Вакцинація, дистанційка і зарплати вчителів: яким може бути навчання у Хмельницькому

Вакцинація, дистанційка і зарплати вчителів: яким може бути навчання у Хмельницькому
Фото ілюстративне
  • У разі переходу до іншого рівня епідбезпеки, є ймовірність навчання в дистанційному форматі.
  • Щоб цього не сталося, має бути вакциновано 80% персоналу навчального закладу.
  • Дізналися ситуацію на Хмельниччині й порівняли з сусідніми областями.
  • Чи можуть хмельницькі школярі перейти на “дистанційку”?

Пандемія коронавірусу внесла чимало корективів у життя багатьох людей. Масковий режим, дистанція, формати роботи та вакцинація. Всі ці слова вже стали частиною сьогодення. Ба більше - без деяких речей функціонування усім звичних сфер діяльності стають неможливим. 

Зокрема - без проходження вакцинації від Covid-19, є ймовірність роботи навчальних закладів лише у дистанційному форматі. Минулого року під час спалаху коронавірусу, сценарій навчання у хмельницьких школах був саме такий. Що, до речі, припало батькам учнів не дуже й то душі. Нагадаємо, тоді журналісти vsim.ua спілкувалися із ними й в результаті отримали не дуже схвальні коментарі стосовно “дистанційки”. 

“Жовтий” чи “зелений” сертифікат вакцинації - як це вплине на форму навчання

Відтоді як в Україні стартувала вакцинація від коронавірусу, МОЗ стало диктувати нові правила при переході областей до іншої зони епідбезпеки. Згідно із постановою Кабміну, більшість працівників навчального закладу мають бути вакциновані. Про це має засвідчувати спеціальний документ - “ковід-сертифікат”, що відповідно до оновлення карантинних правил матиме дві опції - “жовту” й “зелену”. “Жовтий” означатиме отримання першого щеплення, “зелений” - проходження повного курсу вакцинації. 

Відео дня

У МОЗ України повідомляють, за жовтого рівня епідбезпеки, навчальні заклади будуть працювати, якщо щонайменше 80% персоналу матимуть “жовті” чи “зелені” сертифікати. Тобто отримають перше щеплення або пройдуть весь курс. А у випадку “червоної” зони, 100% працівників мають отримати дві дози вакцини.

Минулого тижня директор департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Олександр Завроцький розповів, що Хмельниччина перевищила один з індикативних показників за рівнем захворюваності. Чиновник мав на увазі коефіцієнт випадків інфікування, який перевищує норму - 4%. Саме тому комісія ТЕБтНС може запровадити на території області “жовту” зону. 

Отож, журналістка vsim.ua дізналася, яка ймовірність переходу хмельницьких навчальних закладів на дистанційну форму навчання. А саме - скільки працівників наразі вакцинувалися.

За останню добу на Хмельниччині вакцинувалися 212 освітян

За статистичними даними РНБО України, всього в Хмельницькій області повний курс вакцинації пройшли 35 885 працівників у сфері освіти. За останню добу вакцинувалися ще 212 осіб. З них першу дозу отримали 138, а другу - 74.  

Крім того, поцікавилися ситуацією по навчальних закладах Хмельницької ОТГ. У департаменті освіти та науки міськради повідомили середню кількість вакцинованого персоналу. При цьому наголосили, що дана інформація стосується не лише педагогів, а й господарських і допоміжних працівників. 

Станом на 15 вересня середня кількість становить:

Зважаючи на це, можна зробити висновок: у випадку введення “жовтої” зони, більшість навчальних закладів все ж перейдуть на дистанційну форму. Стосовно дитячих садків у постанові Кабміну відсутні вказівки. Тож ймовірно, заклади дошкільної освіти зможуть працювати за будь-якої зони епідбезпеки. 

Що кажуть в департаменті про примусову вакцинацію та “врізання” зарплати освітянам

Стосовно вакцинації працівників навчальних закладів вже встигли зародитися дискусії. У соцмережах стали з’являтися дописи, в яких йдеться і про примусову вакцинацію освітян, і про “врізання” їхньої зарплати. Зокрема, ексначальник департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА Олег Фасоля залишив на своїй сторінці у Facebook допис в якому пише про цькування педагогів. Він пише, що батьки учнів втручаються у життєвий простір освітян, наголошуючи на вакцинації.

Заступник директора департаменту освіти та науки міськради Ольга Кшановська каже, що контролювати вакцинацію батькам учнів радили в МОЗ України. Однак у хмельницьких навчальних закладах таке досі не практикувалося. Тобто скарг від педагогів до департаменту не надходило. Те ж саме стосується так званої примусової вакцинації, додала Ольга Кшановська. Мовляв, кожен працівник самостійно вирішує чи робити ін’єкцію. 

На теренах Facebook також з’являлися повідомлення про зменшення зарплати освітянам, у разі відмови від вакцинації. У департаменті це називають чутками. Пояснюють - офіційних рішень стосовно цього немає.

Що про вакцинацію кажуть працівники навчальних закладів

Запитали в працівників хмельницьких шкіл, що вони думають про вакцинацію 80% персоналу. Поцікавилися думкою вчителів з математики та інформатики, музичного мистецтва у дитсадку, вчителя з фізкультури, історії та англійської мови. Викладач останньої дисципліни виступає проти вакцинації й вважає, що дистанційне навчання - не найгірший варіант. 

Оксана Юхимович, вчитель математики та інформатики

Возможно, это изображение (Оксана Юхимович и гербера Джемсона)
Фото зі сторінки вчителя у Facebook

Галина, вчитель музичного мистецтва у хмельницькому дитсадку

Наталія Неєзжала, вчитель фізкультури у НВО №5

Тарас Михайлів, вчитель історії у ТБЛ імені Артема Мазура

Фото зі сторінки вчителя у Facebook

Анастасія, вчитель з англійської мови однієї з початкових шкіл міста

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ameno Ameno

    Говорит о том что пора готовится к он лайну,
  • Читач82

    Шкода вчителів. Кожна людина повинна мати вибір, ніякого примусу.

    Читач33 reply Читач82

    полностью согласна. а то по закону вакцинация добровольная, а по факту- ПРИНУДИТЕЛЬНАЯ!!!
    кстати, очень хорошая выбрана политика- "разделяй и властвуй": к примеру, ограничили проезд в транспорте только для сидячих- столкнули лбами пенсионеров с остальными слоями населения;
    теперь педагогов с родителями сталкивают...а население , как бараны, тупо ведутся на это все
  • Инна Пшеничная-Малкис

    Навчання дистанційно- це лише імітація навчання.

keyboard_arrow_up