14 травня відзначаємо День матері. Історія свята

14 травня відзначаємо День матері. Історія свята
Фото ілюстративне

Дізнавайтеся як та коли вперше з’явилось це свято, чому воно було під забороною в Україні  та в яких країнах його ще відзначають.

В Україні у неділю, 14 травня, відзначається День матері. Це свято встановили згідно з Указом Президента від 10 травня 1999 року і відзначають кожної другої неділі травня. Цього дня вітають матерів і вагітних жінок – майбутніх мам. Та святкують його не лише в нас. 

Щорічно цього дня День матері відзначають в багатьох країнах Європи, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії, Китаї та Японії.

Історія

Від 1600 року, в Англії з'явилася традиція святкування Материнської неділі. У цей день, який припадав на четверту неділю Посту, вшановували матерів. А ще цього дня не можна було працювати, потрібно було обов'язково відвідати батьків.

Відео дня

У 1907 році американка Анна Джарвіс із Західної Вірджинії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно пішла з життя. Анна писала листи в державні установи, законодавчі органи, видатним особам із пропозицією один день на рік присвятити вшануванню матерів.

У сучасній українській історії День Матері вперше влаштувала Спілка українок Канади 1928 року. Наступного року це свято відзначали вже й у Львові. 

У 1939 свято заборонила радянська влада. Під час Другої світової війни та окупації були спроби свято відродити. Із 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну. 

За часів незалежної України свято встановили "...на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації "Жіноча громада", Спілки жінок України, громадської організації "Союз українок" та "згідно з Указом Президента України "Про День матері" від 10 травня 1999 року № 489/99. 

На сьогодні День матері відзначається у 85 країнах світу. Сьогодні в Україні тисячі матерів чекають на повернення своїх дочок та синів з війни або ж воюють разом з ними, волонтерять, та щохвилини подумки хвилюються за дітей. 

Читайте також: Що ви знаєте про міста Хмельниччини (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up