13 грудня – Андрія. Що потрібно робити у цей день

13 грудня – Андрія. Що потрібно робити у цей день
  • 13 грудня вшановують апостола Андрія Первозваного.
  • В ніч перед святом ворожать.
  • На Андрія печуть калиту та влаштовують вечорниці.
  • У цей день слухають воду та дивляться на вогонь, аби дізнатися, якою буде майбутня погода.

Сьогодні церква вшановує пам’ять Андрія Первозваного. За легендою, він був рибалкою і проживав в селищі Капернаум. Одного разу він почув звістку, що Іоанн Хреститель буде охрещувати людей біля Йордану. Андрій вирушив туди. Там він став свідком справжнього дива.

Коли Іоанн хрестив людей, на березі з’явився Ісус. Над Христом прояснилися небеса і йому на голову сів білосніжний голуб. Після цього, Андрій послідував за Спасителем. Після чого його прозвали Первозваним.

Він став учнем Христа. Андрій вирушив у Східні країни проповідувати слово Боже. Апостол проповідував християнську віру в Скіфії, Фракії і на Кавказі. У 62 році Андрій Первозваний прийняв мученицьку смерть. Він був розп’ятий правителями грецького міста Парти на хресті у формі «Х». З того часу хрести подібної форми називають Андріївськими.

Відео дня

Для українців апостол Андрій має особливе значення. Він перший з християнських проповідників відвідав наші землі. За переказами, він піднявся до місця, де зараз розташований Київ. Андрій і сказав: «На цих горах буде розташоване велике місто. В ньому зведуть безліч церков». Апостол благословив київські гори і встановив там хрест.

Традиції та звичаї:

У народі кажуть, що в ніч на Андрія, з 12 на 13 грудня, відбуваються містичні речі. У цю ніч ворожать.

13 грудня називають"Андріїв день". У цей день заведено пекти калиту. Ця випічка уособлює сонце. Вірили, що калита символізує щасливий шлюб. У тісто додавали мед, мак, сушені ягоди та фрукти. Усередині коржа робили отвір, щоб можна було його підвісити на стрічку.

Як тільки звечоріло, влаштовували вечорниці. На них влаштовували цікаву гру. Після вечері калиту підвішували до стелі, а хлопці намагалися відкусити шматочок від неї. Хлопці по черзі брали коцюбу поміж ноги, ніби сідають верхи на коня, і їхали кусати калиту. Але її охороняли. Біля калити стаяв вартовий - "Пан Калетинський". Його завдання розсмішити публіку та не дати вкусити калиту. Він смикав застрічку, або мастив парубків сажею.

З цього дня і до Нового року старалися не брати ниток у руки та щось шити. Вважали, що це погана прикмета.

На Андрія робили прогноз на майбутню погоду.

У цей день слухали воду. Рано вранці люди йшли на річку і прислухалися до шуму води. Якщо вона вирувала, то будуть хуртовини і холоди. А якщо ж була тихою, то зима буде теплою і м’якою.

А ще погоду прогнозували за вогнем. Дивилися у піч, якщо полум'я яскраве та червоне, то чекай холоднечі. А білий майже прозорий вогонь вказує на потепління.

Ясний та морозний день віщує багатий врожай. А якщо хмари швидко і низько пливуть 13 грудня то найближчі дні будуть холодні.

Сніг, який випав на Андрія, вказує на морози аж до самого квітня.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up