Від 5 жовтня на Хмельниччині різко зміниться погода

Від 5 жовтня на Хмельниччині різко зміниться погода
Світлини - з відкритих джерел
  • Читайте, чого чекати, звідки взялося «бабине літо» та скільки їх в році.

Від 5 до 12 жовтня в Україні різко зміниться погода.

«Потроху, тихою сапою, підбирається до нас антициклон Timeo, виштовхує дощі, які порушили всі правила етикету і явно перебрали міру, - зазначає синоптик Наталка Діденко. - Натомість в Україну заходить, весело помахуючи ридикюлем, «бабине літо».

Буде воно хоч куценьким, але сонячним, сухим, теплим, закутаним у натхненні тумани.

Відео дня

За даними Хмельницького обласного центру з гідрометеорології, середня температура повітря в жовтні на Хмельниччині очікується 7,3° тепла, що на 1,0° нижче за норму ( норма 8,3 º тепла ). Кількість опадів -  очікується 38 мм, що близько до норми (норма 43 мм).

А завтра, 5 жовтня, на Хмельниччині синоптики обіцяють хмарну погоду з просяненнями, без істотних опадів. Вітер західний 7-12 м/с. Температура повітря: вночі  3-8° тепла, вдень 12-17° тепла.

Що таке «бабине літо»

У кліматичному відношенні бабине літо настає після похолодання. Причиною потепління є приплив теплих повітряних мас з південних місцевостей, зокрема – Чорного моря.

В Україні є аж три «бабиних літа». «Молоде бабине літо» настає 28 серпня й триває до 11 вересня. «Старе бабине літо»: друга половина вересня – початок жовтня. Третє «бабине літо» припадає на кінець другої декади листопада, після нього зазвичай починаються зимові похолодання.

Історія назви «бабине літо»

 Існує відразу кілька версій похоження назви «бабине літо».

  • Вересень

«Бабське літо» або «бабине» є однією з давніх українських назв місяця вересня. За спостереженнями фольклористів, так колиь наші прадіди називали вересень, бо в цю пору жінки закінчували роботи в полі й могли трохи відпочити. Вважалося, що під час «бабиного літа» потрібно було примиритися і залагодити всі конфлікти й сварки.

  • Павутиння

Характерною ознакою «бабиного літа» є павутиння, що літає в повітрі. Його виділяють павуки різних родин. За однією із версій саме від павутини, що літає, («лето», «літо») та міфологічної Баби (пора роки, коли в сузір’ї Велеса видно Плеяди, що й народі йменуються Бабами) і походить назва «Бабине літо».

  • Волосина

Наші пращури вірили в існування Баби – міфічної істоти, що має довге волосся й до смерті залоскочує людей. За народними переказами, саме восени вона розпускає свої сиві коси.

  • Друга молодість

Декотрі науковці вважають, що «бабине літо» - символ другої молодості жінки, що приходить несподівано і триває дуже короткий час. Пояснюють це аналогами цієї назви в інших країнах. Приміром, у німців - це «вдовине літо», а в Швейцарії – «дідусеве літо». Психологи, до слова, «бабиним літом» називають жіночий вік від 40 до 45 років.

Як називають бабине літо в інших країнах

  • У Сербії наше «бабине літо» називають «Михайловим влітку».
  • В Македонії та Болгарії – «Циганським літом».
  • В Італії – «літом Святого Мартіна».
  • У Португалії носить назву «Літо Св. Мартинью» або «Веранику» (Літечко), в Нідерландах  – «післяліття».
  • У Північній Америці – це «індіанське літо», у Франції – «літо Святого Дені».
  • В  Іспанії є одразу кілька найменувань «бабиного літа» – «літо Св. Мігеля» (якщо воно настало в серпні – вересні) і «літо Св. Мартіна» (якщо воно прийшло в жовтні – листопаді), а також «літо Св. Жуана Батіста» або «літо Св. Жуана».

 Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up