В Україні пропонують перейти на 12-річну систему освіти з 2024 року

В Україні пропонують перейти на 12-річну систему освіти з 2024 року
Фото ілюстративне

Таким чином хочуть вирішити освітні проблеми, які сталися через епідемію коронавірусу та війну. 

Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак пропонує впровадити 12-річну систему навчання у школах вже із 2024 року.

Зазначимо, що Україна мала б перейти на 12-річку із 2027-го, але Гурак пропонує зробити це раніше, повідомляє "Укрінформ".

Він каже, що це буде "найоптимальніший варіант" розв'язання проблеми освітніх втрат, яких зазнала Україна через COVID-19 і війну. Таку думку Гурак висловив під час презентації результатів дослідження "Освіта під час війни",

Відео дня

— Можна розглядати безліч методів і методик компенсації освітніх втрат. Але ми маємо реформу НУШ, і ми задекларували в законодавстві, що ми перейдемо на 12-річну профільну систему освіти у 2027 році. Тому особисто я переконаний, що ми маємо унікальний шанс перейти на 12-річну систему освіти раніше, вже у 2024 році. І це розв'язувати наші питання, — пояснює Руслан Гурак. 

Він додає, що можна буде збалансувати освітню програму таким чином, щоб врахувати усі пропущені заняття (через повітряні тривоги, відсутність електроенергії, відсутність інтернету), врахувати перехідний період на кожному рівні і підготуватися до повноцінного запровадження профільної старшої школи у 2027 році. 

Крім цього, Гурак зауважив, що дуже важливо укласти в Україні суспільний договір про відповідальність кожного учасника освітнього процесу за навчання.

— ТомуТому, що якщо учень не відчуває відповідальності, якщо вчитель в нинішніх умовах не відчуває відповідальності за рівень освіти, то потуги тільки держави, тільки Міністерства освіти, тільки Служби (ДСЯОУ — ред.), або тільки депутатів, які напишуть хороші зміни до законів, не будуть мати абсолютно ніякого результату. Тому перша необхідність - це кожен має відчути свою відповідальність за результати навчання. І тоді ми можемо говорити про речі, які слід змінювати: і в інклюзивній освіті, і в дошкільній, позашкільній, і в загальній середній освіті, — наголосив Гурак. 

А як ви гадаєте, варто впроваджувати 12-річну систему освіти із 2024 року? Чи полегшить це освітній процес?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (45)
  • Читач17

    Ні не потрібно! Дітям досить і 11 класів.
  • Тамара Олійник

    Хто таку дурницю придумав ? Вгробили медичну систему, вже і до освіти добралися ! В краіні війна, а вони херньою займаються !
  • befree men

    Зрадники та запроданці нищать країну та з людей роблять біомасу для обслуговування своїх потреб.
  • Анна Опекун

    Ні

keyboard_arrow_up