У школу - за пропискою. Як прийматимуть першокласників з 1 вересня

У школу - за пропискою. Як прийматимуть першокласників з 1 вересня
Фото з архіву редакції
  • Вже з нового навчального року першачків братимуть до школи не за конкурсом, а за місцем реєстрації.
  • Департамент освіти затвердив освітні округи, де за кожним навчальним закладом будуть закріплені адреси.
  • Батьки зможуть віддати туди дитину навчатися в інший мікрорайон, якщо в закладі буде недобір.

З 2018 року в Україні змінюються правила прийому дітей до першого класу. Якщо раніше до уваги брали результати конкурсу, то зараз у пріоритеті буде адреса реєстрації майбутнього школяра. Відповідні зміни вступили в силу після прийняття нового закону “Про освіту”. Тому вже з 1 вересня першокласників прийматимуть до школи по-новому.

Журналісти vsim.ua дізнались, чого чекати батькам майбутніх школярів та як розподілили так звані освітні округи у Хмельницькому.

Дітей з округу прийматимуть без конкурсу

За кожною школою у Хмельницькому вже закріпили її “територію обслуговування”. Діти, які проживають в її межах, гарантовано отримують місце в цьому навчальному закладі. А якщо у школі залишаться вільні місця, то можна відправляти дитину туди. Але відбирати вже будуть за конкурсом.

Відео дня

- Діти, які живуть поблизу школи, до якої закріплені, і виявили бажання йти до неї, будуть прийматися першочергово. Якщо приходитимуть з інших мікрорайонів, то зможуть навчатись у школі, якщо є вільні місця. Крім того, з ними буде відбуватись співбесіда, - розповідає заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Світлана Губай.

Деякі школи залишаться переповненими

Однією з цілей нового закону є рівномірний розподіл навантаження на вчителів. Тому і хочуть, аби кількість учнів в одному класі не перевищувала 30 дітей. Та в Департаменті освіти кажуть, виконати таку норму зможуть не всі школи.  

- Ми стараємося відкривати додаткові класи. Наприклад, 28 школа переповнена. Вона мала відкривати 9 класів, але зараз шукають можливість і матеріальну базу на 11 класів. Так само директор буде дивитись по наповненню класу, якщо він набрав 30 дітей, але є можливість посадити ще дві дитини, то він має право це зробити, - пояснює Світлана Губай.

Зараз у хмельницьких школах запланували відкрити 132 класи для першачків. Можливо, ця кількість збільшиться, якщо буде більше заяв від батьків майбутніх школярів.

Журналісти vsim.ua винесли на карту хмельницькі школи, а у описі до кожної вказали адреси, які будуть закріплені за навчальним закладом.

“Можуть початися маніпуляції з місцями в школах”

Дмитро Франчук, політичний аналітик

- Тепер першачки будуть ходити до шкіл за місцем проживання, та й в тих, хто територіально близько до школи живе є більше переваг. Їх будуть приймати першими. Також бажаючих віддати своїх дітей до певної школи не за місцем реєстрації буде не мало, їм прийдеться ставати в чергу або якщо в школі буде недобір, тоді цих дітей будуть приймати. Вимальовується думка, що можуть початися маніпуляції з місцями в школах, на яких недобросовісні керівники учбових закладів почнуть заробляти корупційні кошти.

Ще одна не зрозуміла перевага при зарахуванні дитини до школи, якщо її родичі працюють в тій школі, то в неї переваг більше .Це дискримінація до інших дітей. Вихованці садочків при навчальних закладах ніяких переваг перед іншими дітьми не мають.

В складну ситуацію потрапили батьки, які живуть далеко від місця своєї реєстрації. Наприклад, в іншому місті. Домовитися з господарями орендованого житла про реєстрацію чи нотаріально завірений договір важко, це може підвищити вартість оренди або взагалі зірвати угоду. Також незрозуміло, як цим дітям гарантується право на першочерговий вступ і хто буде перевіряти правдивість наданої ними інформації.

“Діти йтимуть до тих шкіл, які обрали їхні батьки”

Вікторія Ковальчук, партнер Юридичної фірми ESQUIRES, адвокат, медіатор

- Закріплення в законі принципу територіальної доступності освіти покликане на забезпечення права дитини навчатись у найзручніших для неї, в тому числі наближених до основного місця проживання закладах освіти. Але положення закону дають дитині право, але жодним чином не зобов'язують до обрання навчального закладу виключно у своєму навчальному окрузі.

Тобто з 1 вересня цього року діти йтимуть до тих шкіл, які обрали їхні батьки та у яких діти пройшли відповідний відбір (конкурс), як це було роками раніше. І водночас, держава взяла на себе зобов'язання із розширення мережі закладів шкільної освіти, для того, щоб жодній дитині не було відмовлено у навчанні з мотивів відсутності місця у школі, яка дитині територіально найбільш зручна.

Закон про освіту жодним чином не обмежує право батьків  віддати своїх дітей у обрані ними навчальні заклади, які в їх розумінні мають ті чи інші переваги, у профільні школи.  Новий закон розширює права батьків на вибір закладу та форми навчання дитини.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (47)
  • Евгений Белоусов

    Згідно ст. 29 Закону України "Про загальну середню освіту"  батьки або особи, які їх замінюють, мають право вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей. Таким чином, в який заклад піде навчатисмь дитина за Законом, вирішують батьки дитини, а не клерки, які не в змозі вирішити належним чином забезпечення громади містаналежним громадським транспортом.
  • Olga

    Невже вранці транспорт хоч трохи розвантажиться від школярів, яких тягнуть до школи мама, баба і дід на додачу?))) А люди через них на роботу не можуть добратися нормально.

    Александр Черненко reply Olga

    я теж у це хочу вірити
  • Катя Попик

    В США система освіти є теж децентралізованою і таким чином, що деякі  штати  самі собі вибирають дату початку навчального процесу, яка залежить від погоди(спеки), школи є державні і приватні, якщо неподобається школа з твого округу, яка закріплена за твоєю адресою,це твої проблеми, тоді йди у приватну. Школи фінансуються з місцевого бюджету платників податків, тому прогулювати школи без поважних причин грозить штрафом-2 тис доларів(прогулів від дозволегих 15 днів), або навіть судом над батьками,ці штрафи йдуть на утримання місцевих шкіл, це все тому, що в США,держава стоїть на стороні платників податків, адже за їх податки ці школи і утримуються.Також в школах педагогів змінюють щорічно, щоб діти звикали пристосовуватись до змін у навколишньому середовищі, для розумних дітей створюють окремі класи, кількість дітей в класах не більше 16 чоловік.Кожен штат сам собі вибирає методику навчання школяріа, в школах Торонто, немає ні відміток, ні домашнього завдання,в

    Массачусетс, навчання лише по планшетах,де замість зошитів-електронні додатки, є класи, які формуються не по віці, а по інтересам(ліпка,філософія,кулінарія),діти навчаються товаришувати з дітьми різними за віком, є варіації релегійних шкіл.Є також розігріш 5 лотарейних білета для учнів, які хотять потрапити до певної школи не за місцем реєстрації.

    Катя Попик reply Катя Попик

    Особливих прив'язок до шкільних друзів і ностальгія по проведеним разом шкільних років у американців не може і бути, оскільки щорічно склад класів змінюється, так само як і не з'являється улюблений учитель, тому що вони теж змінюються. Мета такої практики - виробити у дітей звичку до нормального сприйняття нового середовища існування, вміння вливатися в незнайомий колектив і пристосовуватися до вимог нових вчителів.
  • Дмитрий Луцкий

    А что делать если вы не нашли свой адрес в списках школ, я лично живу возле школы 22 в 50 метрах , но свой адресс не вижу в списках школы 22 . И ребенка уже записал в эту школу .?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up