Без попереджувальних знаків заборона купатися хмельничанам не писана

Без попереджувальних знаків заборона купатися хмельничанам не писана

Розпогодилось! Хмельничани рятуються від спеки на місцевих водоймах. Однак не всі зони придатні для безпечного відпочинку. У більшості немає рятувальників, дно не досліджене, на водоймах немає буйків. «ВСІМ» проінспектували «стихійні» пляжі в мікрорайонах і побачили – про небезпеку ніхто не застерігає. 

Їх називають «стихійними», але людей на березі від того не меншає. На початку пляжного сезону  хмельничанам нагадали, що з безпечних місць для купання – лише Буг. Та місць для відпочинку в рази більше. І жодне з них не можна назвати безпечним. Рятувальники кажуть - має бути обстежене дно, безпечний спуск до води і рятувальні пости на березі.    

Так звані стихійні пляжі облаштовувати не беруться.  Кажуть – дорого. Адже треба виділити з бюджету заробітну плату за літо, купити весь необхідний інвентар. Брати на себе відповідальність за безпеку відпочивальників не хочуть. Тому просто забороняють людям купатися.

Чи є попереджувальні таблички і чи купаються в озерах люди, вирішили перевірити журналісти «ВСІМ». Адже, як запевняють рятувальники, саме у заборонених місцях найчастіше тонуть.  

Відео дня

Ружична


Напіврозвалений міст, очерет і затінок із верб. До місця відпочинку на Ружичній зручніше дістатись власним автомобілем. Водойма гарно підходить для відпочинку з шашличком, однак повноцінний пляж це мало чим нагадує.
Жодних табличок, попереджувальних знаків немає. Місце для купання стихійне. Сміливці стрибають у воду прямо із залишків дамби.

Поніжитись на сонечку можна, однак доведеться лежати у траві. Піском тут і не пахне.

Серед усіх водойм, які нам вдалось побачити, тут було найбільше відпочивальників. Купалися чоловіки і пірнали дітлахи. Зізнаються, що плавати тут не бояться, адже приходять сюди відпочивати вже багато років.

Лезневе

Місце мальовниче. Однак, на перший погляд, згодиться лише, аби ним милуватися. Відпочити тут не вдасться. Принаймні, жодної людини, яка  б купалась у ставку чи засмагала ми не помітили. Не дивно, навколо водойми розташовані приватні будинки. Майже кожен вихопив собі клаптик землі і перекрив вхід до ставка. Однак біля самої дороги є плити. Якщо вас не лякають сторонні погляди, то поніжитись на сонці можна і тут.

Ймовірно, купатись, мити автомобіль чи ловити рибу тут забороняється. Але жодних табличок і знаків  тут також немає.

Дубове

Одне з найпопулярніших місць для відпочинку. Минулого року тут навіть облаштували місце для водохрещенського купання.

Сьогодні сюди приходять здебільшого позагорати під палючим сонцем або на пікнік. Купаються тут здебільшого діти, які проживають поряд. Цю водойму вони знають добре, тому й не бояться.

- Заборонено? Тут? Ми не знали! А де написано? Взагалі ніде немає знака, що заборонено чи там вода грязна. Нічого такого і не було ніколи, - дивується хмельничанка Ліза.  

На помітному стенді червоними літерами пишеться, забороняється миття автомобілів, прання килимів та випас худоби. Щоправда, суму штрафу розгледіти важко. Риболовля на цьому ставку теж табу. Але жодного слова проте, що купатися тут небезпечно – немає.

 

Озерна

На плитах навколо озера ще не стерті написи – «Купатись заборонено». Часто хмельничани ігнорують ці застереження. Малеча раніше стрибала прямо з дамби. Навесні минулого року в озері втопився юнак. Тіло хлопця рятувальники шукали до пізнього вечора.  Але це не лякає відпочивальників. Тут завжди купаються, приводять навіть дітей. Вода біля берега брудна. Біля дамби у рясці плавають пляшки та різне сміття.

 

Міський пляж 


На сьогодні міський пляж – це єдине офіційне місце для купання. На початку місця хмельничан застерегли – в Бузі купатись небезпечно. Більше тижня містяни наражали себе на небезпеку, плаваючи на міському пляжі. Вже зараз результати дослідження показали, що купатись безпечно. 

За правилами благоустрою міста, на території пляжу мають бути розташовані урни для побутових відходів і ПЕТ-пляшок, роздягалки, туалети, фонтанчики з питною водою. Якщо з урнами все більш-менш до ладу, то туалетів реально не вистачає. Дерев'яні вбиральні, які є, викликають жах і відразу. Неодноразово відпочивальники нарікали й на роздягалки. Мовляв, можна піддивитись, що відбувається всередині. 

"Там ніхто не обстежує воду на вміст речовин"

Андрій Козак, начальник прес-служби Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області 
- В місті Хмельницькому є одне місце, пристосоване для купання. Це хмельницький міський пляж. Решта водних об’єктів не мають обладнаних місць для купання. Купатись у невстановлених місцях заборонено, але люди нехтують цими правилами і йдуть купатись. В таких місцях не буде кому надати допомогу, якщо раптом людина почне тонути. Там не обстежене дно, де може бути металолом, ями, греблі. Там ніхто не обстежує воду на вміст речовин, які можуть бути шкідливими для здоров'я. Ці стихійні водні об’єкти, які не є пристосовані для купання.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ну і шо? Всім похер, я б не купався
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up