Бебі-бокси для новонароджених: що буде в наборі і думки молодих матусь

Бебі-бокси для новонароджених: що буде в наборі і думки молодих матусь
В Івано-Франківську роздають бебі-бокси. Фото ілюстративне з сайту http://report.if.ua
  • Пакунки на 5000 гривень планують видавати в пологових будинках при народженні дитини.
  • Пелюшки і серветки, підгузки і присипки. Це далеко не повний перелік того, що має бути у наборі для малюка.
  • Журналісти vsim.ua з’ясували, що планують давати на дитину і що про бебі-бокси думають молоді матусі.

Вже з 1 вересня новонародженим збираються видавати бебі-бокси. Кожна родина, в якій народився малюк, отримуватиме спеціальний пакунок, в якому будуть необхідні речі для перших місяців життя. Про таку ініціативу на засіданні уряду 30 травня повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Журналісти vsim.ua дізналися, що мають класти у бебі-бокс та як до такого нововведення ставляться молоді мами.  

Що має бути у бебі-боксі

Для отримання бейбі-бокса не потрібно буде робити купу довідок. Їх видаватимуть у пологовому будинку під час виписки одразу зі свідоцтвом про народження дитини. Вміст пакунків для новонароджених розроблявся Мінсоцполітики спільно з МОЗ.

Загалом у бебі-боксі буде щонайменше 14 найменувань товарів. Затвердити точний перелік речей, які будуть у пакунку, мають в Кабміні. Тоді ж виділять кошти на закупівлю бебі-боксів, а видавати набори збираються вже з вересня. Вартість одного набору складатиме приблизно 5000 гривень. Закупівлю потрібних речей будуть здійснювати централізовано через систему “Prozorro”.

Відео дня

Орієнтовний склад бебі-боксу:

  • одяг різного розміру згідно з сіткою від 0 до 3 місяців та від 3 до 6 місяців;
  • шкарпетки;
  • шапочки;
  • бодіки (так звані чоловічки);
  • бавовняні пелюшки і такі, що не пропускають вологу;
  • підгузки;
  • дві ковдри великого розміру (тепла і більш легка), які дитина зможе використовувати до 3 років;
  • матрас;
  • сама коробка, яка може бути використана як люлька для малюка;
  • спеціальний термометр для немовлят з гнучким носиком, який попереджає травмування;
  • термометр для води;
  • пустушка;
  • гігієнічні набори для немовля і молодої мами;
  • інформаційні буклети для молодих матусь і татусів: про те, як правильно годувати грудьми, як дивитися за дитиною, що дитині потрібно у перші найбільш вразливі місяці життя тощо.

Що про бебі-бокси думають молоді матусі

Жінки, які нещодавно народили дитину, як ніхто інший знають, що потрібно в перші місяці життя малюка. Тому журналісти vsim.ua запитали молодих матусь, що вони думають про бебі-бокси та чи потрібно до них щось додати або забрати.

Олена Кошарська

- Бейбі-бокс - то, звичайно, чудова ідея. І така потрібна річ для кожної мами. Але із тим набором, який пропонують, особисто я згідна не повністю. Чомусь автори ідеї пхатимуть у бокс і олійку, і крем, і присипку. Для чого? Особисто мені знадобився лише крем під підгузник. А дитячим молочком ми почали користуватися аж з 3 місяців, бо на олійку були висипи. Тому в нашому випадку це гроші на вітер. Натомість мамі необхідні прямо з пологового ватні диски і палички дитячі. Це дрібниця, але вона суттєва. Якщо є пляшечка, то і пачка суміші хоча б тоді. А ще мене дуже розсмішив пункт про фітозбори для ванночки. Я свого малюка жодного разу не купала в травах. А кому потрібно, то в аптеці воно не дорого коштує.

Натомість, градусник для вимірювання температури води в тій же ванночці згодився б кожній молодій мамі. Ну в особисто я додала б сюди дитячі ножниці, гребінець, і 2 іграшки. Загалом, ідея прекрасна. Але як її втілюватимуть і якої якості будуть речі у боксах побачимо.

Марта Зирянова

- "Пакунок малюка" - це чудовий задум, який стане дуже корисним для кожної матусі та її малюка. Згідна зі всім переліком, окрім дитячих вологих серветок, які для новонародженої дитини не потрібні. Про підгузки можу сказати, що у пологовому вистачає однієї упаковки "одинички". Дитинка росте, тому було б правильно покласти у цей "пакунок" окрім "одинички" декілька упаковок більшого розміру. Тим паче, що бюджет у 5000 гривень це дозволяє. Усі ми знаємо, що і скільки коштує, тому на такі гроші "Пакунок малюка" має стати дуже вагомою підтримкою для молодої мами, тому що він має бути дуже містким. А ще я сподіваюсь, що цей жест від влади не стане просто черговим способом відмивання коштів.

Ірина Опря

- На мою думку, в «пакунку малюка» найбільш необхідне - це вологі дитячі серветки, памперси, пустушка, електронний термометр, дитяча ковдра, бодіки, царапки, дитячі шапочки і носочки. Також для мами було б не погано мати післяродові прокладки і прокладки для грудей. А загалом я вважаю, що краще б давали кошти. Кожна матуся б сама купила все необхідне.

Які виплати можна отримувати на дитину

  • Допомога при народженні дитини

Сума цієї допомоги протягом декількох років залишається незмінною і становить 41 280 гривень. До того ж вона не залежить від того, якою за рахунком у сім'ї народилася дитина – першою або третьою. Виплачується ця соціальна допомога поетапно протягом трьох років. Перша частина – у розмірі 10 320 гривень – видається батькам через 2-3 місяці після подачі в соцслужби всіх необхідних документів. Решта суми – щомісяця рівними частинами по 860 гривень протягом наступних 3 років.

  • Допомога одиноким матерям

Самотня мама може претендувати на допомогу від держави, якщо на одного члена сім'ї припадає сума, яка не дотягує до прожиткового мінімуму - 1700 гривень. Сума допомоги розраховується, виходячи з різниці між 100% прожиткового мінімуму, установленого для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Для дітей, які не досягли 6-річного віку, максимальний розмір допомоги з 1 січня 2018 року становить 1492 гривні, від 6 до 18 років – 1860 гривень, від повноліття і до 23 років – 1762 гривень. Щоправда, в останньому випадку виплати здійснюються, якщо син чи дочка є студентами денної форми державного вузу. Якщо ж студент починає працювати або переходить на заочну форму навчання, держава припиняє виплати.

  • Допомога дітям, батьки яких не платять аліменти

Претендувати на цю допомогу можна тільки тоді, коли розмір сукупного доходу сім'ї не забезпечує прожиткового мінімуму для кожного члена сім'ї. Аліменти від держави надаються в розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

У 2018 році ця допомога буде складати для дітей до 6 років – 746 гривень, від 6 років до 18 років – 930 гривень.

  • Допомога за померлого годувальника

Виплачується така допомога тоді, коли дитина не отримує пенсію через утрату годувальника. Сума встановлюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: на одну дитину - 100%, на двох - 120%, на трьох і більше - 150%.

Таким чином, у 2018 році розмір цієї допомоги становитиме:

- на одну дитину – 1373 гривень;

- на двох дітей – 1647 гривень;

- на трьох дітей і більше – 2059 гривень.

  • Допомога на дітей, яким надано статус інваліда

Батьки або опікуни дітей, яким було надано статус інваліда, мають право оформити додаткову соціальну допомогу з надбавкою на догляд. Розміри виходять із прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, та дітей відповідного віку.

Розмір такої допомоги становить:

- без надбавки на догляд – 1452 гривень;

- підгрупи А до 6 років з надбавкою на догляд – 2508,40 гривень;

- підгрупи А від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 2876,40 гривень;

- до 6 років з надбавкою на догляд – 1762,40 гривень;

- від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 1946,40 гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Irina Pavlichenko

    Чудова ідея! Щоб там не говорили про податки, але нехай краще вони йдуть на діток, ніж комусь в кишеню. Для новоспечених мамок такий бейбі-бокс - це просто знахідка!

    El Feroz reply Irina Pavlichenko

    Краще видавали би грошима, тут ще на тендерах вкрадуть половину
  • IGOR

    "сама коробка, яка може бути використана як люлька для малюка" - в смысле? Коробка будет особой конструкции?

    lola xorowova reply IGOR

    Да,так в Фінляндії давно практикують!!почитайте в інтернеті!
  • Марина Тонкошкура

    Барахла яке не кожна мама може дозволити а купити ще гірше до прикладу або і взагалі половини не мати хтось дасть доносимо...у нас вкраїні все так що не зроби все не так і не тоді,почнуть з цього далі може і пенсіі піднімутт хочу комусь так підняла що має 3000 і більше а комусь підняли на 100 грн то ви хочете щоб кому добавили?в інших країнах такі бокси не новинка і люди влячні за них а в нас .....
  • Olga Khmele'vskaya

    За чий рахунок банкет?
    За рахунок платників податків?
    Оригінально....
    Краще пенсіонерам чи інвалідам би пенсії додали. Тільки подумайте, усілякого барахла на 5000грн. Це середня зп у нашій області. І це тільки ціна одного ящика.
    Як завжди все у нас робиться: голий, босий, зате у вінку....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up