яка приїхала на навчання з інших міст.  Про умови проживання розповіли мешканці гуртожитку №3 Хмельницького національного університету. 

Для майбутніх економістів та управлінців 

У Хмельницькому національному університеті є п’ять гуртожитків. Умови у них сильно відрізняються. І навіть абітурієнти чітко знають, в якому вони б хотіли жити, а в якому - ні.  У гуртожитку №3 проживають студенти факультету економіки і управління. Він, як кажуть студенти, вважається найкращим, найчистішим і з найсуворішим режимом.

Гуртожиток знаходиться на Інститутській, поряд з іншими будівлями від ХНУ.  При вході біля дверей лежить килим, щоб витирати ноги. Територія навколо гуртожитку облагороджена і доглянута. Гуртожиток має 5 поверхів. На кожному поверсі - 25 секцій, робоча кімната і 2 кухні. Ванна кімната одна на цілий блок.

Відео дня

У кожній секції є 2 кімнати, одна розрахована на двох мешканців, інша - на трьох або ж чотирьох. Коридори - широкі, просторі. Підлога хоч і “танцює” під ногами, проте дбре вимита. Студенти кажуть, що прибиральниці добре виконують свою роботу. На прольотах між поверхами висять штори і тюль. Білі перила - чисті, без плям, без жуйок.

Як живуть дівчата 

Спершу завітала в кімнату до дівчат. Як для кімнати в гуртожитку, то у них досить затишно, приміщення не заставлене зайвими меблями. Площа - приблизно 12 “квадратів”. Шпалери в квіточку роблять кімнату милою і дівочою. Вікно - дерев’яне, але заклеєне. Тому тут досить тепло. На підлозі лежить привезений з дома килим. Також хочеться, щоб вікно було пластикове, а то не так тепло як хотілося б.  

З меблів - 2 ліжка, шафа, полички, 2 столи, 2 стільці та тумбочки. Тут живуть Ілона та Наталя. Вони поселилися сюди в останній день літа - 31 серпня. У гуртожитку живуть 10 місяців на рік. За кімнату платять 440 гривень на місяць. Дівчата практично всім задоволені.

- В цілому я задоволена життям в гуртожитку, - зізнається мешканка Ілона. - Мені дуже подобається те, що тут є багато друзів, можна з кимось поспілкуватися. Але трохи дратує надмірний контроль. Не можна після 23:00 ходити по інших кімнатах. Хоча я не бачу нічого поганого в тому, що мої одногрупники можуть зайти і попросити якийсь конспект. Якщо чесно, я уявляла, що буде набагато цікавіше, а тут дуже строго. Не можна тримати електроприлади, хоча якийсь фен та вирівнювач для волосся можна було б і дозволити. Після 23:00 в гуртожиток не пускають без поважної причини.

Подруга Карина описує життя в гуртожитку так:

- Мені подобається те, в якому стані ванна кімната. Вся сантехніка: ванна, раковина, унітаз – все нове, - каже дівчина. - Але в самій кімнаті деякі меблі старі і дерев’яне вікно вже потребує заміни. А от щодо того, що після 23:00 не пускають, то це несправедливо. Багато студентів працюють неоформлено, а тут вимагають у таких випадках офіційну заяву з місця роботи.

Як живуть хлопці

Називати гуртожиток «домом» студенти починають з часом. До цього просто треба звикнути. З перших днів це розуміння не приходить. Адже багато чого залишається, так би мовити у спадок від попередніх жильців, а це нагадує про те, що таке житло - тимчасове.

Так, у кімнаті студента Романа  вже майже все зроблене “під себе”, але деякі зауваження до проживання хлопець все ж має.

- Мені тут добре, в мене тут багато друзів. З плюсів це те, що мені поставили нову ванну і можу провести собі нормальний Інтернет, - каже Роман. - З мінусів те, що вода дуже хлорована і не можна користуватися електроприлади, хотів би щоб хоча б чайник можна було б, але з іншого боку це все ж безпека.  

На стінах та підлозі у нього висять килими. Біля ліжка висить постер із зображенням Мерлін Монро. Хлопці жартують, що дістався від “попередників”. Меблів у них трохи менше, ніж у дівчат, але кажуть, що їм вистачає.

Студентам не зовсім подобаються чергування на кухні та на вахті. У своїх же кімнатах дотримуються чистоти як можуть. 

Ванни, кажуть студенти, у дуже гарному стані, особливо якщо порівнювати із іншими гуртожитками. У мешканців третього - вся сантехніка справна і старі секції поступово ремонтують, встановлюють нові ванни.

У ванній кімнаті є умивальник, душ, унітаз, дзеркало. Студенти зазначають, що всю сантехніку їм ремонтують вчасно, немає довгих очікувань і зайвих витрат.

Кухні тут - 2 на поверсі. На кожній плиті по 4 конфорки. Студенти кажуть, що їм такої кількості вистачає, черг немає, бо місця на кухні вдосталь. Є великий стіл та умивальник, можна все зручно розставити, не потрібно бігати щоразу в кімнату.

 Підготувала Олександра Тарасюк

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Топінко

    Як мама студентки, яка проживає у гуртожитку 3, педагог і дружина учасника бойових дій, який нині перебуває у зоні бойових дій, хочу висловити свою думку щодо цього гуртожитку. Мою доньку виселяють з гуртожитку лише через те, що вона виносила зіпсовану картоплю. На зауваження вахтера зупинитись, ввічливо відповіла, що зараз швидко винесе, повернеться, прибере. Дитина вислухала крик, комендант сказала, що місць для дітей УБД у цьому гуртожитку нема. Нам варто звернутись до ректора для вирішення питання?

keyboard_arrow_up