20 лютого відзначаємо День Героїв Небесної Сотні: події дев’ятирічної давнини

20 лютого відзначаємо День Героїв Небесної Сотні: події дев’ятирічної давнини
  • Цього дня ми вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні, які ціною власного життя відстояли майбутнє нашої держави.

  • Згадаймо події Революції Гідності в пам’ять тих, хто загинув на Майдані та тих, хто сьогодні захищає Україну від російського окупанта. 

Ось уже 8 років щорічно у лютому українці відзначають пам’ять активістів, які загинули під час кривавих подій Революції Гідності на майдані у Києві. Вони стали першими Героями, які виборюючи свободу, поклали своє життя. 

Дев’ять років тому, у лютому 2014 року, більше сотні мирних людей загинули від снайперських пострілів. Ті події стали початком того, де ми є зараз, стали початком російського вторгнення. Пригадаймо разом події лютого 2014 року

Події лютого 2014-го

В кінці 2013-го року та на початку 2014-го в Україні розпочалися масові протести. Люди виступили проти політики президента Віктора Януковича та тодішньої влади, відмови від курсу європейської інтеграції. 

Відео дня

У результаті на Майдані Незалежності у Києві відбулося масове протистояння між протестувальниками та силовиками, яке отримало назву Революції Гідності. Це розпочалося 18-20 лютого 2014 року. Саме в ці дні загинуло найбільше людей. 

Вбивство мирних людей призвело до зміни влади — Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон. Кульмінацією тих подій став Список Небесної Сотні, який оприлюднили 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, і з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей — 78 осіб, після 20 лютого — ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали Небесною сотнею, хоча насправді їх було більше ста.

Офіційне число Небесної Сотні — 107 осіб. Це були люди різного віку, різної національності, різних професій та соціального статусу. Наймолодшим з них був Назарій Войтович - йому було всього 17. Найстаршому - Іванові Наконечному - було 82.

Протести відбулися й в Хмельницькому. У нашому місті під час мирних мітингів загинули двоє людей. Детальніше про них ми нагадаємо у наступних публікаціях. 

Вшанування Дня Героїв Небесної Сотні

Указом президента України Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні.

Ста п’яти Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців — громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. 

Сьогодні в багатьох містах України проводяться меморіальні заходи, присвячені пам'яті загиблих героїв. Місцеві мешканці та влада покладають квіти до меморіалів Героїв Небесної Сотні, проводяться поминальні молебні у храмах та вшановується пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Цього року, під час повномасштабної війни, низка подій проходить під гаслом "Небесна Сотня — перші герої російсько-української війни".

Боротьба за європейське майбутнє в Україні триває вже 9 років. Сьогодні, як жодного року до того, ми бачимо справжню ціну свободи та незалежності, коли тисячі наших військових боронять державу від російського окупанта. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alla Bayda

    Пам’ятаємо! Шануємо…

keyboard_arrow_up