Аварійне «чортове колесо» лякає хмельничан. Чому непрацюючий атракціон не демонтують?

Аварійне «чортове колесо» лякає хмельничан. Чому непрацюючий атракціон не демонтують?
  • Оглядове колесо в парку Чекмана не працює більше 10 років.
  • Конструкція знаходиться в аварійному стані і підходити до неї небезпечно. 
  • Міська рада і в вус не дує. Про демонтаж чи ремонт колеса по сьогоднішній день і не думали. 

Колесо огляду вперше виготовили в США ще в 19 столітті. Відтоді подібні атракціони стали невід’ємними атрибутами багатьох місць відпочинку по всьому світі. З’явився такий атракціон у Хмельницькому. З середини 80-их з нього споглядали на місто тисячі хмельничан. Зараз це можуть зробити хіба відчайдушні руфери, які знехтують безпекою і вилізуть на заржавілий і небезпечний атракціон. Жителі Гречан, які щодня ходять через парк на роботу та матері, які гуляють тут з дітьми, нарікають на стан колеса.

Катерина Радчишина, молода мама

  • Як ще була маленькою, то каталася тут. Мені було цікаво подивитися на місто з такої висоти. А зараз що? Тут підлітки лазять і за цим ніхто не дивиться. Воно ж у аварійному стані. Скоро й ходити тут буде небезпечно. Тому думаю колесо потрібно зрізати і поставити на його місці щось нове.

Ніна Кукуруза, пенсіонерка

Відео дня
  • Гарно було, коли колесо працювало. Завжди зустрічалися тут із друзями. І наші діти повинні мати змогу прокататися на колесі. Тому потрібно його відремонтувати. Тим більше, що воно все у аварійному стані. Це небезпечно, адже тут граються діти і прогулюються люди.

«Я нічого не знаю»

Зараз колесо огляду лише лякає. Велика металева конструкція лише здалеку вражає. Зблизька неозброєним оком помітні потріскане покриття, ржавчина, погнуті деталі. Фундамент, на якому кріпиться атракціон, поріс травою і мохом.

Оглянувши колесо огляду і поспілкувавшись із хмельничанами, журналісти «ВСІМ» пішли шукати власника атракціону. Більшість розміщених у парку знаходиться в оренді у приватного підприємця. Ще в 2012-ому їх в оренду взяв нинішній депутат міськради Олег Певнєв. Виявляється, що колесо огляду йому тоді не віддали.

- Чому ми не брали колесо огляду в оренду? Запитайте у Віннікова (екс-заступник міського голови, - прим.авт), Мельника ( екс-міський голова Хмельницького - прим.авт.)? Попередня влада нам відмовила. А ми хотіли взяти атракціон в оренду і відновити, як і зробили це з іншими, - розповідає «ВСІМ» Олег Певнєв. – Після цього воно простояло вже шість років. Тому тепер братися за колесо не думаємо. А навіщо воно нам у такому стані?

За поясненнями звернулися до керівництва парку. Саме на балансі комунального підприємства «Парки і сквери Хмельницького» знаходиться оглядове колесо. На робочому місці застали директора Володимира Лукіна. Розмова була короткою:

Журналіст: - Скажіть, будь ласка, що буде з колесом огляду, яке не працює і знаходиться в аварійному стані?

Володимир Лукін: - Може, проведемо реконструкцію, можливо, демонтуємо. А, може, й нове поставимо.

 - Тобто якоїсь конкретики і визначеності по оглядовому колесу у вас немає?

 -  Будемо думати

- Скажіть, будь ласка, відколи колесо не працює.

 - Я звідки знаю. Я став директором лише пів року тому.

Щось та й зробимо

Не отримавши якоїсь конкретної відповіді про колесо огляду від директора, пішли в міську раду. Звернулися до заступника міського голови з питань ЖКГ Анатолія Нестерука. Чиновник і сам не пам’ятає, коли точно перестало функціонувати колесо огляду. Каже, що це було до 2005-ого, коли він прийшов на роботу до міської ради. 

 - Зараз ми думаємо над тим, аби провести експертну оцінку стану атракціону. Нам потрібно знати, чи підлягає він реконструкції. Якщо так, то визначимо вартість, передбачимо кошти і візьмемося за роботу, - каже Анатолій Нестерук. – Ну, а якщо відновити старе колесо не буде можливості, доведеться його демонтувати. Можливо, купимо нове. Тенденція надходжень до бюджету в нас хороша. Тому, чому б і ні? Буде така собі візитка міста. Але про це все конкретніше, скоріш за все, буде відомо вже з наступного року.

Десятиліття бездіяльності

Перевірки колеса до введення мораторію проводилися декілька разів. Остання була у 2010 році. Здійснював її "Дергірпромнагляд". Висновок експертів - використовувати колесо не можна. Ще один огляд міська влада хотіла зробити у 2012-ому. Тоді мали перевірити стан чотирьох атракціонів у парку Чекмана. Для трьох гроші знайшли. Не вистачило їх саме для колеса огляду. Справа знову не зрушилася з місця.

- Останній раз я проводив експертну перевірку колеса огляду ще в 2010 році. Воно не працювало. Та і як воно може працювати, якщо воно вже тричі відслужило свій термін у десять років, - розповідає «ВСІМ» начальник відділу Подільського експертно-технічного центру Євген Капцевич. – Якщо власник атракціону хоче щось з ним робити, то нехай робить новий висновок. Вартувати він буде десь біля 10 тисяч гривень.

Скільки коштує нове колесо

За словами експерта, відновити атракціон буде досить важко. Та й навряд, чи він підлягає реконструкції. Тому ми поцікавилися про вартість нового. В Україні виготовленням таких займаються у Вінниці. Згідно прайсу місцевого заводу, нове колесо може коштувати від 8 до 30 мільйонів гривень. Вартість вираховується відповідно до:

  • висоти (30 або 44 метри),
  • відкритості чи закритості кабінок
  • місткості (80-144)
  • наявності торгових площ
  • потужностей (800-1500 людей за годин)

Що буде з колесом огляду у Хмельницькому, слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.Основу під колесом прикрашають різноманітні написи.Кабінки теж потребують ремонту.У багатьох кабінках покручене дно.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • IGOR

    В 2010 оно ещё очень хорошо работало, а следовательно в 2016 не могло быть более 10 лет, как оно не работает...
  • Сергей

    Як же бреше "колишній діючий" дерутат Пєвнєв, що йому не давали колесо в оренду. Він так  хотів його брати як відремонтував  атракціони, що в оренді. Там все білими нитками шито. Якщо по закону, то в рішенні виконкому не вказано, що атракціони передати в оренду саме депутату чи його дружині.

    Виконком дав дозвіл на передачу в оренду. А взяв той, хто ближче до влади і набиває кишені.

    Сергій Якубенко reply Сергей

    Все як завжди. Йдуть до влади, аби вхопити новий бізнес і захистити старий
  • Анонім

    Можна зняти збитковий депозит і купити аж 3 таких колеса. Але краще закупити нові тролейбуси

    Сергій Якубенко reply Анонім

    хоч один толковий коментар від думаючої людини.
  • Анонім

    А чому б Симчишину не виділити кошти на колесо з бюджета міста!? Колесо- це візитна карточка Хмельницького. Багато поколінь людей тут зустрічались.

    Пасечник Оксана reply Анонім

    Приїде людина з іншого міста, і не одразу їде на атракціони, щоб подивитись на "візитну картку міста". А оцінює місто по іншим критеріям.

    Сергій Якубенко reply Пасечник Оксана

    Думаю, для більшості думаючих хмельничан важливішим є комфорт в першу чергу для них. А для сірої маси понтовиків важливіше аби було чим похвалитися: "В нас велостежка є (за 600 тисяч гри!!!). в нас плитку постелили (замість нормального асфальту) на Поскурівській. В нас аквапарк є. В нас пам"ятники якісь там є. Нашого мера Фреймут похвалила і ще всякої фігні наш мер нам пообіцяв. Люди. Відкрийте очі. Дивіться що робиться для ВАС, а не для понтів.

    Сергій Якубенко reply Анонім

    Давай виберемо що краще - відремонтувати парочку вулиць за 10 мільйонів чи купити колесо? Спочатку нехай зроблять потрібне місту. А потім нехай колеса і велодоріжки роблять для розваг. Але ж ти бездумний виборцю того не зрозумієш. Тобі буде краще, коли доріг не буде, але буде 10 велостежок, 4 нових атракціона і влада тобі ще 20 обіцянок на вушка повішає. Все для того, щоб ти проголосував.

    Анонім reply Сергій Якубенко

    Уважаемый, Якубенко! Прежде , чем когото называть "бездумним" , включи свои мозги : колесо в аварийном состоянии и может упасть. От этого могут пострадать люди. Проблемы с дорогами на Украине были, есть и будут. Лучше пусть отремонтируют качели, чем бюджетные деньги положат себе в карманы.

    Сергій Якубенко reply Анонім

    колесо ремонту вже не підлягає. його просто потрібно зрізати і на металобрухт. а нового поки не потрібно. занадто шикарно буде для міста без доріг і нормального громадського транспорту. так що краще: нове колесо для розваг чи дороги і тролейбуси?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up