25 років на варті: прикордонна академія святкує ювілей

25 років на варті: прикордонна академія святкує ювілей
  • Хмельницькі прикордонники святкують! Цього року прикордонна академія відзначає 25 річницю від дня створення.
  • Святкували, як і завжди, з розмахом. Для проведення урочистої частини обрали філармонію.

Повний зал обласна філармонія зібрала 14 грудня. Вчора туди з різних районів приїхали військові. Запросили усіх попередніх ректорів, офіцерів-прикордонників зі столиці, приїхали навіть народні депутати. Усі виступали з промовами.

Біля входу в філармонію чергував прикордонний патруль, захід був закритим, тому потрапити туди можна було лише за офіційним запрошенням. 

Відео дня

Нашу увагу привернули офіцери кінологи з службовими псами, саме цих чотирилапих використовують у підготовці курсантів на польових заняттях.

В приміщенні було багато офіцерів-прикордонників із сімʾями та військових з різних відомств.

Зал був переповнений. Відкривав урочисту частину заходу військовий оркестр. Гостям показали фільм про історію створення академії та напрями підготовки, за якими навчаються сучасні курсанти та студенти даного вишу.

1995 року інституту присвоїли звання Академії, а з 1999 вона має статус Національної.  За 25 років навчальний заклад виріс від простого артилерійського училеща до національної академії, аналогів якій не має у всій Україні. Завдяки кваліфікованій підготовці зі стін цієї академії випустилося понад 10 000 офіцерів-прикордонників.  

А як усе починалося журналістам «vsim.ua» розповів перший ректор (1993–1999) інституту прикордонних військ генерал-полковник Борис Олексієнко. 

 

- Нам довелося йти непростим шляхом, змітаючи всі перешкоди та ламаючи стереотипи. Ми все будували з нуля, самі, своїми руками ставили прикордонні стовпи, а вони й до цього часу стоять. Не було жодної матеріальної допомоги від держави, як це прийнято в інших цивілізованих країнах. Ми дали запити, і щоб допомогти у створенні гідного вищого навчального закладу, з усього колишнього союзу впродовж місяця зʾїхалися досвідчені викладачі з сімʾями. Всі хотіли взяти участь у цьому процесі, й наперекір всьому вже в лютому 1993 року розпочався навчальний процес, - каже Борис Олексієнко.

З квітня 2015 року і по сьогодні ректором Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького є генерал - майор Олег Шинкарук.

Відкрив церемонію нагородження Голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Петро Цигикал
Відкрив церемонію нагородження Голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Петро Цигикал

Петро Олександрович згадав і про досягнення випускників академії в зоні антитерористичної операції. Половина яких зараз виконує своє призначення в АТО та на адмінмежі з окупованим Кримом. Хвилиною мовчання вшанували 69 полеглих прикордонників.

Після цього голова служби вручив почесні нагороди офіцерам, працівникам академії та курсантам, які відзначилися за період стажування на посилені охорони державного кордону. Від імені президента та уряду України до академії надійшли пам’ятні призи. А фонд «Надії та добра» презентував медичне обслуговування для військового шпиталю.

А завершився захід святковим концертом Академічного ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України та провідних артистів України. Головною окрасою вечора стала прекрасна співачка, хмельничанка Міла Нітіч.

Підготувала Галина Білецька 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up