14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не рекомендують цього дня робити

14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не рекомендують цього дня робити
Світлини з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся історію й суть свята, а також чому наші предки в цей день пекли млинці та гілочками яблуні обкурювали хату.

У п’ятницю, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають Покрови Пресвятої Богородиці. Це одне з найважливіших свят у християнській традиції. Його повна назва - Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

На Покрову заведено відвідувати церковну службу і молитися іконі Покрови Божої Матері. Вважається, що всі прохання Богородиці в цей день будуть почуті. 

Саме свято Покрова символізує захист, який дає щира молитва.

Відео дня

Історія та значення свята

Оповідають, що свято Покрови Пресвятої Богородиці бере свій початок ще з 860-го, коли київський князь Аскольд взяв в облогу  центр православ’я – Константинополь.

За легендою, мешканці Константинополя розуміли, що вони приречені, й почали молитися Богородиці, просячи захисту. І трапилося диво: городяни зникли. Пречиста покрила їх своїм омофором - вбранням для богослужіння. Уражений побаченим Аскольд та його дружинники прийняли хрещення та стали християнами.

Достовірних даних про цю подію немає. Вважається, що християнство на Русі офіційно з’явилося пізніше.

За іншою версією, приводом для свята стало видіння Андрія Юродивого під час облоги Константинопол у 910-му, коли вороги взяли місто в облогу.  Розуміючи неминуче жорстоку розправу над християнами, візантійці молилися всю ніч. Вірянам з’явилася Богородиця. У яскравому сяйві, з ангелами та святими покровителями. Пресвята молилася спільно з ними й плакала, просячи про захист для городян. Відтак зняла з себе покров і покрила ним все місто.

Описані події мали місце, згідно з деякими датуваннями, в 902-му або 910-му  при імператорові Леві Мудрому і патріарху Макарії. Тоді Візантійська імперія вела війну з арабами-мусульманами і Константинополю загрожувала небезпека.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найважливіших свят запорізьких козаків.

Саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах і зимівниках. На Запорізькій січі залишалася тільки постійна залога із січовиків. Тоді основними були церковні вихідні, тому і склалося козацьке свято на Покрову.

Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659-му на Чортомлицькій Січі. За свідченням українського історика Дмитра Яворницького, за час існування Січі було побудовано 13 церков Покрови Богородиці.

Коли у XVII–XVIII столітті з’явилося козацьке бароко, митці почали малювати новий вид ікони, який отримав назву «Козацька Покрова». На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщували українських гетьманів, старшину та відомих козаків.

Покрова залишається важливим елементом в іконописі, що пояснює віруючим важливість віри та силу молитви. Омофор, як частина одягу єпископів є нагадуванням богословам про важливість захисту слабких і заблукалих. На покривалі зображують хрести і носять поверх решти церемоніального одягу.

Народні прикмети та звичаї

У народні назву свята пов'язують з першим снігом, який «покривав» землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

Від Покрови у всіх хатах та будиночках починали топити в печі. Перший раз розводили вогонь обов'язково гілкпми плодових дерев: щоб у наступному році сади дали гарний урожай, а сім'я процвітала.

Вважалося. що саме в цей день Осінь зустрічається з Зимою. Говорили: «На Покрив до обіду – осінь, а після обіду – зима».

Після Покрови всі гуляння і посиденьки переміщалися з вулиці в будинки. З полів забирався весь урожай, робилися заготовки на зиму, утеплялося житло, жінки та дівчата займалися вдома ткацтвом, прядінням, шиттям і вишивкою.

У народі казали:

  • Не утеплиш дім до Покрови - всю зиму будеш мерзнути.
  • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
  • На Покрову останній збір плодів.
  • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.

Здавна день Покрови Пресвятої Богородиці вважається не просто церковним святом, а ще й дівочим днем і покровителем весіль. Недарма Покрова Пресвятої Богородиці в народі асоціюється з білосніжною фатою нареченої.

Незаміжнім дівчатам цього дня було прийнято ходити з хусткою на голові — покровом, який символізував допомогу Богородиці у пошуках нареченого.

Щоб випросити собі гарного нареченого, незаміжні дівчата 14 жовтня обов'язково ходили до церкви, молилися і ставили свічки перед іконою Богородиці. І тоді вночі неодмінно присниться наречений. Причому та з дівчат, яка першою поставить свічку, першою вийде заміж.

Дивлячись на полум'я свічки, дівчата передбачали свою долю. Тихе полум'я свічки віщує тихе сімейне життя, біле – хороше з безліччю дітей, а дуже яскраве полум'я – особливо веселе і бурхливе.

А ще дівчата, відрізавши нитки однакової довжини, підпалювали їх, щоб визначити, хто першою вийде заміж. Першою вийде заміж та дівчина, в якої нитка догорить швидше. Якщо нитка погасне або згорить менше ніж половина, отже, дівчина заміж не вийде.

Ворожили й на цибулинах: кожна дівчина садила на Покрову цибулину в землю. Чия цибулина раніше проросте, та вийде заміж першою.

Гадали й назернах. Увечері майбутня наречена обходило все село й набирала потроху води з 9 колодязів, а після варила в ній варила 72 пшеничні зерна. Із цією пшеницею треба було відійти від свого будинку на 72 кроки й розкидати зерна. А  уночі дівчина приходила туди ж і піднімала із землі те, що попасеться під руку. Якщо візьме варене зерно – чоловіка знайде молодого й багатого, якщо в руці виявиться тріска або гілочка – він буде теслею, знайдена папірець обіцяє нареченого грамотного і заможного, а зачерпне одну землю – жити їй із хліборобом.

У народі казали:

  • Весело Покрову проведеш - гарного нареченого знайдеш.
  • Сніг у весілля на Покрову - щастя молодим.
  • Багато снігу на Покрову - буде багато весіль наступного року.
  • Якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, він стане її нареченим.
  • На Покрову сильний вітер - буде багато наречених.
  • Якщо зіграти весілля на Покрову - молоді будуть жити душа в душу.

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. А Покрова відкривала весільний сезон. Побутувала навіть приказка: «Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Казали, що сім'я, створена у цей день, під захистом Богородиці. Багато пар спеціально призначають вінчання на Покрову, щоб зміцнити молитву при міцному шлюбі.

Шлюбна пора тривала – від Покрови і до початку Пилипівки. Дівки, яким надокучило дівувати, молилися: «Свята мати Покровонько, покрий мені головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду».

А на Поділлі дівчата казали: «Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку, чи в онучу — най ся дівкою не мучу!»

Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.

У народі збереглося повір'я, що у Пресвятої Діви є опікун Покров, якого просили: «Батеньку Покров, накрий нашу хату теплом, а господаря – добром».

Що треба зробити на Покрову

  • Можна і навіть потрібно на Покрову просити у Богородиці здоров'я і сил.
  • За традицією, після богослужіння жінки робили млинці. Чим їх більше – тим у хаті буде тепліше.
  • Заведено віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на милостиню.
  • У свято прийнято ходити до церкви, ставити свічку та молитися Діві Марії.
  • Незаміжні дівчата на Покрови просять швидкого заміжжя,
  •  Сімейні люди окурюють свій будинок гілочками яблуні, щоб привернути удачу і щастя.

Що треба зробити на Покрову

  • Можна і навіть потрібно на Покрову просити у Богородиці здоров'я і сил.
  • За традицією, після богослужіння жінки робили млинці. Чим їх більше – тим у хаті буде тепліше.
  • Заведено віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на милостиню.
  • У свято прийнято ходити до церкви, ставити свічку та молитися Діві Марії.
  • Незаміжні дівчата на Покрови просять швидкого заміжжя,
  •  Сімейні люди окурюють свій будинок гілочками яблуні, щоб привернути удачу і щастя.
  • Як і на інші релігійні свята, заборонена домашня рутинна робота.
  • Не можна займатися прибиранням і пранням. Краще в цей день не шити і не вишивати.
  • Заборонено виконувати ремонтні та будівельні роботи.
  • Особливими заборонами можна вважати заборону давати гроші в борг.
  • Також не можна відмовляти сватам. Дівчина, що відмовила в цей день, ще три роки не вийде заміж.
  • Бажано не готувати в свято і відкласти всі глобальні справи до вечора або до наступного дня.
  • Не можна також відмовляти у гостинності. Вважається, що чим більше в домі буде гостей, тим більше на нього чекає достатку.
  • Ні в якому разі на Покрову не можна лихословити, обманювати і ображати оточуючих. Особливість цього свята в тому, що Богородиця дає милостиню і закриває удачу і сонце від грубого і грішного.

Народні прикмети

Назва свята Покрови пов'язують у народі з першим інеєм, який, як Покров Пресвятої Богородиці, вкриває землю у цей час. А тому багато прикмет на Покрову пов'язані саме з погодою і пророкуванням, якою буде зима в поточному році.

  • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
  • Якщо дуб і береза ​​на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все - до суворої зими.
  • Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
  • Якщо на Покрову вітер південний - зима буде теплою, північний і східний - холодною, західний - сніжною.
  • Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
  • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
  • Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up