“З голови може вилетіти, але руки пам’ятають все”: про профтехосвіту у Хмельницькому

“З голови може вилетіти, але руки пам’ятають все”: про профтехосвіту у Хмельницькому
  • Професійно-технічна освіта у Хмельницькому стрімко набирає обертів. 80% роботодавців хочуть мати кваліфікованого працівника з практичним багажем знань.
  • Шукають слюсарів з ремонту автомобілів, інженерів-технологів, касирів, електриків, швачок, закрійників, менеджерів з продажу, дизайнерів та декораторів вітрин.
  • Чому варто обирати профтехосвіту в Хмельницькому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

"Будеш погано вчитися, підеш до ПТУ", – ці погрозливі слова з вуст батьків чув ледь не кожен. Ця фраза на наводила жах на учнів. Адже «петеушник» звучало образливо й часто засвідчувало, що людина «зірок з неба не хапає», тому й пішла здобувати робітничу професію. 

Для прикладу, в 2018 році випускниками вишу у Хмельницькому стануть 9057 осіб, а ПТУ – закінчать всього 3796 кваліфікованих фахівців. Більшість школярів обирають виші із топу популярних, і навіть не задумуються про те, що ринок праці і так перенасичений дипломованими магістрами, які роками не можуть знайти собі роботу.  За ними якраз і полюють роботодавці, єдина проблема в тому, що училища неспроможні виконати замовлення підприємств в повному обсязі через брак охочих здобути профтехосвіту.

В Хмельницькому налічується 29 професійно-технічних училищ, коледжів та ліцеїв. У них навчають різноманітним спеціальностям: тут можна знайти кваліфікованого слюсаря або електрика, професійного повара або екстравагантного дизайнера. Саме випускники ПТУ в наш час найбільше користуються попитом на ринку праці.  

Відео дня
blockquote>

Про плюси та мінуси професійно-технічної освіти журналістам vsim.ua розповіла заступник директора Департаменту освіти та науки – Світлана Губай.

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9005.JPG

- Уже три роки як профтехосвіта фінансується з бюджету міста. В 2017 році  із міського бюджету було перерозподілено 614,3 тисяч гривень на розвиток закладів професійної (професійно-технічної) освіти міста Хмельницького, - каже заступник директора Департаменту освіти та науки . - Але це фінансування стосується лише оплати праці, стипендії, комунальних послуг. Мінус в тому, що ми не маємо права, так як це майно належить Міністерству освіти та науки, вкладати кошти у розвиток матеріально-технічної бази. Єдине, коли минулого року були залишки по галузі, тоді ці зекономлені кошти дали на розвиток професійно-технічних училищ: на пластикові вікна, на утеплення. Училище №4, наприклад, використало ці кошти на ремонт їдальні. Ще проблема в тому, що ми фінансуємо ПТУ, але не управляємо ними. Ось буквально минулого року нам лише дозволили приймати працівників на посади керівників цих навчальних закладів, усім іншим керує обласний Департамент освіти та науки. Атестацію керівних кадрів також проводять в області або в Києві.

Великий плюс у тому, що більш активними стали приватні підприємства, каже Світлана Губай. Ті організації, які потребують кваліфікованих робітників почали активно співпрацювати з Управлінням економіки. Управлінням економіки, в свою чергу, влаштовує вузькі зустрічі з підприємцями.

- Наприклад, збирають декілька підприємців швейної галузі, кличуть міський Департамент освіти та науки і керівників відповідних училищ. На таких зустрічах,зазвичай, вирішується багато важливих питань, щодо майбутнього працевлаштування, підготовки та виробничої практики кваліфікованих працівників.  В грудні ми розіслали листи-звернення до підприємців, а вже в травні отримали від них замовлення. Великі магазини, кафе, ресторани просили, щоб і їхнє замовлення врахували також. Врахувати намагаємося побажання усіх, але фінансово можемо поки оплатити підготовку лише 603 дітей (першокурсників). Минулого року замовляли 800 фахівців, але набрали більше тисячі дітей, їх навчання ми також фінансуємо, пояснює Світлана Губай.

Хто потрібен роботодавцям

За даними міського центру зайнятості, 80% звернень від роботодавців надходить саме на робітничі професії. Випускників професійно-технічних училищ не вистачає, щоб задовольнити потребу у кваліфікованих кадрах, тому, на сьогодні, центр зайнятості практикує направлення осіб, які перебувають у них на обліку, на професійне навчання під гарантовані робочі місця.

Моніторинг популярних сайтів з пошуку роботи: robota.ua та work.ua показує, що особливим попитом на ринку праці користуються кваліфіковані професіонали в галузі виробництва, розповсюдження та просування виготовленої продукції. Без роботи не залишаться слюсарі, столярі, теслярі, верстальники, закрійники, швачки, машиністи крана, електрики, дизайнери, програмісти, пекарі, кондитери, перукарі, майстри манікюру, ІТ-експерти, менеджери з продажу, касири та прораби.

Ми склали Топ-5 робітничих професій, які мають гідну заробітну плату та затребувані серед роботодавців станом на початок червня:

  1. Слюсар з ремонту автомобілів. Заробітна плата від 7000 до 18 000 гривень.
  2. Інженер-програміст. Заробітна плата від 7000 до 12 000 гривень.
  3. Касир-операціоніст. Заробітна плата від 6000 до 12 000 гривень.
  4. Дизайнер. Графічний дизайнер. Заробітна плата 6000 до10 000 гривень.
  5. Електромонтер. Заробітна плата від 6000 до10000 гривень.

Де навчають найбільш затребуваних фахівців

Ми відшукали навчальний заклад, де готують кваліфіковані кадри саме за цими професіями, та розпитали про специфіку навчання учнів робітничих спеціальностей у керівництва.

Щорічний потік абітурієнтів у ВПУ №25 становить 520-540 осіб. Навчають на робітничі професії: електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар з ремонту автомобілів, діловод, адміністратор, касир. Є професія загальнодержавного значення: Живописець. Оформлювач вітрин, приміщень та будівель. На базі 11 класу учні здобувають диплом молодшого спеціаліста за напрямками: декоратор вітрин, секретар керівника, агент з постачання, оператор з обробки інформації.

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9016.JPG

- Наші учні багато часу проводять за практичними заняттями. Їх готують на сучасній техніці, у нас постійно оновлюється технічна база, - пояснює заступник директора з навчально-виробничої роботи Наталія Кочаток. - Державне замовлення лише на професію живописець, на всі інші маємо – регіональне замовлення. Співпрацюємо з центром зайнятості. До речі, 80% їх замовлення – це саме робітничі професії. Ми націлені на відкриття нових спеціальностей, які актуальні на ринку праці. Укладаємо договір з підприємствами, працюємо в цьому напрямку вже давно. Після навчання випускники отримують направлення на роботу. Намагаємося працевлаштувати усіх без винятку. Часте замовлення від торгових агентів «Таврія», «Сільпо», хочуть бачити більше касирів. Багато замовляють касирів в Приватбанк, в Ощадбанк. ДП «Новатор» співпрацює з нами, ПАТ «Укрелектроапарат», є і дрібні підприємства, які також хочуть бачити кваліфікованих спеціалістів. Великий плюс ще й в тому, що наші учні проходять практику на підприємствах потенційних роботодавців. Захист дипломних робіт у нас також проходить відкрито, ми запрошуємо роботодавців і багато учнів відразу отримують від них пропозиції по працевлаштуванню.

Перш ніж відкрити якусь професію, у ВПУ №25 готують відповідну базу, встановлюють нове обладнання, готують аудиторії для практичних занять. Училище практикує часті пленери для живописців, декоратори вітрин вчаться розписам на склі, дереві, пластику.

- Якщо, наприклад, говорити про електромонтерів, то кожен із них має своє робоче місце. Ми слідкуємо за новинками технічного устаткування. Слюсарі з ремонту автомобілів навчаються складати і розбирати автомобіль повністю. Працюють із вітчизняними моделями, і з іномарками. Для дизайнерів та живописців ми запрошуємо відомих хмельницьких майстрів, які проводять у нас свої майстер класи, демонструють учням свою техніку, навчають нових напрямків у живописі. Такі фахівці часто після закінчення ВПУ відкривають власні справи. Handmade зараз активно набирає обертів, дизайнери також затребувані на ринку праці і мають гідну оплату. Після закінчення профтехучилища, дехто йде у ВУЗ, і продовжує навчатися за обраною професією далі, переважно це Львів, Тернопіль, Київ, - пояснює Наталія Дмитрівна.

Студенти про навчання в ВПУ 

Олеся Трубнікова закінчує другий рік навчання за спеціальністю: Живописець. Оформлювач вітрин, приміщень та будівель. Говорить, що з дитинства мріяла стати художником. Щоб отримати практичні навички вирішила вступати саме до ВПУ №25.

"Ці вміння мені знадобляться для роботи"

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9086.JPG

- Переді мною навіть не стояв вибір, відразу вирішила піти до нашого училища на живописця. Ніяких стереотипів, що це «бурса» в мене не було. Батьки теж були за, розуміли, що тут я отримаю гарну базу. Нас вчать з нуля, тут до кожного індивідуальний підхід, кожному приділяють багато часу, у виші такого немає. Я розумію, що зараз всі женуться за престижністю, через це обирають виші, які рахуються в топі кращих. Я ж ішла навчатися за практикою, хотіла здобути навички, які допоможуть мені у майбутній професії. Можливо, по завершенню навчання піду також до вишу на графічного дизайнера. Але я розумію, що ось ці вміння, які отримую тут мені знадобляться для роботи. ВУЗ дає більше теоретичних знань, а ось тут ми щодня практикуємося, ходимо на пленери. На третьому курсі підемо на практику в підприємства. У нас тут весело і цікаво. Моя майбутня професія досить затребувана на ринку праці. Якщо ти гарний спеціаліст, то і зарплатню маєш відповідну. Реалізувати себе живописець може в багатьох сферах. На практичних заняттях ми вчимося не лише малювати на полотні, це і скло, і дерево. Нас навчають різним технікам декупаж. Останнім часом багато малюємо на стінах. І у Хмельницькому, і в Головчинці їздили в табір «Чайка», розмальовували там стіни, також в НВК №5 малювали. Я більше живописець, люблю пейзажі. До нас часто запрошують різних митців. Сьогодні був художник, з яким ми опрацьовували нову техніку: аплікація з тканини, шпаклівка – це його власна техніка. Розповідав нам багато цікавого. Також часто ходимо в галереї, нещодавно їздили в Камʾянець-Подільський на виставку, там виставляли свої роботи, посіли багато призових місць.

"Сюди не вступають від безвиході"

Світлана Цвігун вважає, що отримує високі знання та гарні навички на базі професійно-технічного училища. Тому вирішила закінчити ВПУ №25 з двома дипломами. За три роки вона здобула спеціальність: обліковець та оператор з комп’ютерних реєстрацій. На даний момент, завершує II курс навчання за спеціальністю: комерційна діяльність.

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9091.JPG

- Мені дуже подобається підхід до учнів, база знань, яку ми отримуємо тут, краща ніж у багатьох вишах. Я не знаю чому до цього часу ставляться з недовірою до профтехучилищ. Це ніяка не «бурса», сюди не вступають від безвиході, ті хто не здав ЗНО чи не вступив до ВУЗу, сюди ідуть за знаннями, за практикою. Тут навчають практичному застосуванню теорії. Все, що ми вчимо теоретично – підкріплено практикою. Тут немає поняття «трьох З: зазубрив-здав-забув», як у багатьох ВУЗах, практичні вміння, які ми отримуємо тут – не забуваються. З голови може вилетіти якась інформація, але руки пам’ятають все. Це набагато цікавіше, тому що ти виконуєш ті завдання, на яких базуватиметься твоя робота в подальшому. Ми працюємо з документами, вчимося їх правильно оформлювати, заповнюємо накладні, працюємо з базовими бухгалтерськими програмами. На мою думку, не важливо яку назву чи акредитацію має заклад, головне – це ті знання, які ти в цьому закладі здобудеш.

"Нас навчають розбиратися в усьому, що знадобиться в роботі"

Богдан Піщевський просто не уявляє свого життя без техніки. Говорить, що тяга до машин та мотоциклів у нього спадкова. З дитинства більшість вільного часу проводив з татом та дідусем у гаражі. Тому і вирішив отримати кваліфікована підготовку за спеціальністю: слюсар з ремонту автомобілів.

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9094.JPG

- Я ВПУ №25 обрав одразу. У мене про нього було гарне враження ще до вступу. Тут навчався мій дядько, зараз працює за професією, отримує гарну платню, порадив мені також. Навіть язик не повертається сказати на наш учбовий заклад «бурса» - це слово нас не характеризує. Ми – вище професійне училище. У нас новітнє обладнання, сучасна техніка і оснащені, всім необхідним для роботи, аудиторії. Працюємо і з новими автомобілями – іномарками, і зі старішим моделями. Нас навчають розбиратися в усьому, що знадобиться в роботі. Майстри виробничого навчання завжди підказують і допомагають, якщо ти щось не можеш. Уже проходив практику 5 тижнів за містом на СТО, уже другий рік, дуже подобається працювати. Практикуюся ще й на домашній техніці. В мене є власний мотоцикл, то я його уже кілька разів розбирав і збирав повністю сам. Якщо якась поломка в авто, то батьки вже на СТО не їдуть, ремонтом займаюся я.

"Нас не потрібно буде заново вчити і по сто разів пояснювати"

Марія Глущак прийшла до ВПУ після 11 класу. За рік отримала професію агента з постачання і вже другий рік навчається за спеціальністю: комерційна діяльність. Говорить, що з навчальним закладом визначилася ще в десятому класі й жодного разу не шкодувала, що обрала саме профтехосвіту.

C:\Users\Користувач\Desktop\тпу\DSCN9089.JPG

- В мене дуже багато знайомих, які вчилися тут на базі 9 і 11 класу. Від них я чула лише хороші відгуки. Йдучи сюди, я дійсно уявляла славо «бурса», але після півроку навчання – я була в захваті. Кожного разу ти тут відкриваєш для себе нові аспекти майбутнього фаху. Я дуже люблю математику: всі документи, які ми вивчаємо, усі програми – подаються наскільки зрозуміло, що проблем у роботі в подальшому не буде жодних. У нас також навчають класних художників, скільки талановитих робіт я в житті не бачила. Кожному знайомому, я розповідаю захоплено розповідаю про свій навчальний заклад, з ним не зрівняється жоден інститут. Яка ми «бурса», ми – майбутні професіонали своєї справи. Нас не потрібно буде заново вчити і по сто разів пояснювати як виконувати ту чи іншу роботу. Ми проходимо практику на підприємствах потенційних роботодавців, є такі випадки, що їм настільки подобається практикант, що вони тримають відкриту вакансію до завершення ним навчання, бо впевнені, що отримають професіонала.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Катя Попик

    Ну то, якщо в них такі зарплати на рівні прокурорів, то може пора платити за своє навчання, або ж відпрацьовувати безкоштовно 5 років, як усі  бюджетники, а не своїм наставникам  по практиці пхати

    Алекс reply Катя Попик

    Коли попит буде перевищувати пропозиції у рази - тоді можна піднімати питання оплати.

    А щодо порівнянь з прокурорами, взагалі до чого це?

    Наталя Салабай reply Катя Попик

    У вас докази відносно "пхати наставникам по практиці"? !  Я працюю у ВПУ 25, люблю своїх дітей і свою роботу, як і усі мої колеги!

    Elena Zagika reply Катя Попик

    Що означає відпрацьовувати безкоштовно? У нас рабство в країні? Конституція гарантує кожній особі вільний вибір професії, освіти і місця навчання. Доречі, вчителі, лікарі, економісти, юристи та інші випускники ВИШів, які вчились за державні кошти, давно звільнені від зобовязань відпрацювання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up