19 серпня — Яблучний Спас: що не слід робити сьогодні

19 серпня — Яблучний Спас: що не слід робити сьогодні
izum.church
  • 19 серпня відзначають одне з найбільших свят — Преображення Господнє, або як його називають у народі — Яблучний Спас.
  • Що не варто робити у це свято, які традиції воно має та на що слід звернути сьогодні свою увагу, читайте далі.

Сьогодні відзначають велике християнське свято – Преображення Господнє. За народною традицією його ще називають “Другим Спасом” або “Яблучним Спасом”. Таку назву свято отримало через те, що, у цей день освячуються яблука нового врожаю.

Свято увібрало у себе багато народних та релігійних традицій. Вранці 19 серпня віряни несуть на освячення до церкви кошики з різними смаколиками: яблуками, грушами, різноманітними фруктами та овочами. До слова, наші предки старалися не їсти яблук взагалі до Спаса. А от після освячення їх можна та й варто їсти. А перед тим як відкусити перший шматочок, варто загадати бажання, вірять, що тоді воно обов'язково здійснитися.

Що не роблять на Спаса:

Відео дня

- 19 серпня стараються не вбивати комах. Вважають, що вбивши якусь муху чи комара, можна злякати удачу. Навпаки, вірять, якщо на Спаса на руку одночасно сідають дві мухи, то весь рік буде успішним.

- у цей день не вітається праця, особливо шиття чи прибирання. Кажуть, хто в Яблучний Спас шиє, то потім весь рік сльози ллє.

-  оскільки це велике свято, то не слід сьогодні сваритися, лихословити, кричати, бажати зла комусь, ба більше, навіть думати про погане.

- 19 серпня триває Успенський піст. Але, оскільки у цей день святкують Преображення Господнє, то є певне послаблення у раціоні. Сьогодні дозволено вживати їжу з олією та рибу. А ще можна випити келих вина.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Беркут

    Я балдею. Берут и удаляют неугодные им комментарии. У нас демократия или где?
  • Wiktor Różycki

    Хто яблука спас?
  • Inna Kulesha

    Господь ні яблук, ні груш, ні слив не їв
  • Inna Kulesha

    Спочатку вони його вбили, а потім написали свої правила
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up