14 лютого - День Святого Валентина

14 лютого - День Святого Валентина
Фото: a57.foxnews.com
  • Щорічно 14 лютого відзначають свято "кохання" - День святого Валентина.
  • Здавна це свято оповите різними таємницями та легендами.
  • У цей день дарують яскраві "валентинки", зізнаються у коханні, одружуються та вінчаються.

Цей день оповитий різними таємницями та легендами. Є багато версій про його походження. Одні вважають це свято справжнім дивом та часом закоханих і надають йому романтичного значення. Інші ж – розцінюють його лише як комерційний хід. 

Найпопулярніших історій про походження свята

Існує легенда, згідно з якою за часів  римського імператора Клавдія II, видали указ, що забороняв військовим одружуватися. Але християнський священик Валентин таємно вінчав закохані пари. За це священика заарештували, а невдовзі і засудили до страти.

Відео дня

Вже сидячи під вартою, Валентин закохався у дівчину, прийомну доньку в’язничного наглядача. Священик вилікував її недугу, після цього навернув на християнство її батька та усю родину. За це імператор наказав відтяти голову Валентину. Саме день смерті проповідника і вважається символічним для закоханих.

Історія виникнення "валентинки"

Згідно з легендою, звичай посилати коханим листівки в День святого Валентина з'явився в давній Англії. Найпершою валентинкою вважають віршовану записку, яку відправив з полону герцог Карл Орлеанський ​​в 1415 році своїй дружині. Ця "валентинка" нині зберігається в Британському Музеї.

З часом звичай надсилати коханим 14 лютого "валентинки" поширився в інших країнах.

"Перша валентинка". Фото:1.bp.blogspot.com
Фото: eecarter.com

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолій

    Святі, або просіявші в Бозі, люди явно не пропагандували розврат, сваблення, розпусту, вседозволення, блуд. Окрім звісно Валентина, ось трохи історії.

    "За безневинним зовні святом ховається пропаганда гомосексуалізму, розпусти і побиття жінок. Щорічно, 15 лютого поступово загниваюча язичницька Римська Імперія відзначала фестиваль еротизму, коли мали місце, а, головне, були дозволені дії і вчинки, абсолютно далекі від того, що ми називаємо цнотливістю і любов'ю. У ті часи в Римі була висока дитяча смертність. Тоді оракули сповістили, що для профілактики дитячих смертей необхідно сікти вагітних римлянок ременями з жертовної шкіри! З тих пір щороку, після бенкету, молоді люди брали в руки батоги, виготовлені зі шкіри жертовних тварин, і виходили на вулиці бити вагітних жінок. Найдивніше, що римським жінкам це, в принципі, подобалося, що перетворювало день 15 лютого в свято жіночого мазохізму. Через багато років римська церква в особі Папи Геласія I намагалася заборонити язичницьке свято, що не відповідає церковним канонам. Тому свято було перенесено з 15 лютого на 14 і отримав небесного покровителя - святого Валентина.

    Cам св. Валентин - особистість темна. Згідно середньовічним джерелам, Валентина за розпорядженням римського імператора кинули до в'язниці, де він зцілив молитвами осліплу дочка тюремника. Інші кажуть, що у проповідника спалахнув роман з дочкою тюремника, в той час як католики зобов'язані дотримуватися целібату. Як би там не було, але Валентин, який ніколи не мав ні дружини, ні дітей, «призначається» святим покровителем свята всіх закоханих.

    Вчинки Валентина теж були кілька двозначні. За переказами, він приходив в казарми до римським легіонерам, де вінчав їх з їх избранницами. Але це за офіційною версією. Спроектуємо цю ситуацію на наше століття. Уявімо, що католицький чернець призводить до солдатської казарми з десяток дівчат, охоче погодилися туди піти, здійснює над ними таємний обряд вінчання, і тихо зникає. Саме за таку провину імператор Клавдій кинув до в'язниці цього, то чи благодушного священика, то чи простого сутенера. В наші часи за такі діяння невдалому проповіднику як мінімум загрожував би термін за дрібне хуліганство."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up