1 червня відзначаємо День захисту дітей. Про що насправді це свято

1 червня відзначаємо День захисту дітей. Про що насправді це свято
  • День захисту дітей — це не свято подарунків, солодощів та веселощів. 

  • Насправді цей день відзначають, аби захистити найменших від проблем та бід, з якими стикаються діти в різних куточках світу. 

  • Розповідаємо коли почали відзначати цей день та про головні засади, які з ним пов’язані. 

Кожного року 1 червня в Україні та світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Для багатьох це свято асоціюється із розвагами, веселощами та подарунками, весело проведеним часом з дітлахами. Але суть свята зовсім інша. 

Для багатьох країн це нагода привернути увагу до питання захисту прав дітей. Цей день покликаний захистити найменших від проблем та бід, з якими стикаються діти в різних куточках світу. Це насильство, голод, відсутність доступу до медичної допомоги та освіти. Розповідаємо коли його заснували та які дитячі права та свободи з ним пов’язані. 

Історія виникнення Дня захисту дітей

День захисту дітей заснували у 1949 році у Парижі на черговій сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначили у 1950 році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з своїх  пріоритетних напрямків.

Відео дня

В 1959 році ООН прийняла Декларацію прав дитини, в якій визначили основні соціальні та правові принципи захисту та благополуччя дітей. Але ця Декларація мала рекомендаційний і декларативний характер, а для захисту прав дітей були потрібні конкретні закони та міжнародні договори.

Тож 20 листопада 1989 року Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю конвенцію 27 вересня 1991 року. В нашій країні День захисту дітей відзначають з 1998 року.

Які права та свободи дітей ми повинні захищати

Відзначимо, що з часу повномасштабного вторгнення росії станом на 1 червня 2023 року, в Україні загинули 484 дитини. Ще 992 – були поранені, а 394 – вважаються зниклими безвісти. Також 19 505 дітей росіяни депортували з території України. Це дані платформи "Діти війни"

Тож День захисту дітей — це нагода привернути увагу до питання захисту прав дітей. Вони передбачені Конвенцією ООН про права дитини відповідно обов’язку держави, батьків та інших причетних до забезпечення їм безпечного життя в родині, хорошої освіти, своєчасного лікування, повноцінного дозвілля і відпочинку. Нагадаємо ці права:

А з чим у вас асоціюється День захисту дітей? 

Читайте також: Як у Хмельницькому та громаді відзначатимуть День захисту дітей (ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up